Med ønske om å løfte hestesporten

- Vi holdt på å fryse i hjel den første vinteren, minnes Annka.
Hovedhuset på gården er datert fra 1790, men selve gården er registrert første gang i 1624. På denne gården skulle Annka og familien bygge opp et topp moderne hesteesenter fra bunnen av. Det har vært 6,5 år med tøffe tak, både med fysisk arbeid og papirarbeid.

Ridehall måtte på plass
Annka og familien hadde et ønske om å bygge et hestesenter med gode fasiliteter. De ønsket gode overnattingsmuligheter både for hester og folk, og ni gjestebokser samt boenheter til tobeinte ble oppført. Familien ønsket også en kafeteria hvor tilreisende på to bein kunne sette seg ned og ta en matbit når de var sultne.- Vi hadde og har fortsatt et brennende ønske om å løfte den generelle kvaliteten og kompetansen innen hestesporten i Norge noen hakk, forteller Annka.
En nødvendighet for å drive et stort ridesenter året rundt meldte seg fort. Gården trengte en ridehall.
- Skal man drive profesjonelt med hest i Norge bør man ha en skikkelig ridehall, sier Annka, og i 2007 stod en fullisolert ridehall på Blixland oppført. Ridehallen måler 32*80 utendørs, inkludert stallplasser og tribune, og hele hallen er bygget i tre. Til tross for størrelsen ser den ikke unaturlig ut i landskapet.
- Vi er veldig stolte av hallen vår. Uten at jeg skal si det for sikkert, så tror jeg det er den største trebygningen i bygda, forteller den stolte lederen. Det er tydelig at hallen med tilknyttede staller er noe hun er fornøyd med.


Både rideskole og privathester
Låven på gården har familien renovert slik at den rommer staller på bakkenivå, og i andre etasje er det salrom. I stallene står noen privathester, men også flere av skolehestene. Hver tirsdag, onsdag og torsdag er det rideskoleaktivitet på stallen, og rideleirene på Blixland om sommerne er meget populære.I tillegg arrangeres det gjevnlige treninger både i sprang, dressur og feltritt, og man finner både mounted games-ryttere og westernryttere på stallen. Her samles litt av hvert, og både med ridehall og gode turområder kan Blixland friste de fleste interessegrupper. Selv en gruppe pensjonister som driver med hesteskokasting bruker Blixland som samlingssted.
Annka forsøker å holde så mange varierte kurs som mulig og forteller om alt fra kurs med natural horsemanship-trener Ellen Ofstad til gjevnlige kurs med feltrittstrener Jørgen Storm. Nyeste tilskudd på stammen er den danske berideren Lars Birkedal som gir ukentlige treninger på stallen, samt den polske hestemannen Sergiusz som har lang erfaring i trening av hest.
- Vi ønsker å løfte hestesporten både med tanke på å utdanne ryttere oppover i klassene, men også det generelle kunnskapsnivået. Derfor er det viktig med mange varierte kurs, forklarer Annka.

En lang vei
Å bygge opp senteret har vært en kronglete vei å gå for familien. Det har vært mange runder med kommunen og landbrukskontoret, men grunnet et enormt pågangsmot og en evne til å ikke ta nei for et nei, så har de fått det akkurat slik de vil.
- Da vi skulle bygge ridehallen fikk vi først klarsignal om at alt var greit, så vi bestilte materiale og begynte på arbeidet. Da kom det et brev fra fylkesantikvaren at vi måtte stripegrave hele området med en arkeolog for at det ikke skulle ødelegge noen eventuelle historiske funn. Det forsinket oss tre måneder, forteller Annka, og dette er bare én av mange historier hun har om forsinkelser og utfordringer de har støtt på i sin utbygging.
- Da vi kjøpte seksjonshuset vi nå bruker til overnatting fikk vi først ikke lov å sette det opp, forteller Annka som etter mye om og men fikk boenhetene på plass. Da skulle det vise seg at dørene skulle skape problemer.
- For at det skal være lovlig å ha overnattingsgjester der måtte det være såkalte B30 dører, forteller Annka. En B30 dør er en brannsikker dør som har merket “B30” stemplet på seg.
- Våre dører var ikke merket med det rette merket, men vi visste det var akkurat den rette typen dører, så vi tilbød oss å ta ned en av dørene, skjære den i to slik at brannsjefen fikk kontrollere at alt var slik det skulle være. Dette var ikke godt nok, for de måtte ha B30-merket, forteller Annka lattermildt. Det har vært mange runder å gå, men hun ser positivt på det. Igjennom å være i tett kontakt med både kommunen og fylket i hele prosessen har alt blitt gjort etter forskriftene. Alt er på stell både med tanke på sikkerhet til hest og menneske.

Alt er godkjent
Papirmølla de har måtte gå igjennom for hver minste lille ting de skulle gjøre har gjort at Annka ikke kan unngå å stille seg selv spørsmålet om hvor mange som egentlig driver ulovlig. Med alle de forskriftene, påbud og forbud de har vært nødt til å forholde seg til både ved bygging av ridehall, staller og boenheter, er hun redd det er mange rideleire og rideskoler rundt om i landet hvor ikke alt er slik det bør.- Når vi først har bygd noe her så har vi gjort alt etter forskriftene, og det er jeg veldig glad for. Det har vært tøft når det har stått på, men nå trenger vi ikke bygge om eller gjøre noe nytt fordi ting ikke er slik det skal, sier Annka som godt forstår at folk motsetter seg å sette i gang med å bygge slike store ridesentre.
- Hadde vi tatt nei for et nei, og hadde vi ikke hatt erfaring med dette fra før, ville vi ikke hatt Blixland. Det er mange krav som blir satt, forteller Annka som hele tiden har blitt oppfordret til å gründe, men har møtt mange utfordringer. Bare beskjeden de fikk om at store utbygginger (som en ridehall) skulle skje på et industriområde, og ikke på en gård kan lett få den uerfarne til å legge stallplanene på hylla for godt. Annka tror dog det er blitt lettere å forholde seg til kommune og fylke nå, ettersom de nå har innsett at hestesporten er en gren som har kommet for å bli.

Med Annka, Per og Kaias engasjement, erfaring og pågangsmot har drømmen om et velfungerende hestesenter med alle nødvendige fasiliteter blitt en realitet. Det vil ikke dermed si at de ser seg ferdige med utviklingen.
- Vi jobber nå blant annet med å få ferdig en en-stjernes feltrittsbane inne 2012, og vi ser frem til flere spennende utfordringer i årene som kommer, stråler Annka, som sammen med resten av familien vil jobbe for at Blixland forblir et møtested for alle hestefolk.
