Starter ny linje
Det er nå tre år siden Melsom videregående skole startet opp med tilbudet Toppidrett hest. Det er en linje for dem som ønsker å kombinere satsing på konkurranse inne sprang eller trav og skole. Målet er å tilrettelegge skoledagen og undervisningen slik at elevene får muligheten til å utvikle seg og lære hva det innebærer å være en toppidrettsutøver innenfor sin respektive gren.

Elever fra hele landet
Skolen har leid inn kjente trenere, for tiden er det Peter Flam og Ulf Storemark som tar seg av sprangdelen, mens Geir Kihle underviser i trav. Elevene kommer fra hele landet.
- Vi har 30 plasser på linja, hvor andelen sprang/trav fordeler seg etter hvilke søkere som kommer inn. Fordelingen hittil har vært rundt fem på trav og 25 på sprang. Ettersom dette er det eneste tilbudet av sitt slag hvor det er et helhetlig tilbud om toppidrett hest, har også elever utenfor Vestfold anledning til å søke. Vi kan ikke garantere å ta imot elever fra alle fylker, ettersom man må kontakte sitt hjemfylke og be dem om å kjøpe en gjesteplass. Men de fleste fylker gjør det, sier Hans Christian Zeiner Thorbjørnsen som er fungerende rektor på Melsom videregående skole.
Mindre hest, mer skole
Hittil har skolehverdagen til toppidrettselevene også hatt et innslag av naturbruk. Det vil si at elevene blant annet har lært å kjøre traktor og andre praktiske gårdsting, i tillegg til å ha fordypning i hest. Det har gitt elevene en bred innføring i hestehold, noe som til en viss grad vil forsvinne i det nye tilbudet.
- Grunnen til at vi endrer på opplegget, er at vi har hatt en stor etterspørsel etter et opplegg hvor man i tillegg til hest får tilbud om ekstra realfag og fremmedspråk. De som begynner nå får ikke den tyngden med hestelære, men det blir mer fokus på toppidrett. Og programfagpakka er det mange som ønsker å ha med seg i forhold til høyere utdanning etter videregående sier han.
Elevene som går på Toppidrett sprang må ha med seg egen hest til undervisningen, mens på trav varierer det litt om de har egen hest eller låner en. Totalt er det 90 stallplasser på skolen, som driftes av Stall T.

Testes før opptak
I løpet av våren blir alle søkerne innkalt til en ferdighetstest.
- Vi er en offentlig skole, så vi har ikke anledning til å ha opptaksprøve. Under ferdighetstesten tar man med seg hesten sin og rir, og man får snakke med lærere og trenere. På den måten får søkerne mulighet til å finne ut om de har nok motivasjon og om dette er noe for dem. Under selve opptaket er det kun karakterene som avgjør hvem som får plass, sier Thorbjørnsen.
Ulf Storemark har i år hatt ansvaret for å trene førsteklassingene. Det er et noe varierende nivå på elevene, men felles for dem alle er at de har hatt en utvikling siden de startet i høst.
- Man trenger ikke være på NM-nivå når man kommer hit. Nå ligger halvparten på 120-130 nivå, mens resten er på 110. Det var noe lavere da de startet, forteller han.
Innføring i toppidrett
Storemark understreker at selv om det er en toppidrettslinje, er sprangridning en sport hvor man sjelden er på topp når man er 16-17 år. Målet er derfor å gi elevene en innføring i hva det å være toppidrettsutøver innebærer.
- Dette er et grunnlag for starten. I tillegg til ridning, lærer de blant annet om kosthold, horsemanship, det å være ydmyk og sin egen fysiske form så vel som hesten sin. De fører også treningsdagbok. Deler av opplegget har vi hentet fra Olympiatoppen, etter min mening spiller det ingen rolle hvilken idrett man driver med. Prinsippene er de samme, sier han.
I tillegg til å undervise på Melsom, er Storemark forbundskaptein for spranglandslaget i Norges Rytterforbund. Han ser viktigheten av å rekruttere unge ryttere til eliten.
- Målet er selvfølgelig at de skal bli i sporten etter at de er ferdige her, sier han.

Konkurrerer i helgene
Skolehverdagen på Toppidrett hest er lagt opp slik at de har lange skoledager fra mandag til torsdag, og fri på fredag. På den måten blir det enklere å reise rundt på stevner.
- Elevene her er en del ute og starter, men det burde vært mye mer. Problemet er imidlertid at mange av dem bor langt hjemmenifra, og dermed ikke har noen som kan kjøre dem. Derfor forsøker vi så godt det lar seg gjøre å arrangere fellestransporter med de lastebilene vi har til rådighet, sier Storemark.
Elevene på første trinn får rideundervisning to dager i uka av Storemark, og han legger stor vekt på disiplin.
- Jeg forventer at de møter presis til timene, og er ganske streng på det. Vi har delt opp undervisningen slik at en gruppe står på bakken sammen med meg og hjelper til med å analysere rytterne, måle avstander og telle steg, sier han.

Utvider anlegget
Foreløpig er det bare ett ridehus på Melsom, og der er kapasiteten bortimot sprengt med skoleundervisning på dagen og rideskole på ettermiddagen og kvelden. Derfor jobbes det nå med å få opp en ridehall til.
- Tegningene er ferdige, den skal ut på anbud nå. Vi håper den står ferdig til skolestart til høsten. Med en ny hall får vi dessuten større mulighet til å arrangere store stevner vinterstid, noe som er positivt for elevene som da slipper å reise, sier Christian Zeiner Thorbjørnsen.
I tillegg til toppidrettslinjen vil skolen fortsette med tilbudet om heste- og hovslagerfaget innenfor naturbruk. Det gir elevene mulighet til å gå ut i lære etter to år, og etter fullført opplæring kan de ta fagbrev.
- Siden 2010 har vi hatt et samarbeid med engelske Hartpury College. Vi utveksler elever, og har nå to plasser der til elever som ønsker å gå på hovslagerfaget. I tillegg utveksler vi erfaringer med lærerne der, i forhold til England er vi på mange måter i startgropa når det gjelder hest, avslutter han.
Mange tilbud
I tillegg til Melsom finnes det flere videregående skoler som tilbyr toppidrett med hest. Både private og offentlige. Hvordan oppleggene er lagt opp varierer noe fra skole til skole, men felles for de fleste er at ridning bare er en av mange spesialidretter i en klasse.
Du kan lese mer om Melsom videregående skole sitt tilbud om Toppidrett hest her.
Du finner også oversikt over en rekke videregående skoler som tilbyr hest her.