Det var interesserte tilskuere som fulgte med på da Bent Branderup undervise åtte ekvipasjer i Norge.
Hest

Inn i ridekunstens verden

Akademisk ridekunst er et begrep som stadig sprer seg. At interessen er voksende var tydelig da ridekunstens mester, Bent Branderup var i Norge og holdt kurs. Rundt 80 deltagere samlet seg for å høre på guruen, og åtte stykker deltok med hest.
Monika Müller arrangerte kurset med Bent Branderup.
Helga 11. og 12. juni samlet det seg folk fra nesten hele Norges langstrakte land i Drammen, på Gunnerud gård. Monika Müller var arrangør av kurset, og til tross for mange endringer i rytterlistene i forkant av kurset, så ble det en trivelig gjennomføring.

- Det har vært veldig gøy å arrangere dette kurset, men det har vært mye å gjøre. Mange av de som skulle være med som ryttere ble forhindret av ulike grunner, forteller Müller. De som egentlig skulle delta på kurset holder et relativt høyt nivå og hadde gitt teorideltakerne et litt bredere innblikk i hvor veien innen den akademiske ridekunsten går hen.

- Ønsket var at vi kunne fått vist de ulike nivåene man går igjennom under utdanningen, og at folk kunne sett at målet ikke er så veldig annerledes enn annen dressurridning, sier Müller. Slik ble det ikke helt, men noen høydepunkter var det.
Myhren fikk trimmet seg godt sammen med Apollo.

Mot piaffen

Det var Alexandra Myhren med sin Apollo som uten tvil hadde kommet lengst blant de som stilte med hest. Nå har Myhren allerede tittelen “ridder” innenfor ordningen til Branderup, og med flere måneder praksis hos Branderup for noen år tilbake, har Myhren grunnlaget på plass. Hun valgte å jobbe hesten sin for hånd under alle tre timene på kurset, men ga allikevel tilskuerene et godt innblikk i øvelsene som kommer oppover på utdanningsskalaen. Instruksjonene fra mesteren kom på løpende bånd mens Myhren jogget rundt på banen med Apollo.

- Fatt renvers-galopp, ta han ned i trav og fatt så travérgalopp, sier Branderup og Myhren galopperer i takt med Apollo. Det de jobbet med var å få til et galoppbytte. Da det hadde blitt utført et par ganger vendte de fokus over på piaffarbeidet. Apollo forsøkte så godt han kan mens Branderup fulgte med mens han knipset takten. Det gikk en beundrende summing igjennom publikum i det Apollo gjorde et helhjertet forsøk på piaffe. Det var tydelig at publikum satt pris på å se de som har kommet et stykke på vei, og Myhren ble stadig presentert for tyngre oppgaver.

- Gjør en ranverspiruett i piaffe, sier Branderup og Myhren stopper opp.

- Nå er hjernen min litt overarbeidet, ler hun og Branderup tok over tøylene til Apollo for å vise. Konklusjonen til Myhren ble at dette må hun øve litt på. Og det er akkurat det som er utgangspunktet til Branderup når han underviser.

Myhren og Apollo trente på piaffen og fikk god hjelp av Branderup.
Branderup kan ikke trylle, men han kan gi inspirasjon og motivasjon til rytteren som utdanner hesten.
- Jeg er ikke Harry Potter, og jeg kan ikke trylle. Det jeg kan oppnå på et weekendkurs er å gjøre det tydelig for ekvipasjen hvor den skal fremover. Jeg kan gi inspirasjon og motivasjon til rytteren, men det er jobben som blir gjort i mellom kursene som er den avgjørende jobben, sier Branderup i det hest.no snakker med han. En av Branderups tilbakevendene sitater er at du er selv din hests utdanner.

- Å komme inn i ridehuset å klage over hva din hest ikke kan er som å skyte deg selv i foten. Din hest kan nøyaktig hva du har lært den, har Branderup sagt under et tidligere kurs, og det aller første han forventer at hesten skal kunne, det er å stå stille.

- For 30-40 år siden begynte det å komme noen til Tyskland som begynte å lære folk hvordan de skulle leie hesten sin i grime. De kalte det horsemanship. I gamledager kalte man det en selvfølge, sier Branderup til sine interesserte tilhørere.
Bent Branderup satt de små grå i aktivitet hos teorideltagerne.

Har fungert i 2400 år

Akademisk ridekunst er en ny gren i Norge, men om man sammenligner ridekulturen i Norge generelt, så har ikke vårt land de samme tradisjonene som flere av våre naboland som Sverige, Danmark, Holland og Tyskland. Dette kan også gi et svar på at det generelle nivået på ryttere i Norge er lavere enn i flere av våre naboland.

- I Sverige har de den svenske kavalerikulturen, og det samme har de i Tyskland. Det ligger mye tradisjon i disse landene, og de har mye litteratur liggende. Franskmennene hadde også mange ridemestere, men mange av dem gikk tapt i revolusjonen, forteller han og ordene vitner om at det er ikke bare hest Branderup kan, han er også godt kjent med hvordan hesten har blitt brukt igjennom historien. Det er dette han bygger sin ridning på. Derfor er han ikke redd for kritikere.

