Hest

FEI veterinærene - beskyttere og politi

På alle internasjonale stevner velges det en Veterinærkomité for Det Internasjonale Rytterforbundet (FEI). Presidenten er alltid fra vertslandet. FEI veterinærene er konkurransehestenes beskyttere og stevneplassens politi.
På stevneplassen på Linnesvollen holdes det pressekonferanse, og VIP teltet er fullt av mennesker og ymse medlemmer av ulike hunderaser (de kan bjeffe). Til og med en hest har inntatt baksiden av teltet for å se om VIP gress smaker bedre enn det man ellers finner på stedet. En stor internasjonal klasse er avsluttet, og rytterne forteller om seg selv, litt om hestene, og om banen. Det høres så enkelt ut: vi kom, vi så, vi vant. Men jeg lurer...
Hvordan kommer hestene seg hit? Får de jetlag, de som oss mennesker? Mange av ekvipasjene kommer jo fra både Canada og New Zealand. Og hva hvis de blir skadet, hva skjer da? Hvem tar seg av dem? Kort sagt; hvilke forberedelser ligger det bak de få minuttene hest og rytter svever over hindre eller danser over banen foran dommerne?

Fast grep og øyne i nakken
Journalistene konsentrerer seg om vinnerlagene, spiser vannmelon og drikker kaffe. Litt tilbaketrukket, men likevel enormt tilstedeværende, står en person ingen av journalistene tar noen notis av. Men jeg vet at han sannsynligvis har svarene på alle mine spørsmål. Jeg går ut ifra at han også har enormt mye å gjøre, for på lommen hans henger et skilt der det står ”Veterinary Commitee” i grønt.
- Jasså, Svein? Jeg hadde mine mistanker, og du HAR virkelig øyne i nakken! En lattermild stevnefunksjonær løper videre.
- Javisst! Svein Bakke snur seg leende etter ham, og avdekker et solbrillepar godt plassert i bakhodet. Jeg tar en rask avgjørelse, og går bort for å hilse.

President
- Hei, takk for sist.
En stor neve kommer frem for å møte hånden min, og gir den et fast, men vennlig trykk. Joda, alt er vel, og ja, han er med i FEIs Veterinær komité.
- Og se hva det står HER du, smiler han. Han peker ned på det plastlaminerte skiltet. Og der, rett over ”Veterinary Committee” med store bokstaver i grønt, står det ”President” med stor P og ellers små bokstaver, i svart. Han har dermed sannsynligvis enda mer å gjøre enn jeg gikk ut ifra, og jeg regner med at saken går fløyten.
- Intervju? Klart jeg kan ta meg tid til det! Hvor passer det best for deg at vi møtes? 15 minutter senere er jeg tilbake i VIP-teltet med fotograf og en blokk full av spørsmål.

Ikke fortere enn en hest kan ta deg
Svein Bakke er altså utdannet veterinær, og har spesialisert seg på hest. Han behandler de firebente pelskledde med mule over store deler av landet, og har god kjennskap til konkurransehestmiljøet i Norge. Bakke har også fulgt hestene på reiser utallige ganger over mange år. Dette er en helt annen rolle enn som president for veterinærkomiteen, men da vet han jo mye om hva hestene har vært igjennom før de kommer til stevneplassen også. Og det er alltid greit å begynne med begynnelsen.
- Hvor godt tåler hester å reise og starte i utlandet? Blir det problemer med for eksempel temperaturendringer eller jetlag?
- Siouxindianerne har et ordtak som sier ”Mennesket kan ikke reise fortere enn en hest kan bringe ham, ellers følger ikke sjelen med”, siterer Bakke. Han smiler og fortsetter;
- Når det gjelder hester og reising, er det slik at de beste hestene reiser best, ellers hadde de ikke vært best. Men de fleste hester reiser faktisk veldig godt. Det som kan være et problem, er reisesyke. Da drikker hesten lite og får dårlig sirkulasjon. Det gjør den mer mottakelig for virusinfeksjon fra luften. Men det er sjelden et stort problem.

I luften…
- Hva kreves av deg som veterinær når du flyr med hest?
- Jeg har med meg medikamenter og avlivingsmuligheter. Det har også kapteinen - han har med seg en pistol. Men det skjer veldig sjelden at man får bruk for slike tiltak. Hestene flyr i kombinerte fly som har en cargo del og en passasjer del. Det er noen flyselskap som spesialiserer seg på frakt av dyr, blant annet Lufthansa, KLM og et amerikansk selskap som heter Flying Tigers. De har ofte med seg det som kalles Animal Supervisors, selskapets egne folk, som reiser med dyrene. I tillegg kan jo eierne utrolig mye om det å fly med hest selv når de har gjort det noen ganger, forteller Bakke.

