Hest

Stallen midt i Oslo sentrum

Ikke langt fra Karl Johans gate, nærmere bestemt Akershus Festning, tusler to hester rundt i en stor luftegård omringet av en diger steinmur og gamle murbygninger. Omgivelsene rundt politiheststallen bærer ikke akkurat et landlig preg.
Inne i mellom duften av eksos og støvete bygater kjenner jeg plutselig en kjent lukt. Hest. Det lukter hest midt i Oslo sentrum. Med nesen som veiviser finner jeg raskt frem til luktkilden på Akershus Festning. Politihestene sørger for at Norges hovedstad fortsatt har et innslag av Equus Caballus i gatene. To STORE brune hester i en enda større luftegård ønsker meg velkommen, det samme gjør et blidt hestehode som henger på veggen. Jeg fortsetter inn på gårdsplassen.

Åpent for publikum
På utsiden av stallbygningen står en stor politibil med en matchende hestehenger. Ut av stalldøren kommer to uniformerte politiryttere med hver sin hest. De skal ut på patrulje. Jeg går inn i stallen og blir tatt i mot av stallmester Roy Syvertsen.
- Vi har ingen åpningstider for publikum i stallen, men tar imot folk når det passer. Så det er bare å stikke innom dersom man er forbi. Vi har dessuten ofte besøk av skoleklasser og barnehager, sier Roy.

Plettfri stall
Stallen har plass til 20 hester, for tiden er det 15 hester og en geit oppstallet i den over 100 år gamle stallen. Stallen har to midtganger, og boksene har solide murvegger. Roy har fire stallkarer til å hjelpe seg med å holde orden i stallen. Alle de fire karene er imidlertid jenter. Hestene blir fôret fire ganger om dagen med ensilasje pakket i store firkantballer.
- Jeg kan ikke få skrytt nok av dette grovfôret. For det første støver det mye mindre slik at hestene ikke lenger er plaget med luftveisproblemer, og det blir mindre jobb for oss som jobber her. Istedenfor å hente en og en høyball på loftet, kjøres disse fipkantballene inn på paller i en tom boks, sier Roy.

Gudommelige navn

Mjøllner, Hermod, Trym, Hugin og Tor. Navnene er ikke tilfeldige, samtlige hester er oppkalt etter de norrøne gudene. Det har blitt en tradisjon etter at den første hesten på stallen i sin tid het Balder.
- Vanligvis har hestene helt andre navn når de kommer hit, men straks vi kjøper dem endrer vi navnene deres. En av grunnene til det er at vi vil at hestene skal ha et ordentlig navn, og ikke bare bli kalt noe som er en forkortelse av det egentlige navnet, sier fagansvarlig i stallen Knut Holst som også har tatt seg en tur ned i stallen.

Dyrlegen kommer
En bil svinger inn på tunet og parkerer rett utenfor døren. Veterinær Martin Hjelle stiger ut, sammen med assistent Kathinka Kjelstrup skal han i dag se på seks år gamle Tyr. Han har problem med et bakbein og en mystisk klump under hodet. Inne i stallen hilser han på stallmesteren som plutselig får det veldig travelt. Tyr er ute på patrulje!
- Rytteren tar ikke telefonen, så da får vi bare vente, forklarer Roy etter et par minutter. Og de to har ingen problemer med å slå ihjel tiden. Noen minutter senere svinger imidlertid Tyr inn på tunet, og undersøkelsen kan begynne.

En mystisk klump
Etter at hesten er ferdig salt av, begynner Hjelle å bøye på det ene bakbeinet. Han mener at det ser bra ut, men for sikkerhetsskyld bør han mønstres i trav. Roy leier med seg den store hannoveraneren på utsiden og løper opp og ned et par ganger. Hjelle er fornøyd, de går inn igjen. Klumpen under hodet får imidlertid ikke være i fred. Etter en solid dose dop minner hesten meg om dem som henger nede i Skippergaten til alle døgnets tider. Mens assistenten holder det store hodet oppe, kutter Hjelle klumpen opp med skalpellen. En gul seig gusje renner ned på gulvet, det viser seg at det har vært en betennelse der. Nå skulle det være greit. Veterinæren pakker sammen sakene sine og fortsetter ut døren.

Erfaren stallmester
Tyr blir stående på stallgangen for å sove ut rusen. Det blir stille i stallen, og Roy finner frem greipet og tar en runde rundt i alle boksene. Han kan fortelle at han har jobba der siden september 1977, og ble stallmester i 1982. Og det er ikke bare på jobben han er omringet av hester, hjemme på gården står det flere eksemplarer av de firbente dyrene.
- Tidligere red jeg en del feltritt, og de siste årene har jeg konkurrert en del innen kjøring både her og i utlandet, forteller han.
I tillegg til å jobbe i stallen underviser han også rytterne i sits-trening.
- Sitsen til ryttere er svært viktig, vi sitter tross alt på motoren til hestene. Feil sits kan få store konsekvenser for helsa til hestene her, ettersom de gjerne går flere timer i strekk på hardt underlag.

