Simpelthen den beste!

Han er den travkusken som har vunnet flest løp i 2004, 2005, 2007, 2008 og i 2009…ligger det an til. Når en hest står med fem strake seiere i programmet kaller vi det ”stolpe i raden.” Vi innhentet noen kommentarer fra Høitomt da han ble champion for tredje gang. Men vi syns to nye år på kusketoppen er verdt en bredere omtale. Eirik Høitomt er nominert til prisen "Årets kusk" som deles ut under Hestegalla 2010.

Travkusken
- Hvordan er det å være travkusk?
- Det er jo et spesielt yrke fordi det er en hobby samtidig som det er en jobb. Egentlig blir det en livsstil. Arbeidstiden, som inkluderer mye kveldsarbeid og helgearbeid, gjør at det selvsagt blir vanskelig å planlegge, men det er jo selvvalgt. Å være travkusk gjør at man treffer mye folk og får jobbe med dyr. Man får dyrke hobbyen sin på jobben, sier Høitomt.
- Hvis du treffer folk utenfor hestemiljøet, hvordan reagerer de på din yrkestittel som ”travkusk”?
- Folk utenfor trav- og hestemiljøet, vet ikke så mye om hva det innebærer og lurer på hvordan det er å være jockey…..
Eirik Høitomt kjører mellom 1500 og 2000 travløp per år og vinner nå i 13 % av dem. Om det å være landets beste kusk fem år på rad, sier han:
-Det er en tilfredsstillelse å vite at man lykkes i den jobben man har.

Hest, hest og mer hest…
Dersom han ikke hadde vært kusk, hadde han vært travtrener, forteller han til hest.no.
- Men hva hadde han gjort om han ikke jobbet med hest, lurer vi?
- Jeg hadde nok hatt en jobb som gjorde at jeg var mye utendørs.
Han er rask med å legge til at det jo alltid har vært hest for han!
Eirik Høitomt har ridd litt i sine yngre dager, men forteller oss at det ikke er noe han driver med i dag. Høitomt danner seg raskt et inntrykk av hesten han kjører. I tillegg får han informasjon fra eier eller trener. Han kjører flere faste hester og for flere trenere.
- Det å kjøre nye hester er alltid en utfordring, det er helt ok hvis hestene er snille og greie.
- Har du vært involvert i noen ulykker?
- Nei det har heldigvis vært lite av det, svarer den rutinerte kusken.

En bra hest
- Hva er en bra hest?
- En bra hest er en som har god psyke og kjemper bra i løp. De fleste hester er modige i sine første løp, senere er det mye posisjoner og taktikk som avgjør.
Vår landschampion omtaler en ”vanskelig kuskeoppgave” som det å kjøre en veldig galopplysten hest eller en som er spesiell å kjøre, stri eller nervøs.
- Hvordan løser du sånne situasjoner?
- Jeg tester hvor grensen går og prøver å finne ut hva som er hestens svakhet. Å håndtere ulike hester har med erfaring å gjøre.
Akkurat det har Høitomt mengdevis av. Han forteller videre at noen hester liker harde tømmer, mens andre er mer avhengig av at man er rolig.
Med så mange oppsitt og kanskje en tanke om ”ingen nevnt, ingen glemt….” er det ikke lett å få ut av han navn på ”minneverdige hester”, men han gir oss ett:
- Skal jeg nevne et kaldblod, så var det fin opplevelse å kjøre Moe Odin når han var på topp.
Høitomt kjørte han noen ganger og vant også med vår kaldblodskonge.

- Det lille ekstra
Sigbjørn Kolnes har stor suksess som trener, men kjører ikke løp selv. Han er en av dem som gjerne bruker Eirik Høitomt som kusk, og sier:
-Jeg bruker Eirik Høitomt fordi han er den beste. Han er veldig kunnskapsrik og gir gode tilbakemeldinger etter å ha kjørt løp. Han er god til å få ut det lille ekstra av hesten.
På forsommeren deltok Eirik Høitomt for andre gang som norsk representant i verdensmesterskap for kusker. Tidligere har han vært i Australia/New Zealand, i år gikk mesterskapet i Norge.
- Det gikk jo bra i år, jeg ble nummer tre i en konkurranse som avgjøres på 20 løp. Man blir avhengig av sportrekning og det er en ny utfordring å kjøre mot kusker man ikke har møtt før. Det blir derfor mer uforutsigbart enn man er vant til, forklarer han.
Høitomt syns standarden på både hester og utstyr i Norge er høy og gir uttrykk for at det er mange flinke hestefolk her. Generelt mener han ”lille” Norge hevder seg bra sammenliknet med de store travsportnasjonene Frankrike og Sverige.

Fremtidsdrømmer
- Jeg bor like ved Jarlsberg travbane og begynner gjerne dagen med å hjelpe amatører og andre trenere med hurtigkjøring. Deretter går tiden med til å se på innmeldinger og starterklæringer i forhold til hvilke hester jeg skal kjøre i hvilke løp. Rundt lunsj er det litt roligere, før avreise til travbane og kveldens løpskjøring. Slik beskriver vår landschampion sin arbeidsdag. Som regel er det fem eller seks løpsdager i uka for Høitomt.
- Hva er det største du har opplevd innen travet?
- Å vinne Derby var stort, samt første gang jeg ble landschampion. Det var litt spesielt.
- Som Norges beste kusk gjennom flere år, er det noe du fortsatt drømmer om?
- Jeg håper jo fortsatt å kunne gjøre det bra, men det å vinne Derby- og Kriterieløp er alltid spesielt. I tillegg hadde det vært spennende å få kjøre en god internasjonal hest.
Høitomt mener norsk travsports fremtid er positiv, men håper at hest som næring blir etablert i Norge, på lik linje som i Sverige
- Det vil gi både trenere og stallfolk, eiere og kusker bedre økonomiske betingelser enn i dag, sier han.
Selv ønsker han å fortsette som kusk, men ser ikke bort fra at trening av hest kan være aktuelt på sikt.
- Hva vil du si til ungdom som ønsker å jobbe med hest?
- Skal du lykkes må du stå på for fullt og ofre deg for dette. Samtidig handler det av og til om å være på rett sted til rett tid. Det finnes mange yrkesmuligheter innen hestemiljøet, ikke bare kusking, man kan for eksempel bli trener eller hovslager, avslutter han.
Året er ikke over og championattitler for 2009 er ikke delt ut, vi konstanter at Eirik Høitomt ligger godt an og ønsker han og andre utøvere lykke til videre. Følg med på resultatene her.