…og ned igjen
For hvert internasjonale stevne utnevnes det 2-3 FEI veterinærer. En president, en foreign delegate og eventuelt en associate member. FEI står for ”Federation Equestre Internationale”, Det Internasjonale Rytterforbundet. Hvert land har utnevnt sine mulige FEI veterinærer. De er spesialkurset, og rede til å ta jobben dersom de plukkes ut. Under stevnet opererer de som FEIs representanter på veterinær siden. Presidenten i en slik komité er alltid fra vertslandet.
- Det brukes bare engelske betegnelser her, forteller Bakke før han begynner å forklare hva de ulike betegnelsene står for. Vi kalles Show vets og skal påse at alt går riktig for seg. I tillegg har hvert internasjonale stevne sin egen Treating vet. som tar seg av eventuelle syke hester.

Pass, takk!
Vår oppgave er å se at alle hester er friske når de kommer til stevnet, og å sjekke identifikasjonspapirer (pass) og vaksinasjoner. Dersom det eksisterer manglende id, er det vår jobb å påpeke dette. Vi har ansvaret for den formelle delen, nesten som en politikommisjon. Det finnes regler for pass, og vi sjekker at informasjonen i passene stemmer med de aktuelle hestene. Det vil si at vi går over alt fra hårvirvler til avtegn og eventuelle brennemerker og andre kjennetegn. Det finnes mikrochiper som kan brukes for å identifisere hestene. Da får hesten plassert en slik chip, og det er bare å lese den av. Problemet med denne formen for identifikasjon, er at det finnes for mange standarder for mikrochiper. Dermed blir det vanskelig med avlesning, og vi får en nesten mer tungvint jobb. Men hadde man klart å enes om en standard type kunne dette forenklet arbeidet med identifikasjon veldig.

55 sekunders id
Bakke forteller at de i løpet av dette stevnet har identifisert 148 hester. Da er de tre veterinærer som bruker et snitt på 55 sekunder på å mønstre hver hest. De sammenlikner signalement og mønstrer dem i skritt og trav. Dette gjøres på asfalt, fordi det er et underlag som lett avdekker urenheter. Det skal nemlig også avgjøres hvorvidt hestene er friske og kan stille til start.
- Denne gangen hadde vi kun to halte hester. Dersom hesten ikke klareres, sendes den til Treating vet for å finne årsaken til at den er skadet. Deretter vil det tas en avgjørelse på om det er mulig å behandle før start, eller om hesten må elimineres, forteller han.
– Den ene hesten nå var halt fordi den var blitt feilskodd. Da ga vi beskjed om at den kunne skoes om og stille til ny vurdering morgenen etter. Den andre hadde en begynnende gaffelbåndsskade, og dersom man lar hesten gå hardt da, kan det bli mye verre. Inspeksjonene kan altså virke preventivt i forhold til skader, og i slike tilfeller som i dag, er eierne som regel veldig glade for at vi avdekker skaden. Gjøres det i startfasen, er det oftest mye lettere å få behandlet den i tide.

Dyrevern og klargjøring
- Hvilke forberedelser gjøres før et landslag går til start?
- Nå er det viktig å presisere at som FEI veterinærer har vi ikke ansvaret kun for det norske landslaget, det er annerledes dersom jeg er ute og reiser med landslaget i utlandet som deres veterinær(Team vet.). Som medlem av veterinærkomiteen skal vi påse at det fares vel med dyrene, og at de ikke utsettes for unødvendig lidelse. Vi skal sørge for at det ikke skjer noe som strider i mot dyrevernlovens § 2. I Norge er landets egne dyrevernsbestemmelser strengere enn FEI reglementet, og dyrevernloven er hjemlet i norsk lov. Dette varierer fra land til land. Det finnes land der FEI reglementet er mye strengere, og må forfektes av oss alene. Men uansett hvordan vertslandets egne regler er, er vi suverene når det gjelder avgjørelser under stevnet. De internasjonale rytterne har under dette stevnet ikke med seg sine egne veterinærer, det er vi som server hestene for alle deltagere. Det er kun én Treating vet på vakt, men her i Norge har vi alltid også både Bjerke og Veterinærhøyskolen i bakhånd.

Inspiserer stallene...
- Når det gjelder praktiske forberedelser, er det slik at vi inspiserer staller, samt gjør klar dyr og arena før konkurranse. Det gjelder også alle ekvipasjer, ikke bare de norske, presiserer Bakke. Stallene inspiseres morgen og kveld for å sjekke at det ikke er for varmt og ikke for kaldt, ikke for fuktig og rent nok. Dette er i henhold til dyrevernloven, men det er en preventiv side ved inspeksjonene også. Vi skal vise oss frem, og dette virker forebyggende for eksempel når det gjelder dop.
Samtidig er vi jo stadig på utkikk. Vi er rett og slett litt ”hestepoliti”/stevnepoliti. Hestene sjekkes ikke mer enn den ene gangen dersom de ikke blir syke, forteller Bakke. Men de får ikke lov til å forlate stevneområdet under arrangementet. Dersom de blir syke eller skadet, har man jo Treating vet på stedet som kan behandle dem. Han må ha godkjennelse fra veterinærkomiteen for alle medikamenter før de brukes i behandling.

Går banen...
Vi går også banen før hver klasse og sjekker at bommer og hindre er forskriftsmessige. Dette har ikke noe med høyder eller regler for hvilke klasser som skal hoppes å gjøre. Det vi sjekker er om det finnes spikre eller kvister på bommene som kan skade hestene hvis de slår borti, om underlaget er fast nok og slike ting. Dersom det skulle skje en ulykke på banen, for eksempel at en ekvipasje faller i et hinder, har alle sine faste oppgaver. Treating veterinæren vil med en gang ta seg av hesten og sjekke om alt står bra til. Det finnes egne sanitetsfolk for rytteren. FEI veterinærene derimot vil gå direkte til hinderet.
- Grunnen til det, er at vi vil se etter om årsaken til fallet kan skyldes noe ved hinderet. Vi vil sikre oss mot systematiske feil som andre ekvipasjer kan utsettes for i etterkant, forklarer han.

Tar dopingprøver...
Her, som i andre sportsgrener, hender det at noen syns det er fristende å tilføre ”det lille ekstra” for å hevde seg helt i toppen. For 15 år siden startet MCP, Medication Control Program, for å kontrollere at det vinnes på de riktige premissene. Danske Carsten Grøndahl er veterinær og har ansvaret for dopingtestingen. Han og Bakke forklarer at når det kommer til reglementet rundt medikamenter, følges Lex superior prinsippet. Det vil si at høyere trinns lov går foran lov med lavere rang. I denne situasjonen medfører det at det er norsk lovs bestemmelser om karantenetid og frister som gjelder.
- Karantenetiden før start er 96 timer. Det finnes også en del corticoider og leddbehandlingsmidler som tar rundt 14 dager før de er ute av systemet. Men gir prøven utslag, faller den. Det er uansett brukers ansvar å sørge for at det ikke er spor av ulovlige medikamenter ved testtidspunktet, forklarer Grøndahl. Det tas både urin og blodprøver av hestene, ettersom det nå eksisterer blant annet nye peptidhormoner som ikke er sporbare i blod. Jeg får også vite at hestene som testes plukkes tilfeldig, og det er et poeng å teste hester fra hele spekteret av ekvipasjer, ikke bare vinnerne. Prøvene sendes med spesialkurér til Frankrike.

...og holder oppsyn med rytteren
Hestene skal ikke utsettes for unødvendig lidelse. Og dersom de skulle ha en lagkamerat som ikke helt har fått det med seg, er det veterinærkomiteens oppgave å sørge for at det ikke skjer likevel.
- Som sagt, får hestene ikke lov til å forlate området, og vi holder øye med dem hele tiden. Vi passer på at rytteren for eksempel ikke bruker for mye pisk, og vi sjekker senebelegg og bandasjer tilfeldig under hele stevnet for å avdekke eventuell bruk av grus eller tegnestifter. Vi har ikke funnet noe under dette stevnet, sier Presidenten fornøyd.

Men dømmer ikke
Det er imidlertid ikke veterinærkomiteen som idømmer straff. Det er det The Appeal Comitee som gjør.
- Vi har en politifunksjon, hvis man kan trekke den parallellen, mens Appeal komiteen fungerer som stevnets ”domstol”, sier Bakke.

Worst case scenario
- Hva er det verste som kunne skjedd under et stevne?
De to veterinærene tenker seg om, og kommer frem til to mulige worst case scenarier.
- Det måtte være en katastrofe på banen eller at vi fant tydelige tegn på at hester var tilført store mengder ulovlige stoffer, eller hva mener du Carsten?
Grøndahl er enig.

Beskytter
Men jeg finner fort ut hvor mye som faktisk ER forberedt.
- Dersom det skulle skje en katastrofe på banen, la oss si at en hest brakk et ben, vet alle involverte hva de skal gjøre. Det står faktisk alltid klar en bil med presenning i tilfelle. Treating vet vil gå inn med beroligende midler. Veterinærhøyskolen og Bjerke er bestandig forberedt, og alle helt fra speaker og ned til de som skal holde høyre og venstre side av den presenningen, er drillet i det de skal gjøre. Det innebærer mange og lange forberedelser, men de som har med slike ting å gjøre er også drevne folk. De har gjort dette før. Dermed tar det ikke like lang tid som det kunne gjort, forklarer Bakke. Dette er mennesker som vet hva som skal til for å beskytte både hest, rytter og publikum ved en eventuell krise.
- Verre er det hvis vi finner ulovlige medikamenter sukker Grøndahl. - Det er en detektivjobb av dimensjoner kan jeg fortelle deg. Orderudsaken blir enkel i forhold.. Han smiler. Fullt så ille er det vel ikke, men det er mye som skal gjøres i et slikt tilfelle. Likevel er FEIs veterinær komité som regel i stand til å finne ut av det.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng