Tor Øyvind Hansen og The Bachelor.
Hest

Travhest con amore

Prrrr .... The Bachelor står dønn stille med toppede ører. Travhesten løslongsjeres i rundpaddocken av eier og amatørtrener Tor Øyvind Hansen.

(innledning)

Jeg vet ikke riktig om jeg er på en travbane eller på en Monty Roberts-oppvisning. At hest og eier har funnet tonen er tydelig. Når Tor Øyvind senker longsjepisken kommer The Bachelor fra sporet og inn til midten hvor Tor Øyvind står. Sammen går de ut av paddocken.

Penger og kjærlighet

En amatør er en som driver en aktivitet, uten å leve av det. All virksomhet som ikke er yrkesmessig er altså amatørvirksomhet. Vi har en tendens til å bruke begrepet ”amatør” på en litt nedsettende måte. ”Amatørmessig” lyder definitivt ikke like bra som ”profesjonelt.” En amatør kan i flere tilfeller være like god eller bedre enn en profesjonell. Det handler ofte om egne valg, - er det en hobby eller er det en jobb? Ulike kompetansekrav må ofte oppfylles dersom man skal få tillatelse til å kalle seg profesjonell, det vil si drive lovlig yrkesmessig. Få vil ønske å bli operert av en ”hobbykirurg.” Innen travet skal man ha godkjent trenerutdannelse for å løse profesjonell trenerlisens og kunne trene utenforståendes hester. Con amore er italiensk og betyr ”med kjærlighet”. Begrepet brukes om virksomhet man ikke tjener penger på, men som utøves av kjærlighet til det man gjør. Profesjonelle trenere er også glad i hester, men uten inntekt har de ingen jobb!
På med ørehetta før løp.

Hesten

The Bachelor er seks år. Tor Øyvind Hansen har eid han siden jula 2007. - Neste år, sier Tor Øyvind, - det er det vi satser på. Varmblodstraveren ble kastrert så sent som for ett års tid siden og har beholdt mye av hingstepreget i muskulaturen. Det tar tid å endre atferd også, og Tor Øyvind forteller at hesten har vært urolig og stresset. Nå er han i ferd med å finne roen og følger eieren, på løs linje og ett skritt bak. Hingster blir kastrert blant annet om de er ukonsentrerte i løpsbanen. Hittil har The Bachelor startet 18 ganger mens Tor Øyvind Hansen har eid han. Proffe kusker og stallmenn har sittet i sulkyen, men de fleste løpene er kjørt av Tor Øyvind selv. Hesten har notert syv galopper i år, men nå er han på rett vei.....Med 55.500 kroner innkjørt i 2008, er premiekontoen mer enn doblet på under ett år.
Prøvestart før V65 en onsdag på Bjerke travbane.

Eieren

Tor Øyvind er fra Sørlandet, men han holder til i Oslo, hvor han studerer veterinærmedisin. Hesten hans står i en amatørstall på Bjerke travbane, hvor Oslo Travklubb disponerer to stallbygninger. - Når og hvordan ble du interessert i hester? - Da jeg fylte fem år sendte mormor inn bursdagstelegram til Fedrelandsvennen: "I dag fyller Tor Øyvind fem år. Det gøyeste han vet er å være med pappa i stallen." Så jeg må vel si at jeg har vært interessert hele livet. Jeg ble tidlig tatt med i stallen, og ble vant til å omgås hester. På den måten fant jeg ut hvilke fantastiske dyr de er, forteller Tor Øyvind. Han kjøpte sin første hest da han var 16 år, og gir uttrykk for at han liker seg bedre i vogn enn oppå hesten. Både far og bestefar drev med travhest. - Hvorfor egen hest og hvorfor trene selv? - Da bestemmer man alt selv. Trening, fóring, matching osv. Det er kjekt å eie sammen med andre, men da vil jeg at det skal være noen som har omtrent samme oppfatning som meg. Ellers skjærer det seg fort, mener Tor Øyvind. - Syns du det er forskjell på amatører og profesjonelle med hensyn til treningsopplegg og forhold til hesten? - Uansett om man er proff eller amatør så gjelder en ting: Ting tar tid. Skaffer man seg flere hester enn man har tid til, går det utover trivselen og resultatene til hesten. Jeg syns ofte amatørene blir undervurdert når de kommer til start med hestene sine. Hestene er ofte velpreparerte og fine. Det finnes mange flinke norske trenere, men jeg syns nivået er høyere i Sverige og Frankrike, sier Tor Øyvind.
Grønn kusk Tor Øyvind Hansen kommer inn som nummer tre i V75, bak de rutinerte gutta Geir Vegard Gundersen og Tom Horpestad.

Løp og trening

Under Derbyhelgen kjørte Tor Øyvind sitt første V75-løp. Hver lørdag samles de beste hestene til oppgjør om mer penger enn hva som utbetales på hverdagsløp (V5). Å delta i V75 innebærer derfor tøffere konkurranse både for hestene og for kuskene. The Bachelor kom seg fint av gårde fra spor fire bak startbilen, og amatør Hansen fant en fin posisjon for hesten sin i andre par utvendig. Gjennom hele løpet hang ekvipasjen fint med, og når oppløpet kom spurtet The Bachelor inn til en tredjeplass og 15.000 kroner. - Hvordan er det å være amatør og kjøre mot proffene? - Det går stort sett bra. Så lenge man følger løpsreglementet og ikke gjør noe galt så går det veldig greit. Ofte kan man se amatører som blir dyttet ut et spor, men det er like gjerne fordi amatøren er uoppmerksom og ikke passer godt nok på.

uten

- Tilbake til den ”Monty-seansen,” hva mener du om Natural Horsemanship? - Jeg er fascinert over dem som behersker det fullt ut. Samtidig er det viktig å si at det nok krever en del av det mennesket som skal utføre det. Det som fascinerer meg er hvordan man med helt enkle midler kan få hesten til å gjøre nesten hva man ber den om. Det med å kommunisere med hesten er noe jeg er veldig opptatt av, se hvordan den har det, få den til å gjøre det man vil. Prøve å forstå hvorfor hesten gjør det den gjør. De kuskene som får hestene til å løpe fort uten å ty til stygg driving har min største respekt, forteller Tor Øyvind. Han mener at regelverket i Norge og Sverige burde vært likt. I Sverige er det lov å kjøre med pisk, og det fører som regel til penere og mer disiplinert kjøring, i følge hestekaren fra Sørlandet.
The Bachelor roer ned etter løp.

Livsstil, lange dager og store drømmer

Trav er en konkurransegren, og de fleste hesteeiere drømmer om at hesten deres skal vinne løp. Men veien dit kan være lang. - Hvordan henter du motivasjon når løp ender med disk for galopp, det oppstår helseproblemer/skade eller det mørkt, kaldt og vått ute? - Motivasjonen er medfødt. Man venner seg til at det går opp og ned. Det viktigste er å kose seg med hestene og sette pris på de små tingene som for eksempel når de løper med halen i været ute i hagen eller å se hvor glade de blir når de får en gulrot eller to om kvelden. Man kan miste motivasjon hvis man holder på med en hest lenge uten å få den til. Da kan det være bedre å kvitte seg med den og skaffe seg en ny. Selv om det kan være hardt og brutalt. Tor Øyvind bruker i gjennomsnitt tre timer per dag på The Bachelor. Han syns det artig å kuske, men det er treningen av hesten som opptar han mest. - Jeg har størst ambisjoner som trener. Det å få fram en virkelig stjerne er den store drømmen. Dersom jeg noen gang får meg en gård eller stall, så vil jeg nok satse på å eie en del av hestene selv, eller ihvertfall en større andel. Da kan man lettere bestemme opplegget til hver hest.
Amatørtrenerformann Per Arne Enholm, med den egenoppdrettede Derbydeltakerene Oro Jet Z.

- Uten amatørene, ingen travsport

Per Arne Enholm er formann i Norsk TravAmatør Forening. Foreningen er 25 år og har rundt 600 medlemmer. ”Formålet er å arbeide for norske amatører innen sulky og travridningssport. Foreningen skal være medlemmenes organisasjonsledd og skal ivareta og løse de oppgaver som medlemmene til enhver tid ønsker/ fremmer innenfor rammen av Det Norske Travselskapets (DNT) lover. Foreningen skal dessuten følge opp vedtak, pålegg og reguleringer som er fattet av DNT.” - Omlag 75 % av alle hester som starter i løp er trent av amatører, sier Per Arne Enholm. Han legger til at det er 925 personer som har amatørlisens i Norge. Kjørelisens utgjør 825 stykker, og 110 lisenser gjelder travritt. Norsk Rikstoto er det økonomiske lokomotivet i travsporten. Spill på hest genererer inntekter til sporten. Pengene tilbakeføres til hestemiljøet i form av løpspremier, oppdretterpenger og overføringer til Norsk Hestesenter på Starum. - Uten amatørenes innsats, hadde hele ”totoen” og dermed hele hestesporten gått i stå, slår amatørformannen fast. - Vi må huske at utgangspunktet for travsport i Norge, var kappkjøring med arbeidshesten. - Før kunne alle på landsbyda kjøre hest og sånn er det forsåvidt enda, sier han. Alle kan i prinsippet kjøpe seg en hest, og alle kan lære seg å kjøre. Spranget mellom det vi kaller amatører og profesjonelle i travet, behøver ikke være tilstede med hensyn til kunnskap, evner og kompetanse. Mange lokalbaner i Norge arrangerer løp og samlinger gjennom året. I tillegg avholdes både norsk, nordisk og europeisk mesterskap, samt VM for amatører. Du kan lese mer om det amatørmiljøet i norsk trav på traveren.no

Om lisenser

For å melde egen hest til løp, trene utenforståendes hester, ri eller kjøre løp, må man ha lisens. Det Norske Travselskap forvalter regleverket om hvem som får gjøre hva. Du kan lese mer om lisenskravene for profftrener/kusk, amatørtrener, amatørkusk, stallansatt, ponni- eller rekruttkusk og montéryttere på travsport.no. Travbanene rundt om i Norge avholder lisenskurs med jevne mellomrom, ta gjerne kontakt med din nærmeste travbane.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng