Trine Bøhnsdalen har reist mye rundt i USA, skrevet spennende reportasjer og tatt flotte bilder. Her på besøk hos en ranch i Texas. (Foto: John-Anders Johnsrud)
Hest

Dette husker vi best

Journalistene i hest.no-redaksjonen har tatt et tilbakeblikk på året som gikk. Noen saker brenner seg ekstra fast i hukommelsen etter å ha jobbet med dem, ofte er det ikke snakk om de mest oppsiktsvekkende nyhetene.

Romjula er tiden for å reflektere over alt som skjedde i året som gikk. Mange nyhetsredaksjoner lager årskavalkader, vi gjør vår egen lille vri. Alle i redaksjonen har nemlig fått i oppgave å beskrive den eller de sakene de husker aller best å ha jobbet med i året som gikk.

Kristin Andresen stilte som motkandidat til Kristin Kloster Aasen under Ryttertinget 2011. Hun tapte presidentkampen, men ble likevel valgt inn i styret.

Knut Houge, redaktør

En av mine ambisjoner for 2011 var at hest.no skulle dekke Rytterforbundets indre liv bedre. Da det i vinter ble kjent at Kristin Andresen ville stille til valg som president mot sittende president Kristin Kloster Aasen intervjuet hest.no begge kandidatene og spurte dem hvorfor de stilte til valg.

I mars var jeg til stede på Ryttertinget. Der opplevde jeg at utfordreren ble utsatt for flere stygge taklinger, blant annet ville møtedirigenten nekte Kristin Andresen å presentere seg.  Skandalen ble avverget da dirigenten til slutt ga etter for press og likevel tillot Andresen å presentere seg.

Rytterpresident Kristin Kloster Aasen vant avstemningen og ble valgt for fire nye år. I høst trakk imidlertid Kloster Aasen seg som president på grunn av arbeidsbelastningen. Dermed rykket visepresident Per Anders Owren opp til president.

I ettertid kan man spørre seg hva som egentlig var hensikten med den opphetede presidentkampen. Jeg tror Norges Rytterforbund hadde vært tjent med å ha en president som var tent og dedikert til oppgaven – og ikke minst valgt av Ryttertinget!

Les artikkelen Disse skal lede Rytterforbundet

Det er lett å glemme at rideskolene er inngangen til ridning for de fleste ryttere. Også våre beste ryttere begynte en gang å ri på en rideskole.

Ridelærerne er grunnsteinen i rideskolene.  I november inviterte Rytterforbundet til inspirasjonskonferanse på Lefdals rideskole. 140 ridelærere deltok, og responsen var så god at utdanningskonsulent Nina Rasmussen lovet at denne konferansen ville bli en årlig tradisjon. Det tror jeg er lurt. Jeg fulgte konferansen og var imponert over det spennende programmet.

Les artikkelen Inspirerte ridelærere.

22 år gamle Kvikken tar godt vare på barna som er med på terapiridninga. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Ragnhild Ekornrud, journalist

I år har jeg dessverre ikke jobbet så mye som vanlig, men det har blitt noen saker igjennom året. Det er spesielt én sak som har brent seg inn i hodet mitt. Vi har ikke skrevet så mye om terapiridning tidligere, så da muligheten bød seg tok jeg den og reiste til Søndre Aas Gård hvor de har et fantastisk tilbud.

Å få tilbringe en dag sammen med barn med ulike utfordringer, hvor alle fikk glede seg av hestenes fantastiske måte å ta dem i mot på, det var helt utrolig. Å få se gleden bre seg over ansiktene til disse barna og hvor mye denne ukentlige ridetimen betyr. Vi er privilegerte som journalister hvor vi får oppleve mye, men akkurat denne opplevelsen har brent seg inn i både hodet og hjertet mitt. Det er utrolig hvor mye glede hesten kan gi!

Les artikkelen Med hesten som terapeut.

En annen ting som jeg ikke kan unngå å trekke frem er månedens blogger-artiklene som kommer i slutten av hver måned. Jeg er så heldig å få følge med på de aktive bloggerne her på hest.no, og jeg lar meg stadig forbløffe over hvor mange GODE bloggere det er her.