- Dette har fungert fint i 2400 år, og det kommer fortsatt til å fungere. Dette er nytt i Norge, men vi trenger bare se tilbake i litteraturen. Mennesket har en tendens til å mene at det som er rett er det man er vant med å se, og det som er gammelt er hva man selv kan erindre, sier Branderup som en tankevekker og til ettertanke.
Maricka Bråtene har hatt Knerten i tre år og deltok for første gang på Bent Branderup-kurs.

Rehabilitert hest

En av deltagerne på kurset er Maricka Bråtene. Hun har med seg den nederlandske varmblodsvallaken Knerten. Størrelsemessig passer ikke Knerten til navnet sitt, men når man ser det uskyldige og søte uttrykket hans forstår man godt hvorfor han har det kallenavnet. Bråtene forteller historien bak Knerten.

- Jeg kjøpte han for tre år siden, og da fikk jeg en hest som var tynn, hadde lite muskler og som hadde en meget markant karperygg. Han var stresset og usikker og jeg satte i gang med akademisk ganske umiddelbart, sier Bråtene som hadde snust litt på denne rideformen tidligere.

- Før Knerten hadde jeg en hest som i ganske ung alder endte opp med en kronisk betennelse i kodeleddene i frembeina. Jeg er utdannet sykepleier og kunne ikke slå meg til ro med at en ung hest som hadde et godt liv skulle helt uten videre ende opp med kronisk betennelse. Det kunne jo ikke være riktig. Jeg kom så i kontakt med det akademiske miljøet og fikk med ett svar på så mange spørsmål, forteller Bråtene.
Bråtene og Knerten har sine utfordringer på hver sin kant, men jobber seg fremover i deres eget tempo.
Da Knerten kom til Bråtene ble det mye arbeid for hånd og leiing på tur for å styrke muskulatur. I samarbeid med Bråtenes ridemåte, samt kiropraktor og massør er Knerten nå så friskmeldt som han kan bli.

- Han har blitt så mye bedre i kroppen og han har blitt en mye triveligere hest etter jeg begynte med akademisk. Min kiropraktor hevder at det er takket være den måten jeg har trent han på som gjør at han fungerer så godt i dag, sier Bråtene med et stort smil rundt munnen. Hun har nå en så frisk hest som hun kan ha. For henne har denne treningsmetoden betydd alt, og det å få ri for mesteren selv var stort for henne. Selv sliter hun med leddgikt noe som gjorde den siste timen tung å gjennomføre, men Branderup viste forståelse for situasjonen hennes.

- Du har hest for din skyld, og den skal trenes til å reagere på din kropp. Det vil ikke hjelpe deg dersom du setter en annen rytter på ryggen hans som kan være sterkere med han og lære han ting. Da vil han ikke forstå dine signaler, sier Branderup avsluttende til rytteren.
- Dette har vært utrolig lærerikt og så gøy, strålte Bråtene da hun var ferdig med sine to dager på kurs.

- Det jeg liker sånn med den akademiske ridekunsten er at man rir hesten så avspent. Det er ingen harde metoder, det er letthet, det gir svar på hvorfor man gjør som man gjør, du får en holdbar hest og du utdanner deg selv som hestemenneske, sier Bråtene som håper at det også deltok noen skeptikere på kurset for å se nærmere på hva dette egentlig er.

- Alle bør tenke over hvorfor de gjør ting. Man må ikke gjøre ting fordi det ser bra ut, man må gjøre ting fordi det er bra for hesten, konkluderer Bråtene som ser på Branderup-kurset som et veiskille med Knerten.

- Dette er starten på et nytt kapittel, smiler hun.
For å kunne utdanne hesten må rytteren selv utdannes.

Grunnlaget er viktig

I utdannelsen av hesten er grunntreningen det viktigste man fokuserer på. Müller er godt kjent med utdanningsskalaen innenfor den akademiske ridekunsten og hun forklarer.

- Vi driver med det samme som annen dressur. Vi ønsker bæring bakfra og vi ønsker en sunn og frisk hest. Forskjellen er at vi jobber på en litt annen måte for å nå målet, og vi har forskjellig fokus til ulik tid. Å utdanne hesten er som når vi selv utdanner oss. For å nå høyskolen så trenger hesten og rytteren vekttall fra den grunnleggende skole. Og jo mer basis du legger til grunn, jo høyere kan du komme, sier Müller. Dette viser Branderup da han underviser en av rytterne på kurset: 18 år gamle Renate Knive og hesten hennes Schnappy.

Ekvipasjen fikk i oppgave å ri en del sidebevegelser i skritt og trav. For det utrente øye så det riktig så bra ut, men Branderup som har årevis erfaring med å se på hester så noe som det utrente øyet ikke så. Det var ikke noe Knive gjorde feil, men han ba ekvipasjen gå opp i galopp for å gjøre et poeng for publikum. Galoppen var en gangart ekvipasjen ikke hadde jobbet så mye med tidligere, men hesten galopperte villig på volten. Publikum så en mer ubalansert hest i galopp enn hva det var i skritt og trav, og Branderup forklarte at han ba ekvipasjen om å galoppere for å vise publikum de problemene han allerede så i skritt.

- Mennesket er lagd slik at vi ofte må se det maksimale før vi forstår det. En veldig liten feil i skritt vil gi seg større og større utslag i trav og galopp, men feilen er den samme, forklarer han. Selv så han hvor problemet lå i skritt, men for det utrente øyet kom den først frem at det i det heletatt var et problem da ekvipasjen fattet galopp. 
Det trente øye kan mens hesten skritter se hvilke utfordringer ekvipasjen får i galopp.
Som rytter skal man kjenne hvor spenninger sitter, for så å kunne gjøre det bedre.

- Siden man selv er sin hests læremester er det er viktig at den som utdanner hesten er dyktig nok til å se eller kjenne hvor feilene kommer fra. Er man ikke det kan man i verste fall ødelegge hesten. Igjennom setet og tøylene skal man tolke den informasjonen man får og kjenne hvor spenninger sitter, forklarer Branderup.

- En hest er muskler, sener og ledd. Vi kan trene og styrke de samme musklene, senene og leddene i skritt som vi gjør i trav og galopp, forklarer Branderup og ønsker derfor å gjøre mye grunnarbeid i skritt slik at hesten er sterk nok til å bære seg før man ber om en ny gangart.

Renate Knive og Schnappy så begge fornøyde ut etter Branderup-kurset.
Samtidig er han klar på at å utdanne seg innenfor hest er et livslangt arbeid, og han forventer ikke at man skal kjenne alt på en helg. Det han oppfordrer til er at alle “gjør hva du kan, men ikke mer enn du kan.”

Knive fikk ros av Branderup etter kurset. Han var veldig fornøyd med hesten til Knive, og den har hun utdannet helt selv.

- Jeg kjøpte hun egentlig for å drive med konkurranse, men så viste det seg at hun ikke helt var som jeg trodde. Hun funket fint de to første ukene jeg hadde henne, men så begynte hun å oppføre seg ufint. Jeg begynte etter hvert på ungdomsskolen og da mistet jeg litt piffen. Det gjorde at hun ble enda verre å håndtere. Hun kasta meg av og vi diskuterte å selge henne. I stedet ble vi tipset av ei venninne om akademisk ridekunst og slik begynte det, forteller Knive. Ved mye jobbing har Schnappy blitt som en ny hest som Knive nå føler seg helt trygg på. Å ri for Branderup har hun gjort før, men det var like gøy denne gangen.

- Jeg har fått mye ny kunnskap og jeg ser hvordan små, minimale detaljer hjelper på store ting. Man må gjøre en grunnleggende jobb, men det er en fin måte å utdanne hesten på. Fokuset ligger på samspill og at man ikke skal tvinge hesten, sier Knive som synes Branderup har en super måte å forklare ting på.
Selv hestene på kurset fulgte nøye med da Branderup pekte og forklarte.

Flere kurs

Grunnet et gjevnt over lavt nivå på rytterne i Norge har Branderup allerede tatt Norge ned til et minimalt antall kurs i året, og det er ett.

- Jeg vil jo gjerne at det skal være et høyt nivå på rytterne for å selv få utfordring, men jeg starter ikke på noe for så å stoppe det igjen, sier Branderup og åpner for at han kommer tilbake igjen til Norge. Som ridelærer gir han sine elever mange utfordringer, men også teorideltakere får mye å tenke på. Branderup er en god retoriker og har ikke problemer med å underholde publikum. Flere ganger trekker både publikummet og han selv på smilebåndet, og titt og ofte får de oppmøtte servert små anekdoter og historier.

- Vet dere hvor mye en høyt utdannet hest kostet på 1200-tallet? spør Branderup sitt publikum og ingen tør å gjette. Når Branderup snakker om en høyt utdannet hest på den tiden var det en hest som kunne brukes i krig og gjorde øvelser over jorden som ballotade, courbette og capriole.
Ivrige teorideltagere fra nesten hele Norge var samlet da Branderup var i Norge.
- Det er funnet en salgskontrakt hvor en hest er solgt for 200 mark. Det er omtrent 100 euro eller rundt 700 kroner. Javel sier kanskje dere, det er jo ikke så mye. Men så sammenligner vi det med hva andre ting ble solgt for på den tiden, og for 200 mark ble det også solgt en by. En by med alt hva den inneholdt. Hus, land, dyr og omtrent hundre mennesker. Alt dette fikk du for den samme prisen som en godt utdannet hest, forteller Bent og gir et perspektiv på hvor viktige og dyrebare hestene var på den tiden.

Som kursholder er Branderup en fengende mann, og selv om vi gjerne skulle fått sett et gjevnt over høyere nivå på ridedelen var det fornøyd summing som gikk igjennom deltagerne på kurset da guruen takket for seg for denne gang.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng