Med fjordhest i skogen
Det var faren til Svein som kjøpte eiendommen rett før krigen med tanke på å bosette seg der med sin nystiftede familie. Men det gikk flere år før skogen var ryddet og gården bygd opp. I 1947 flyttet familien Syversen inn i våningshuset, da var Svein to år gammel. I uthuset kom det etter hvert griser og høner.
Svein tråkket sine barnesko hos besteforeldrene som bodde på Lykkjebakken gård rett ved Sterling ikke så langt unna. Her ble hester brukt i jordbruksarbeidet og det var mange solskinnsstunder for en hesteinteressert guttunge. I alle gutteårene nesten bodde han her nede.
Endelig hest på Solås
Da Svein ble voksen og skulle stifte eget hjem og bygge hus på tomten til Solås tittet han på jordene med alt gresset og lurte på om man ikke kunne gjøre litt nytte av dem. Hva med å skaffe seg en hest? Høy kunne høstes hjemme på gården, og tanken på en firbent arbeidskamerat som kunne være med i skogen og på gården hadde blitt en fristende tanke. Foreldrene hans var positive til at det endelig skulle komme en hest til Solås.
Svein ønsket seg helst en nordlandshest og begynte etter hvert å titte litt rundt og forhøre seg med venner og kjente.
Det var en bekjent som tipset Svein om en innkjørt fjordhest hos Ola Brændholen i Gansdalen. Svein ønsket seg egentlig ikke fjordhest, men tok seg en titt likevel. Hesten han møtte der var Tornar, en ulsblakk fjordhest som hadde tatt de første steg mot en god kjøre- og arbeidshest. Hoppa Tornerose fikk Tornar i mai to år tidligere, og nå ønsket eieren å finne et godt hjem til Tornar. Svein fikk prøvekjøre Tornar, og jo da, det var en hest som passet hans behov. Men kjøpesummen var på hele 12.000 kroner, en stor sum for fjordhest i 1985. Svein syntes det var dyrt og reiste hjem for å tenke grundig over dette. Det var mye penger, men samtidig var det en hest som Svein likte godt. Enden på tenkingen ble at Svein solgte sin grønne Volvo og brukte pengene til å kjøpe Tornar. Da Tornar flyttet til sitt nye hjem mot sensommeren 1985 var stallen ferdigbygd, luftegården stod klar og utvidet med 100-vis av lass med masse på den bratte eiendommen og garasjen stod tom. Bilmangelen skulle heldigvis for Svein ikke vare så lenge. En ny brukt Volvo var snart på plass på Solås.
Tornar og alle de skumle bilene
Solås ligger helt inntil hovedveien og mye av Tornars trening den første tiden bestod i å venne han til trafikken. Det forrige hjemmet hans lå øde til og Tornar hadde ikke fått stifte så mye bekjentskap med trafikk ennå. Det ble mange leieturer langs veien, hvor de første endte ganske så raskt ute på nærmeste jordet med Svein på slep. Men tålmodighet er en god medisin og Tornar ble ganske snart meget trafikksikker, og da de etter hvert begynte å ferdes langs veien med vogn var det ingen redsel å spore hos Tornar. Da hadde han blitt fire år og en trygg kjørehest og Svein har til dags dato ikke hatt noen uhell i trafikken med Tornar. Det eneste han ikke liker er bråkete motorsykkeler (hvem gjør ikke det?).
En stødig arbeidshest
Svein og Tornar er hver vinter å finne i skogen hvor de kjører tømmer og ved. Tornar har oppfylt alle forventinger som arbeidshest. Han er meget rolig, flink til å arbeide og har aldri flydd ut verken med vogn eller arbeidsredskap. Svein liker godt å ta seg en kjøretur og var å finne langs veien hver eneste søndag før. Nå har trafikken blitt så tett og hard på den svingete hovedveien at det ikke lenger er trivelig å ta seg fram med vogn. Gangvei har det vært snakk om i mange år, men som Svein sier: Det skjer nok ikke i min livstid.
Det finnes ikke så mange muligheter for kjøring med vogn uten å følge veien et godt stykke. Før trafikken ble så stor var dette helt greit. Om vinteren kommer sleden fram og da er mulighetene litt bedre da jordene kan brukes.
På jordet til Solås gård blir det hvert år slått høy til Tornar og det rekker hele året. I skråningen på eiendommen har Tornar sitt sommerbeite og fra tidlig vår til sen høst får han stå her og meske seg med grønt gress, ofte sammen med en annen hest for selskaps skyld.
Alle heldige hester har eget partytelt!
Svein jobber til daglig i OBWiik, de som leier ut/selger telt i alle fasonger og størrelser. Så hvorfor ikke gi et telt til Tornar også? I luftegården står det et lite partytelt (i en litt mer solid utgave). Det brukes til matsted og er ment som ly for Tornar på sure og regnfulle dager. Men som hester flest står han helst ute i uværet med baken mot vinden. Tornar står ute hele dagen og da er det greit å ha et tørt og lunt sted å legge maten. Han har aldri gått med dekken og setter hvert år en varm vinterpels. Og han har aldri vært forkjølet.
De første årene slo Svein jordene for hånd med ljå før han etter noen år investerte i en liten slåmaskin. Tornar var med i arbeidet med å få sin egen mat i hus. Han dro høyvognen og ventet like tålmodig hver gang Svein stod på lasset og trampet det ned. Men da han kvittet seg med høyvognen og laget seg en ny vogn måtte høykjøringen gjøres på en annen måte. Da kom bilen til nytte. Så når en rød bil med en varehenger på slep tar turen ned på jordet vet naboene at nå skal høyet i hus. Høyet blir tråkket og dyttet inn i uthuset og når alt har kommet i hus er det så fullt at taket nesten spretter av. Men så varer maten hele året for en nøysom fjording som Tornar.
Gressbeitene til Tornar blir gjerdet inn bitevis slik at en del kan hvile seg mens en annen blir beitet på. En skikkelig gressklipperhest.
Tornars arbeidsstreik
Da Tornar er det man kan kalle en ekte gårdshest ønsket Svein å benytte hans krefter når hagen en sommer skulle pløyes opp. Han fikk tak i en enhestsplog, men her satte Tornar hoven ned. Plogen ble satt ned i bakken og like rolig stod også Tornar. Et blikk fra hesten fortalte alt: Er det meningen at jeg skal gjøre dette helt alene? Plogen syntes Tornar ble for tungt og etter et forsøk viste han det med all tydelighet. Det var ikke annet å gjøre enn å spenne han fra og benytte hans tjenester til litt lettere arbeidsoppgaver i hageprosjektet.
Da Svein skaffet seg Tornar ønsket han å ordne det meste selv. Derfor ønsket han også å sko selv. Veien gikk til biblioteket og en bunke bøker og en video om hovslaging fra 50-tallet var resultatet av raidet der. Tornar var et tålmodig prøveprosjekt og stod like rolig uten å sparke hele tiden under Sveins forsøk på hovslagingens edle kunst. Øvelse gjør mester og nå har Svein skodd egen hest i mange år + at hans tjenester også er benyttet blant noen få kjentfolk. Men å gjøre en forretning av dette er aldri aktuelt.
Hest med matvett
Tornar har i sitt 19. år holdt seg stort sett frisk. Et kolikkanfall var han gjennom etter at han mesket seg litt for mye på bartrærne det året han var på skogsbeite, og hans dager som skogstroll var over. Tornar er en hest med matvett og dette gjør at han av og til har fått i seg for mye av ting han ikke burde spist bl.a. bark når de driver med vedkjøring. Små kolikksymptomer har kommet på grunn av dette et par ganger, men aldri så alvorlig som den ene gangen etter de nærgående besøkene hos grantrærne.
Tornar har alltid bodd alene på Solås, selv om han om sommeren som regel får selskap av en annen hest på beitet sitt. Svein ønsker ikke å skaffe en hest til. Da må stallen bygges helt om og han er redd for at de da skal kunne bli så avhengig av hverandre at man ikke kan skille på dem. Tornar er i år 19 år gammel og selv om han er frisk og rask begynner årene å komme fort nå. Svein innrømmer at han gruer seg enormt til den dagen Tornar ikke er mer og det vil bli et stort tomrom. Om han fyller det tomrommet med en nye hest vet han ikke. Det kan bli vanskelig å finne en så lojal, arbeidsvillig og snill hest en gang til. Uansett ønsker Svein at Tornars siste tid skal avsluttes med et sommerbeite.
Silje dukker opp
Svein liker best å kjøre hest og har ridd ytterst lite. Men Tornar er også innridd og siden 1999 har Silje Berg vært fast rytter på han et par ganger i uken. Hun dukket opp hos Svein, tok mot til seg og spurte om å få ri Tornar noen ganger i uken. Dette arrangementet har vart noen år nå og passer dem alle. Silje rir på ukedagene og Svein jobber i skogen eller kjører i helgene. Silje pusser, stuller og steller mye med Tornar og de trives meget godt sammen.
Svein innrømmer at han ikke har helt sansen for ridning selv, men kanskje en dag…Å få prøve en tur i westernsal er en fristende tanke.
Da Svein vokste opp var hesten en del av arbeidsstyrken på gården. De var i gang fra tidlig morgen til sen kveld. I dag er bruken av hesten helt forandret og etter Sveins mening også i stor grad overbeskyttende. Man kan ikke være uenig i det. Han husker fra sin barndom hesten som gikk foran jordbruksredskapene, jobbet i skogen og fraktet melk til Fetsund. Ferden gikk forbi alle melkerampene i området før turen ble avsluttet med passering av togbrua over Glomma. Utenfor butikken på Fetsund var det en lang rekke med bindekroker til de trofaste melkehestene. Ingenting av dette sees lenger i dag.
Gode venner er fint å ha
Om sommeren har Tornar som så mange andre gårdshester ferie. Da står han på beite og får kose seg. I mange år hadde han selskap av jevnaldrene Punky Boy, og de ble Fetsunds Knoll og Tott. To uatskillelige ferievenner som holdt sammen i tykt og tynt. Etter at Punky døde har han hatt selskap av unghoppa Lina. I fjor sommer ble Tornar onkel da Lina helt uventet nedkom med et hoppeføll på beitet om natta. Tornar var moralsk støtte, beskytter og jordfar. Og en mer stolt og fornøyd vallak har sjeldent vært å skue. Denne sommeren blir han faktisk en ekte onkel også. Hans halvsøster Solvangsrosa venter føll.
Tornar og Svein har vært flittige deltakere på flere arrangement i Oslo og Akershus Fjordhestlag. Siden Skauendagen startet opp i 1995 har de vært med på rundekjøringen. Det er et betydelig antall barn som har sittet i Sveins grønnmalte vogn med den trofaste Tornar foran. Da Oslo og Akershus Fjordhestlag arrangerte aktivitetsdager for barn i Fet i en 2-årsperiode var de på plass igjen. Tornar ble pusset etter alle kunstens regler og koste seg med all oppmerksomheten. Det er sjelden å møte på en så rolig og harmonisk hest som Tornar er, og han er like snill mot alle. Liten som stor. Han har også til fulle oppfylt Sveins ønsker om en god kamerat i arbeid, kos og moro.
Svein og Tornar….to gode venner som trives i hverandres selskap.
Denne artikkelen har stått på trykk i Borken, bladet til Oslo og Akershus Fjordhestlag.