Jeg føler at disse artiklene fortjener å bli trukket frem i en slik årskavalkade, da nettstedet aldeles ikke ville vært det samme uten alle disse fantastiske bloggerne! Én konkret artikkel ønsker jeg ikke å trekke frem, men ønsker dere litt hyggelig lesestoff og kanskje tilføye en ny blogger på "mine favoritter"-lista, så tar du en titt på vår samleside over månedens bloggere igjennom tiden.

Christine ble imponert over maratonkjøringen under Fjordhest NM. (Foto: Christine Fagerbakke)

Christine Fagerbakke, frilanser

Før jeg dro til Hingstekåringen i Herning visste jeg tre ting. En: At gallashowet kom til å bli avholdt i år også. To: At Stein Endresen skulle ha med seg både Crelido og Cabachon. Tre: At Edward Gal skulle være tilstede. Jeg håpet derimot bare på en ting, at showet skulle bli like fenomenalt som tidligere år!

Forrige gang jeg var i Herning måtte jeg pent sitte på plassen min og se både showet og lyset forsvinne forbi. Denne gangen skulle jeg få stå på bakkenivå, fange og forevige alt dette! Jeg fikk ikke sove skikkelig natten før, men det svarte til forventingene.

Les artikkelen Underholdning i særklasse.


Maratonkjøring er et av de største adrenalinkickene jeg vet om. Så når jeg fant ut at jeg fikk kombinere dette adrenalinkicket med min lille lidenskap for Fjordhest tidligere denne sommeren var jeg i ekstase! Gjennom hele maratondagen på Fjordhest NM ble jeg bare mer og mer giret, lyset var til tider så perfekt som man kunne ønske, stemningen var gjennom tretoppene og kuskene ga virkelig alt!

Les artikkelen - Kom igjeeeeeen!

Dette ble en ridetur jeg sent vil glemme. På seks dager red vi 240 kilometer.

Marie Hatlevoll Gjennestad, journalist

Jeg kom tilbake etter mammapermisjon i mars, og snakk om å få mulighetene servert på et brett! Noe av det første jeg gjorde var å reise til Herning i Danmark, videre har det blitt to turer til Island og en tur til Boston i USA i året som gikk. For en reiseglad hesteperson er dette virkelig drømmejobben!

Men skal jeg plukke ut en av reisereportasjene må det bli den ene Island-turen. Jeg var så heldig å få være med på en ukestur med Ishestar, og jeg har aldri før opplevd noe lignende. Hestene, naturen, farten vi red i, folkene jeg red sammen med… Det var rett og slett utrolig moro, den gøyeste researchen jeg noen gang har gjort for en artikkel i alle fall! Mange av bildene ble også veldig fine, til tross for at det meste er tatt fra hesteryggen med et lite kompaktkamera. Rideturen resulterte i to artikler:

Del 1: Ekstrem rideferie
Del 2: Blant lava og varme kilder

Videre har jeg lyst til å nevne en nyhetssak jeg jobbet med. Vi hørte rykter om at Per Waaler hadde vært innblandet i en dramatisk rideulykke, men hadde ingen detaljer. Dette er en dressurrytter som lenge har vært i Norgestoppen, før han flyttet til Sverige for noen år siden. Jeg har intervjuet han flere ganger tidligere, og det er en person med mange gode kommentarer på lur.

Jeg lyktes ikke med å få tak i Waaler på telefon, derfor sendte jeg en mail. Svaret jeg fikk kommer jeg aldri til å glemme, tårene rant mens jeg leste det. Waaler beskrev ulykken, som innebar at hesten han satt på snublet og døde. Han beskrev sitt forhold til hesten, og sorgen over å ha mistet en av sine beste venner på en måte bare Waaler kan klare. Om du leser artikkelen skjønner du hva jeg mener. At en voksen mann og anerkjent dressurrytter kan gå ut og vise følelser for en hest på en slik måte er rett og slett beundringsverdig. Et godt forbilde for alle ryttere.

Les artikkelen Waaler i dramatisk ulykke.

Man tenker ikke alltid så mye på dem, men damene i sekretariatet gjør en jobb som er helt uunværlig under et stevne. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Aina Ludvigsen, frilanser

Den saken jeg husker best fra 2011 er nok den hvor jeg var flue på veggen i sekretariatet under Norway Grand Prix. Grunnen til at den har festet seg, er fordi jeg ble så utrolig imponert over jobben disse damene gjorde! Så utrolig mye som skulle passes på, fikses og ordnes og hvor utrolig lett allting gled. Kort og greit imponerende!