Et ublidt møte i luftegården
Vaskedama kommer tuslende inn i stallen for å si hadet da hun oppdager Tyr som henger på stallgangen.
- Han er slappere enn meg, jo! Dyrlegen har vel ikke gitt han overdose?
Med et flir forklarer Roy hva som er skjedd. Han går tilbake til trillebåra og fortsetter med arbeidet, men det går ikke lenge før noen roper på han på utsiden. Ettersom døra er stengt, går Roy bort og åpner.
- Du må komme med en gang, den ene hesten har hoppet inn i luftegården til den andre hesten, sier en av politirytterne.
Tidligere på dagen har de hestene som bare er på prøve i politiheststallen stått og erta på hverandre over gjerde, nå hadde de tydeligvis funnet ut at det var på tide å besøke hverandre. Men ettersom alle hestene går med brodder hele året, går de alltid alene i luftegårdene. Heldigvis klarte de bare å lage overfladiske skader på hverandre. Den ene hesten blør litt over øyet.

Vidar - en veteran i politiet
Innerst i hjørnet står en langt mer rolig hest som ikke ypper med de andre hestene. 22 år gamle Vidar har vært i politiheststallen siden han var tre år, og er den hesten som nå har vært der lengst.
- Du kan sette han inn i en barnehage om morgenen og hente han igjen om kvelden. Med en gang noen begynner å kose med han synes han livet et verd å leve, sier Roy.
Jeg går inn i boksen hans og hilser på denne veteranen, han lar seg villig kose med og får et fornøyd uttrykk i øynene. På vei ut av boksen kommer han etter meg, etter Vidars mening har han ikke fått nok kos. Han tar tak i pennen min i det jeg prøver å notere et par opplysninger, og jeg kan ikke annet enn å stryke han litt i panna. Vidar er fornøyd.

Krever masse kos
Terje Hovdal har jobbet som ridende politi i 5 1/2 år, og hadde Vidar som fast hest de to første årene. Så gikk han over til litt yngre hester, men fortsatte å ri Vidar i ytterligere et par år som andrehest.
- Han er en glad og oppvakt hest, som gaper når du kommer med bittet. En periode gjorde han ikke det, og da viste et seg at han måtte trekke en tann. Men nå krever han to minutter med kos før man legger på hodelaget, sier han.

Ivrig i demonstrasjoner
I tjeneste har de to opplevd litt av hvert. Spesielt under demonstrasjoner viser Vidar at han mestrer sitt yrke med stor profesjonalitet.
- Han en topp demonstrasjonshest som alltid går frem og blir ivrig. En gang jeg red han på patrulje var det en guttegjeng som bråkte litt. Da snudde jeg Vidar mot dem, og han begynte å småtrippe og gjorde et par små byks fremover som for å si - jeg er klar, det er bare å si ifra! Da fikk guttegjengen fart på seg, og det ble ikke noe mer bråk, smiler Terje.

Stiller krav til rytteren sin
Vidar har også gått i en rekke 17. mai tog, både foran og bak. Men dersom han får en utrygg rytter på ryggen er det ikke sikkert at han er like stødig ute i gatene.
- Han kan se litt spøkelser og skvette litt dersom han ikke er helt trygg på rytteren, sier Terje. Og Vidar stiller enda flere krav til rytteren sin.
- Man må ri han med en fin hånd, ellers blir han sterk og biter seg fast. Han er en veldig framoverhest, og var super i både sprang og dressur. Men nå har han blitt sprøyta i beina et par ganger, så han får ikke hoppe noe mer.
At helsa begynner å skrante er et sikkert tegn på at Vidars tid i lang og tro tjeneste nærmer seg slutten.
- Jeg kommer til å savne han den dagen han er borte, det skulle vært mulig å klone han!

Læremester
Knut Holst kommer ned i stallen. Han skal ri Vidar. En av hestene som står på prøve skal for første gang testes i trafikken, og Vidar skal være med som psykisk støtte for sin artsfrend.
- Vi bruker alltid de erfarne hestene sammen med de ferske hestene i begynnelsen for at de skal ha en hest ved siden av seg som ikke skvetter for alt mulig. Men nå i begynnelsen går vi bare i de rolige strøkene, i dag kommer vi til å teste hvor trygg den nye hesten er på trafikk, sier Knut.
Og for at alle skal vite at det ikke er en trygg og erfaren politihest som er ute i gaten, bruker rytteren en gul vest som tydelig er merket med "Hest i trening". Ettermiddagsrushet har startet, eksosen trenger seg nådeløst inn i den kalde osloluften. En bil tuter. Vel ute av stallen skritter Vidar selvsikkert av gårde med den andre ekvipasjen på slep. Uttrykket forteller at her er det ingen fare, dette har han vært med på før.

Følg med videre i vår artikkelserie om Det Ridende Politi i Oslo! Neste artikkel handler om hvordan politiet plukker ut hestene sine, og vil komme om et par dager.

Flere artikler om politihestene

1. Stallen i Oslo sentrum

2. Jakten på en ny politihest

3. Blant parasoller og ballonger

4. Drømmeprinsen

5. Hvordan blir man ridende politi?

6. Rustet til kamp

7. Innendørs avveksling

8. Patruljerer hovedstaden fra hesteryggen

9. Et rytterkorps med tradisjoner

10. Når mørket senker seg over hovedstaden

11. Pyntet til fest

12. Mounted Branch Down Under

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng