Helbreder hester med saltvann

Selway Equine Therapy Center ble startet i 2003 og ligger sentralt plassert i forhold til noen av de fremste oppdrettsranchene for cutting, reining og working cow hester i USA. Senteret drives av veterinærtekniker Daniel Vernay og spesialiserer seg på såkalt hydroterapi for hester. På senteret tilbyr de individuelle programmer og kombinasjoner av tjenester for å hjelpe de firbeinte pasientene som er innom.
- I tillegg så samarbeider vi tett med både veterinær, trenere og hovslager for å gi hestene best og mest mulig effektiv rekonvalens i forbindelse med skader og opptrening, forteller Vernay.

Lyden av rennende vann
Det var en kald og kjølig dag i februar da vi besøkte senteret utenfor Whitesboro. Her, strategisk plassert, med blant annet fasjonable EE Ranches som nærmeste naboer, er det nok av konkurransehester i eliteklassen. Med dem følger også skader og slitasjer som må behandles. Mange får behandingen hos Vernay og Selway Equine Therapy Center.
De firbeinte kundene er først og fremst slitne eller skadede konkurransehester som av ulik grunn trenger hjelp til gjennoppbygging og helning. Denne prossessen hjelper Vernay og temaet hans ved hjelp av ulike former for terapi. Vann er stikkordet som går igjen i de fleste behandlingsformene stedet tilbyr.

- Navnet Selway er egentlig navnet på en elv som renner gjennom staten Idaho og det sies at det er en av de vakreste elvene i landet, forteller Vernay.
- “Sel-Wah” betyr “lyden av rennende vann” på indiansk og vi syntes det var et passende uttryk for det vi tilbyr.
Det er stille på det velholdte stedet. Små regndråper finner veien ned på takene. For få dager siden dro fem pasienter hjem, og for øyeblikket er det flere ledige bokser. Det hører som regel til sjeldenhetene.
- I dag har vi seks av Toby Keiths hester oppstallet, forteller Vernay og legger til at det ikke er ukjent å få inn hester fra svært velstående eiere.
- Det er først og fremst eiere med god økonomi og med gode konkurransehester som bruker oss. For dem er det viktig at hesten så raskt som mulig kommer tilbake i form etter en skade, selv om det skulle koste litt, forteller Vernay.

Tredemølle under vann
Inne i et avlangt lokale tilknyttet stallen er det en dyp renne i gulvet fylt med vann. På hver side er det et gjerde og i vannet, med ørene rettet fremover, stikker hodet til en hest med hvitt bless opp. Det ser ut som om han arbeider hardt, men han beveger seg likevel ikke fremover. Neseborene hans utvider seg i takt med bevegelsene. Det er hardt å gå på tredemølle under vann.

- Rundt 26 til 30 hester bruker vanligvis vanntredemøllen daglig. Vi har mye galopphester og en del cuttinghester som skal trenes forsiktig opp etter skader, forklarer Katja Krause. Hun er assistent på Selway og kommer opprinnelig fra Tyskland.
- Hestene kan fortsatt gå på på tredemølla selv om den er under vann, men nesten 70 prosent av kroppsvekten deres er borte. Det er derfor veldig bra for hester som er skadet, fortsetter hun og legger til at pasientene går ca. 13-15 minutter i vannet om dagen.
For å unngå overbelastning, begynner de forsiktig med rundt tre minutter i vannet for hver pasient. Så øker de gradvis til seks, åtte og ti minutter i det smale bassenget. Vernay selv synes tredemølle er langt mer effektivt enn de tradisjonelle svømmebassengene til hest.
- Hester som svømmer begynner ofte å panikkpuste og dette unngår vi ved å la de kjenne fast grunn under beina. Ved hjelp av tredemølla under vann får du også hele bevegelsesmønsteret til hesten uten at den sliter i like stor grad på sener og ledd som ved vanlig kondisjonstrening.

Kaldt saltvannsterapi
Det stedet er kanskje aller best kjent for, er såkaldt hydroterapi for hester. Denne terapien skal ifølge Vernay dramatisk forbedre mange ulike skader og i de fleste tilfeller korte ned både helningstiden og rehabiliteringstiden. Vernay fortelller at stadig flere veterinærer i området anefaler behandling med saltvannsterapi.
- Denne behandlingsformen forebygger belastningsskader og inflammasjoner i hestens bein på en effektiv måte. Den kan også forebygge og behandle blant annet sene- og leddbåndsskader, hovproblemer, åpne sår, betennelser, ømhet og stivhet mm., forklarer han.

En annen del av de ulike behandlingsformene på stedet er en maskin som kalles EquiVibe, som går ut på å tilføre vibrasjon i hestens kropp. Det er en form for biomekanisk stimulans som øker blodsirukalsjonen i kroppen til hesten. Det er ifølge Vernay en ideell måte å redusere effektene av å stå stille i små bokser på, slik mange konkurransehester i dag gjør.

Vil gjøre det enkelt å bli frisk
I snart ni år har Vernay og temaet hans tatt i mot hester med mange ulike skader. Mange hester kommer til dem for opptrening etter større kirurgiske inngrep. Det er alt fra galopphester som trenger opptrening, hester som har hatt kolikk, til hester med splinter eller som bare trenger en gradvis gjenoppbygging. Vernay samarbeider tett med flere dyktige veterinærer og andre fagfolk, slik at pasientene får riktig oppfølging på alle plan.
Oppstalling koster 45 dollar per døgn pluss 35 dollar ekstra for ulike behandlinger.
Vernay mener det er viktig at alle i teamet hans forstår de grunnleggende instinktene hos hestene når de arbeider med dem, slik at de lettest mulig kan hjelpe hestene til å akseptere de ulike behandlingsformene.
- Vi er her for å hjelpe dem med helningsprosessen. Stress har ingen plass i en slik prosess. Vi må skape et miljø som gjør det enkelt for hesten å bli frisk, avslutter han.

Hydroterapi i Norge?
I Norge tilbyr Hestegaarden Hydroterapi flere av de samme behandlingsformene ved hjelp av salt og kaldt vann og er det første stedet i landet som tar i bruk dette på hest. Du kan lese mer om stedet i denne artikkelen fra Nationen.no.
Stedet drives av May-Britt Seem og er lokalisert i Verdal.
For mer informasjon om hydroterapi på hester kan du besøke www.equinespa.com. Vil du lese mer om hydroterapi generelt kan du finne informasjon på denne siden.