Les artikkelen Kaoskontrollørene.

Det kan være en kunst å utfordre seg selv til nye vinklinger både på artikler og bilder under et stevne. (Foto: Inger Lise Walle)

Inger Lise Walle, journalist

Det er ikke så veldig vanskelig for meg å velge, jeg skriver jo for det meste på vårt søsternettsted hunden.no. Skriver jeg for hest.no er det for det meste under stevner og da om diverse klasser.

For min del er det ikke særlig utfordrende lenger, så da jeg fikk skrive en skildring om oppvarmingsringen på Oslo Horse Show var det absolutt årets høydepunkt. Her fikk jeg utfordret meg selv, ettersom dette er en sjanger jeg sjelden får skrive. Bildene følte jeg også komplimenterte teksten bra, og det er ikke veldig ofte man kun får god tilbakemelding på kommentarene under artikkelen.

Les artikkelen Få varmen.

Artikkelen om Istølten i Askerhallen ble skildret uten notater. Det gikk ganske bra likevel. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Trine Bøhnsdalen, frilanser

Det er to saker som skiller seg ut i året som har gått blant sakene jeg har levert til Hest.no. Èn av dem var skildringen fra Istølten i Askerhallen i mars, Den stjal hele showet.

Istølten var et utrolig opplevelse, selv for oss som ikke er hardbarka islandshestryttere. Det var en nærmest elektrisk spenning i salen, som reiste seg til nye høyder når Moli fra Skridu trollbandt både publikum og dommere. Jeg noterte flittig svar og detaljer for å senere skrive ut saken, men det jeg ikke visste var at notatblokka ble liggende igjen på parkeringsplassen den kvelden.

Vel hjemme haddde jeg ingen notater jeg kunne bruke som knagger til artikkelen. Dermed måtte jeg bruke min egen hukommelse, og slik ble skildringen til. Det ble en annerledes artikkel enn det jeg har skrevet tidligere, og jeg ble faktisk godt fornøyd med utfallet. Noen ganger kan det være positivt å slippe seg litt løs med pennen!

Jeg var både fascinert og fokusert de to dagene den lærerike minnesclinicen etter Ray Hunt varte. Artikkelen som ble til etter turen fikk desverre bare med seg en brøkdel av alt som skjedde. (Foto: John-Anders Johnsrud)

Men den saken som nok skiller seg ut aller mest, var artikkelen Arven etter Ray Hunt. Dette var en vanskelig sak å skrive, fordi en to dager lang minnesclinic i Forth Worth, Texas. Der vi fulgte over tjue svært dyktige hestetrenere i aksjon, og skulle skildre det hele ned til en enkel artikkel.     

Det var rett og slett umulig å få med alt. Men opplevelsen, det å se alle disse hestefolkene i aksjon, mange som vi bare hadde lest om i blader og bøker eller sett på film, var en helt utrolig opplevelse. Og det å spise middag med dem den siste kvelden, sitte ved siden av Buck Brannaman og familien hans og høre berømte Baxter Black fortelle sine velkjente vitser fra livet som stordyrveterinær på avsidesliggende rancher, var en opplevelse vi sent vil glemme.

Det ble mange stopp underveis for å fotografere på forskjellige rancher på turen til Texas. Bildet jeg tar her ble til forsidebildet på Hest.no-almanakken for 2011. (Foto: John-Anders Johnsrud)

Roadtripen fra Montana til Colorado og ned til Texas var i seg selv også et eventyr jeg sent vil glemme. Foruten å bli kjent med det som i dag er min samboer her hjemme i Norge, stoppet vi også for å fotografere hester i forskjellige situasjoner. Ett av bildene ble også forsidebilde til Hest.no-almanakken i 2011.

Karen Sæther Houge, frilanser

Fra AEG var det spesielt èn film jeg husker godt. Det var filmen vi gjorde med brødrene George og Willam Whitaker der de sto på miniski bak en hest. Jeg husker det som helt sinnsykt kaldt, men veldig gøy. Jeg hadde kommet hjem fra India et par dager før, og var ikke vant med kulden. George og Will var utrolig sporty. Selv om de bada i snøen i over en time og sikkert fikk frostskader, var de i veldig godt humør, og det var god stemning hele tiden.

Filmen kan du se HER!

