Hest

Skofrihet – sunnere høver gir en sunnere hest!

- Skofrihet er ikke det samme som å la hesten gå barbent. Du etterstreber en form på hoven som hester har når de lever vilt i naturen, sier Esther Reiss (bildet). Hun har selv to islandshester og en lippizaner som går skofritt.
- Hva innebærer skofrihet?
- Det innebærer at du ikke skor hestene dine. Punktum.
- Hva er fordelene med det?
- Du får sunnere høver og dermed en sunnere hest, svarer Esther Reiss. Hun begynte med hest i voksen alder. Ideen var å gjøre noe sammen med sønnen. Men det ble Reiss selv som ble bitt av basillen. Etter et fall fra hest som førte til ryggbrudd, var hun fortsatt ikke kurert. Hun begynte med islandshester, og hun har fortsatt to egne.

Fransk dressur
Klassisk riding har også alltid vært en stor interesse, og Reiss har jobbet med Jean Claude Racinet.
- Han er en av de få gjenlevende som har oversikt over den klassiske franske dressuren. Jeg er opptatt av at denne typen dressur kan overføres til alle raser, og man ser paralleller til den amerikanske Horsemanship grenen. Det gjør man ikke like lett i den tyske klassiske dressuren som jo er mest brukt i dag, forklarer hun. For Reiss har nemlig et ben innenfor horsemanshipverdenen også. Siden 1998 har hun jobbet sammen med Leslie Desmond.
- Jeg har lært masse, og nå holder vi kurs sammen, sier hun. Reiss har også islandshestforeningens stallmesterutdannelse.

Høver
Reiss er i ferd med å utdanne seg til Strasser-godkjent hovpleier. Hun vil, når hun blir ferdig, være en av de få i Norge med denne utdannelsen. Man må godkjennes hvert år for å få beholde tittelen. Høver må tas alvorlig.
- Det er et paradoks, sier hun: -Hesteeiere bruker equiterapeuter, kiropraktorer og fysioterapeuter. De er såå fantastisk nøye med hestens muskler. Også kan de bruke så nedrivende sko på hestene. De er så perfeksjonistiske på alt annet enn høvene. Bruk av sko får konsekvenser for hestens bygning og muskelbruk.

Utegang og overgang
- Men det må da være noen ulemper med skofrihet? Ellers ville vel alle hatt hestene sine uten sko? Hva med Norge på vinteren for eksempel: Vi har jo is?
- Jo da, det finnes ulemper, men det går ikke så mye på føre, sier Reiss. Hun forklarer:
- Du kan ikke ha skofrie hester på boks, du må bruke utegang. Man får jo ikke til helt naturlig oppstalling, men du må tilstrebe naturlig hestehold i måten du staller opp på. Og så er det overgangen fra syke til sunne høver. Overgangsfasen kan være tricky, og krever mye ekspertkunnskap. Som regel er høvene syke fordi de har hatt sko, eller for mykt underlag og for lite mosjon.

Mosjon
Forutsetningene for å kunne drive med skofrihet, er med andre ord utegang og mosjon. Jo mer de går, jo bedre høver. Og jo hardere underlaget er, jo bedre er det, spesielt i overgangsfasen.
- Man må vurdere underlaget etter hvordan hoven ser ut også. De fleste hester kan gå rett på asfalt, men grus for eksempel, sliter på hoven, og den blir ofte ikke slitt jevnt. De vil dermed ikke kunne gå så langt på grus. Det er to ting som gjør skofrihet og mye mosjon på hardt underlag så viktig: Jo bedre hoven, hovmekanismen, fungerer jo fortere vil den vokse. Og jo mer den brukes, jo fortere vokser den. Blodsirkulasjonen øker, og dette stimulerer veksten. I tillegg blir de vannrette ringene i hoven klemt sammen per steg på hardt underlag. Det gjør at hoven hardnes og herdes, forklarer Reiss.

Sugekopp
Når det gjelder det ikke alltid like innbydende norske vinterføret, er ikke dette det største problemet, forteller Reiss.
- Det er ikke verre å gå på glatt vinterføre enn på glatt sommerføre, særlig gjørme, mener jeg personlig. Det gir hestene det samme ubehaget. Men det er også stor forskjell på en barbent hest og en skofri hest. Ballene på en skofri hest er lavere fordi draktene er lavere. Selve hoven virker som en sugekopp fordi den utvider seg når den treffer bakken. Hjørnestøttene er riktig dimensjonerte og har en bremseeffekt som ligner på trekantene på et bildekk. Dersom du ønsker å bruke brodder, finnes det faktisk støvler med brodder du kan ta på. Jeg gjør ikke det selv, for hestene mine stolprer litt og tilpasser seg både gjørme og is. Det du ikke får gjort, er å trene speed på is, men jeg vet ikke helt hvor godt det vil gå med broddsko heller, sier Reiss.

Overgangsperiode
- Kan man gå rett over fra sko til skofrihet på en hest?
- Nei!
- Hvor lang overgangsperiode trengs?
- Det varierer veldig etter hvor optimalt korrekt beskjæring hoven får, hvor skadet hoven er og hvilke problemer den har på forhånd. Men det tar vanligvis mellom fire og åtte måneder, forklarer Reiss. Det brukes ikke vanlige hovslagere til å beskjære skofrie hester, det trengs spesialhovslagere.
- Måten vi beskjærer hoven på er omstridt, men det er forsket mye for å utvikle metoden. Veterinærprofessor Hiltrudt Strasser i Tyskland har undersøkt ville mustanghøver, og i USA har Jamie Jackson også jobbet mye med å finne ut hvordan hoven fungerer når den fungerer optimalt, sier Reiss. Hun utdanner seg nå til Strasser-godkjent hovpleier.

Distanse
Metoden gjør det mulig å ri hestene lengre distanser uten sko. Dette er dermed veldig interessant for distanseryttere. Grunnen til det, er at de blir diskvalifisert for pulsen på hesten hvis den er for høy. Er hesten skofri, får den bedre kretsløp og dermed lavere puls.
- Distanseryttere bruker skofrihet, og de vinner, sier Reiss.

Støtdemper
- Det finnes ulike typer grener innen hestesport, er skofrihet like funksjonelt i dem alle? En ting er når hesten skal løpe. Hva med når den skal hoppe? Har du en våt, sleip gressbane på andre siden av et høyt hinder, lønner det seg ikke da med gressbrodder?
- Det går helt fint å bruke hesten i både dressur og sprang med skofrihet, sier Reiss som selv har en lippizaner . I sprang vil du også kunne unngå blant annet hovsenebetennelse i mye større grad. Skoing tar nemlig bort ¾ av hovens støtdempende funksjon.

Parallelt med bakken
- Hos ville hester ser man at hovbenet er parallelt med bakken, og det er dette vi etterstreber når vi beskjærer. Dette blir ikke nødvendigvis riktig å gjøre hvis hesten har sko, understreker Reiss. Skoen hindrer hovens ekspansjonsmuligheter. Men dersom man får det til riktig på skofrie hester, forebygger man også mot hovbensrotasjoner og forfangenhet, sier Reiss.

Vil du vite mer om skofrihet kan du følge med på diskusjonene om dette temaet på vårt forum Naturlig hestehold.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng