Test: Rambo Optimo vinterdekken
Horseware er et dekkenmerke fra Irland som legger stor vekt på kvalitet og passform. Derfor har de utviklet flere funksjoner som de har tatt patent på. Flere av disse funksjonene finnes på Rambo Optimo-dekkenet, blant annet at det er tre gjorder under magen. Det er laget av et slitesterkt materiale som både er vanntett og puster.
Det spesielle med dette dekkenet er at det skal sikre bevegelsesfrihet på en ny måte. En splitt går nesten helt opp til manken, ideen bak denne patenten er å sikre stor bevegelsesfrihet i frontpartiet. Fra manken og bakover er det imidlertid ikke mye bevegelse selv om hesten løper, så dette skal ligge mest mulig i ro.
Bakgrunn om testhesten
Odin (25) er en fjording med kort og bred hals. Frontpartiet er relativt kraftig, og det har tidligere vært vanskelig å finne dekken som ikke gnager. Gjennom de 12 vintrene undertegnede har hatt Odin, har han faktisk ikke hatt ett eneste vinterdekken som ikke har gnagd i frontpartiet.
Til tider har det blitt både blemmer og sår på de hårløse partiene. Det er vel nesten ikke nødvendig å nevne at han aldri har hatt et halsdekken som har passet, de blir for lange og smale. I tillegg til å ha en kraftig hals har han også ståman som bygger litt. Odin blir barbert om vinteren, og går på utegang i et skogsområde sammen med en til to andre hester.
Tre dekken i ett
Odin ble barbert straks vi mottok dekkenet i høst, hele hesten bortsett fra partier på hodet og beina fra knærne og ned ble klippet. Med stor spenning ble dekkenet prøvd for første gang, og det satt som støpt!
Selv halsdekkenet passet, til tross for at manen ikke var klippet helt ned. Dekkenet består egentlig av tre separate dekken: Halsdekken, ytterdekken uten fôr og innerdekken som kan klipses fast i ytterdekkenet. Det er mulig å få innerdekken i fire forskjellige tykkelser, slik at man kan justere det etter årstiden.
Halsdekkenet festes med to borrelåser, innerdekkenet med en borrelås i front og ytterdekkenet med to borrelåser og to karabinkroker i front og tre gjorder under magen. Dekkenet har ikke reimer til å feste mellom bakbeina, men en snor som skal legges under halen. Den er dekket av plast for enklere renhold.
Passform og bevegelsesfrihet
Til tross for Odin sin noe unormale kroppsfasong, sitter dekkenet godt på kroppen hans. Det beveger seg lite når han beveger seg, og virker ikke til å klemme noen steder. Selv når han bøyer ned hodet klemmer ikke halsdekkenet.
På utegangen til Odin er det en del terreng, og han hopper greit både opp og ned små fjellskrenter. Han både galopperer og bukker uten problemer, og til tross for at undersiden av dekkenet er glatt og mangelen på beinsnorer beveger dekkenet lite på seg. Det har aldri vært behov for å rette på det.
Vanntett?
Været i høst har satt store krav til vanntetthet. Den ene stormen har avløst den andre, det har regna enormt mye og ofte sidelengs. Ved flere anledninger har jeg sjekket hvor tørr Odin er under dekkenet etter de heftigste regnbygene. Og han har vært helt tørr. Selv ikke i overgangen mellom dekken og halsdekken har det kommet inn vann. Innsiden av dekkenet har holdt seg tørt.
De siste dagene har vi også hatt litt snø. Snøen legger seg oppå dekkenet, og smelter ikke. Det vil si at Odins varme ikke slipper ut. Også i snøværet har han holdt seg tørr.
Slitestyrke
I skogsområdet Odin går er det en del tørre kvister. I tillegg har han gått sammen med to fire år gamle vallaker, hvor den ene er veldig glad i å tygge på ting. Hittil har det ikke kommet et eneste hull på yttersiden av dekkenet. Det har imidlertid kommet en liten flenge på innsiden i fôret av halsdekkenet. Hvordan den har kommet dit er vanskelig å vite, kanskje i forbindelse med at jeg har tatt av eller på dekkenet. Ellers er det foreløig få slitetegn på dekkenet.
Temperatur
Høsten er en vanskelig tid angående temperatur. I fjor i november hadde vi jevnt over -20 grader, i år har det vært forholdsvis varmt. Stort sett plussgrader. Derfor er det viktig at hesten klarer å regulerer sin temperatur med dekkenet på i et stort spekter. Nå har vi for det meste bare fått testet ut plussgradene, men han har ikke blitt klam under dekkenet til tross for at sola skinner og temperaturen kryper over 10 grader.
Jeg har flere ganger lagt på han dekkenet mens han har vært svett, og det har holdt han varm. Den eneste ulempen jeg har oppdaget, er at så fort jeg tar av han dekkenet for å sale på begynner han å skjelve. Han fryser rett og slett veldig fort uten dekkenet, det har jeg nesten aldri opplevd tidligere. Samtidig forteller det at han holder en jevn, varm temperatur under dekkenet, jeg har ikke sett han fryse med dekkenet på.
Små finesser
Både foran og bak på dekkenet er det store reflekser. Nå om vinteren er det mørkt ute, og det er ikke alltid så lett å finne hesten i en mørk skog om kvelden. Med et kjapt overblikk med hodelykt finner jeg Odin kjapt, refleksene lyser skikkelig opp selv på avstand. Det er også betryggende i forhold til om han skulle klare å komme seg ut av gjerdet og tusle ut på veien.
En annen praktisk finesse er systemet med magegjordene. De går an å ta av, slik at de ikke klunker og dunker inni vaskemaskinen når man vasker dekkenet. Foreløpig har det ikke vært behov for å vaske dekkenet, til tross for at Odin ofte ligger i søla. Regnet fjerner enkelt smussen.
Konklusjon
Rambo Optimo oppfyller alle kravene jeg har til et dekken: Det holder hesten min varm, det holder hesten min tørr, det gir han bevegelsesfrihet og det gnager ikke. Ingen rufsete pels noe sted, og ingen tegn til gnag på bogen. En hest på utegang trenger et dekken som den kan stå med døgnet rundt, og det egner dette dekkenet seg svært godt til.
Med disse egenskapene egner det seg også godt som utedekken for en oppstallet hest, og her kommer et nytt pluss inn. Undertegnede jobbet tidligere på en stall i Australia hvor hestene stod med bomullsdekken under et tykt ulldekken med vanntett ytterside. Begge deler med halsdekken. Når jeg skulle hive disse dekkenene opp på hestene var alle magestroppene og beinstroppene reine slagvåpenet, stakkars hest om man feilberegnet svingen litt. I tillegg var dekkenene svært tunge.
Rambo Optimo er lett i vekt, det er overkommelig mengde med spenner som skal festes og det er ingen lange stropper som dunker til hesten når du tar det av eller på. Et stort pluss er det dessuten at man kan bruke dette dekkenet hele året, ved å variere tykkelsen på innerdekkenet. Eller som et ufôret regndekken.
Og om det er verd pengene? Hadde jeg visst at et dyrt dekken hadde så mange gode egenskaper tidligere, hadde jeg nok invistert i ett for lenge siden. Tidligere vinterdekken Odin har brukt har kostet rundt 1000 kroner, og vart kanskje en sesong eller to. Horseware mener deres dekken skal holde i minst seks til åtte år. Gjerne lenger. Regnestykket blir derfor ikke vanskelig, det er verd det.