I sommer var Lise Tofteberg, vår eminente fotograf, og jeg på roadtrip rundt om i Europa. Dette var midt oppi 22. juli, og det var nesten det eneste jeg og Lise snakka om. Så kom vi fram til Camila Hauglin som driver stallen, Nordic Horses, i Belgia. Jeg ønsker å lage ulike type filmer, så fra Nordic Horses lagde vi en reportasje fra laboratoriet på stallen. Vi var blant annet med da de inseminerte ei hoppe.

Min nye karakter: Solveig (13).

Den siste filmen jeg husker ekstra godt var da jeg lagde karakteren Solveig (13) under årets Oslo Horse Show. Hele prosessen med å lage henne, og ikke minst gå rundt på Telenor Arena og spille det inn, var veldig morsomt.

Solveig er en av mine "hjertebarn" så det er fare for at dere får se mer av henne til neste år. Hun er også en helt ny genre fra tidligere, og dette var første gang jeg prøvde meg på rent skuespill.

Filmen med Solveig kan du se HER!

Marie Sæther Houge, frilanser

- Etter en lengre reise i Asia skrev jeg i løpet av året en artikkelserie om hester, muldyr, kameler og elefanter, forteller Marie. - Det er ingenting som engasjerer meg mer når jeg er på reise enn dyrenes velferd og hvordan dyrene brukes. Det er spennende å se at folk bruker ridedyr på ulike måter rundt omkring i verden.

Artikkelserien handler om alt fra oppsaling av kamel og elefant til kjørehester i Varanasi og araberhesten i Arabia.

Se på serien her!

Årets ti mest leste

Her kommer listen over de artiklene som har blitt mest lest på hest.no i året som gikk:

1. – Unngå lag på lag

Feil bruk av dekken kan i verste fall gi alvorlige konsekvenser for hesten, som kuttskader og hudlidelser. Patrick Looney fra Horseware advarer mot å bruke mer enn ett dekken av gangen.

Les mer

2. Waaler i dramatisk ulykke

Dressurrytter Per Waaler red rolig rundt på banen da hesten plutselig skvatt, mistet balansen og falt. Rytteren ble funnet bevisstløs, hesten var død.

Les mer

3. Falt død om på banen

Eric Lamaze og Hickstead vant gull under OL i Beijing 2008, og under VM i fjor fikk hingsten tittelen verdens beste spranghest. Søndag 6. november falt Hickstead død om på sprangbanen under verdenscupen i Verona.

Les mer

4. Hest alvorlig skadet

Stallen på Arctic Equestrian Games ble en farlig plass. Én hest satte seg i dag fast i luken på boksdøren og kuttet seg kraftig opp.

Les mer

5. Ponnien med protese

Molly har en tøff historie bak seg, med ved hjelp av sin eier fikk den lille ponnien en ny sjanse - og et nytt bein. Med sine tre bein og en protese sprer ponnien Molly håp og glede til folk i alle aldre.

Les mer

6. Hesteslakt i USA revurderes

I 2007 ble de tre siste hesteslakteriene lagt ned i USA. Mange så på dette som en milepæl i kampen for hesters rettigheter. Helt til de merket konsekvensene. 

Les mer

7. Strikkeprosjekt for den tålmodige

Dersom du har lyst på et helt unikt dekken til hesten din, kan du gjøre som Merete Stokkenes. Hun skulle egentlig bare strikke dekken til hunden sin, men endte opp med et som passet til hesten.

Les mer

8. Bombesikker dressurhest

Lei av at hesten skvetter for den minste lille ting under konkurranser? Det var Tristian Tucker også, så han gjorde noe med det.

Les mer

9. Man blir aldri for gammel

I en alder av 101 år var amerikanske Connie Reeves fortsatt en aktiv rytter, med mottoet at man skal sale sin egen hest. Den 28 år gamle hesten Dr. Pepper ble en følgesvenn helt til det siste.

Les mer

10. Drev egentlig ikke med hest

Da hun var elleve år ble hun påkjørt av en vannscooter. Det knakk lårbeinet og lårhalsen rett av og bevegeligheten i hoften forsvant. Det stoppet ikke Kamilla. Nå er hun 18 og har ridd VM. Det til tross for at legene fraråder henne å ri.

Les mer

Dette husker vi best på hunden.no

Vårt søsternettsted hunden.no har også tatt en oppsummering over hvilke saker redaksjonen husker aller best. Les Våre beste minner fra 2011.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng