Bare begynnelsen
Dansk Varmblod er en rase som etter hvert har produsert mye de kan være stolte over. Hester som presterer høyt på internasjonalt nivå innen både sprang og dressur, og god avlshester som avler sine egenskaper videre. På mange måter er dette resultatet av et nøye gjennomtenkt avlssystem, derfor er det ikke hvem som helst som får slippe inn i det gode selskap blant hingstene.
Se bildegalleri av hingstene under artikkelen.
Deles i sprang og dressur
I forkant av hingstekåringen som arrangeres i Herning andre helgen i mars hvert år, er det fire uttakelser for de tre år gamle hingstene som ønsker å stille til kåring for første gang. Bare de beste kommer videre til Herning, og blant dem er det mange som må reise hjem uten kåring. I løpet av tre dager blir hingstene mønstret på fast underlag, longert og vist løse. Hingstene deles i to grupper, sprangbetonte hingster og dressurbetonte. De sprangbetonte hingstene løshoppes.
- Under utvelgelsen i forkant av kåringen så vi at dressurhestene var spesielt bra, mange av dem som kom til Herning var av høy klasse, forteller Poul Graugaard som er talsmann og dommer i kåringskommisjonen.
- Vi har også en del bra spranghester, men vi har i noen år hatt en stor gruppe sprangbetonte hingster til tross for at spranghester bare utgjør 25 prosent av rasen. Det vi er fokusert på nå er å få opp kvaliteten på dressurhestene, sier han.

Fløyhingstene
Lørdag ettermiddag var det avgjort hvilke hingster som oppnådde kåring, det resulterte i 16 dressurbetonte hingster og 11 sprangbetonte.
- Vi har sett noen sterke hingstelinjer som er godt representert her på kåringen, blant annet Blue Hors Zack. Fem av hans avkom var blant treårs-hingstene, og fire av dem oppnådde kåring. Felles for dem er at de har god trav og galopp, og en god mentalitet, sier Graugaard.
Blant de fire premierte dressurbetonte hingstene, var tre Blue Hors Zack-avkom. Årets fløyhingst i denne kategorien ble Zorba Højris, og de tre øvrige premiehingstene ble Overgaard’s Zacksu, Zatchmo og Atterupgaards Sastre.
Også blant de kårede sprangbetonte hingstene ble det trukket ut premiehingster, Clifton Ask ble utnevnt til fløyhingst. Bøgegårdens Dicapo og Tailormade Diarados Boy ble også premiert.

Kåret under tvil
Under en hingstekåring oppstår det ofte debatter, og en av årets diskusjoner dreide seg om den tre år gamle dressurbetonte hingsten Sezuan. Han eies av Helgstrand dressage, og viste noen bevegelser som overgikk de fleste andre hingstene. Problemet er bare at Sezuan har fått påvist OCD, en løs beinbit i det ene bakbeinet.
- Vi har sett litt på det nederlandske systemet, hvor de har laget en OCD-index på hestene. Det samme ønsker vi å få til, men det tar minst to-tre år før det er på plass. Vi er imidlertid allerede godt i gang med å samle inn informasjon fra røntgenbilder, sier Graugaard.
Forskning har vist av lidelsen bare er 25 prosent arvelig, og at hingster som ikke har OCD like gjerne kan gi avkom som er disponert. I tillegg er det vanskelig å avgjøre om det skyldes arv eller miljø i hvert enkelt tilfelle.
- En hingst med OCD vil aldri oppnå mer enn karakteren 5 på bein, og vanligvis kårer vi ikke en hingst med så lav karakter. Likevel har vi tilfeller, som Sezuan, hvor blant annet bevegelser er så bra at det veier opp for den lave karakteren. Men selv om vi har valgt å kåre han, vil han ikke bli vurdert som fløyhingst på grunn av defekten. Hoppeeiere som vurderer å bruke han i avl vil bli opplyst om at han har OCD, og de må selv velge om de vil ta risikoen ved å bruke Sezuan. Det vil ta flere år før man vet i hvilken grad han gir det videre til sine avkom, sier han.

Observasjonstest
En annen diskusjon som har vært i forhold til kåringssystemet Dansk Varmblods bruker, er om de tre år gamle hingstene også bør vises under rytter under kåringen. Foreløpig har man valgt å la det være.
- Under kåringen i Herning blir hingstene presentert i et ganske utfordrende miljø, både i forhold til publikum og de andre hingstene. Vi mener at det rett og slett hadde blitt for mye for dem om de også skulle vises under rytter, sier Karina Christiansen som er avlskonsulent i Dansk Varmblod.
Likevel er ridbarhet en viktig del av helhetsinntrykket, og alle treåringene er ridd inn.
- Vi har derfor valgt å se på dette i litt roligere omgivelser. De kårede hingstene må gjennom et 10-dagers opphold på Vilhelmsborg før de får tillatelse til å bedekke hopper denne sesongen. I løpet av de ti dagene blir de ridd og observert på stallen. Dersom det viser seg at de har dårlig lynne eller stalluvaner av noe slag, kan de lukes ut, sier hun.
Endelig kåring
Videre må hingstene møte til en obligatorisk 35-dagers test høsten det året den er kåret. Den kan meldes som spranghest eller dressurhest, og vil følge noe ulike opplegg tilpasset disiplin. Dersom hingsten består testen med minimum 800 poeng, kan den vises for å oppnå endelig kåring året etter. Ligger den noe under denne poengsummen er det mulig å få ett års bedekkingstillatelse, for så å møte til en ny 35-dagers test året etter.
En unghest som ikke oppnår 800 poeng har også mulighet til å delta i unghestchampionatet i Herning, eller Dansk Ride Forbunds championater for fire-, fem- og seksåringer. Om den oppnår en viss poengsum her kan det gi tilgang til å stilles til endelig kåring.
En siste mulighet for å kunne stilles til endelig kåring, er at hingsten har oppnådd fem første, andre eller tredjeplasser i minimum Intermediaire II dressurklasser eller 1,50 meters sprangklasser på internasjonale stevner.

Fornøyd Helgstrand
Blant årets fireåringer i Herning var det Helgstrand Dressage som uten tvil viste den beste hingsten. Fløyhingst ble stutteriets Zonic, som er etter Blue Hors Zack og har Blue Hors Romanov som morfar. Han ble også den beste danskavlede fireåringen. Det var en fornøyd Andreas Helgstrand vi snakket med etter utnevnelsen.
- Det er stort å gjøre dette under mitt eget navn. Jeg har jo oppnådd det samme tidligere, men da var det under Blue Hors. Denne gangen var det noe eget, stråler Helgstrand som er veldig fornøyd med hingsten.
- Den er helt, helt fantastisk og har masse kapasitet, uttrykker han om hingsten hvis mål er å satse mot unghest VM i 2013.
Av de sprangavlede fireårs-hingstene var det Volstrups Cash som ble kåret til den beste danskavlede hingsten, mens Chandler ble fløyhingst.
Flere hingster med norske eiere
Blant alle hingstene som ble kåret under årets arrangement, var det flere som har norske eiere.
I utgangspunktet var det to dressurbetonte treåringer, De l'or som eies av Kristin Andresen og Ib Kirk, og Unique som eies av Tailormade Horses. Sistnevnte eier kjøpte i tillegg Overgaard's Zacksu under auksjonen lørdag ettermiddag til en sum av 620 000 danske kroner.
Blant spranghingstene fikk Tailormade Horses også kåret de to treåringene L'Etoile Z og Tailormade Diarados Boy.
Også blant de eldre hingstene som ble kåret var det et par norskeide. Tailormade Horses fikk kåret fire år gamle Tailormade Attention, mens Kristin Andresen kunne glede seg over at datterens nye dressurhest, åtte år gamle Belamour, oppnådde endelig kåring.
Her får du en oversikt over alle hingstene som ble kåret.