Sjekkliste ved valg av rideleir!
Det er en mengde tilbud ute om forskjellige rideleire, og alle lover at du skal få god undervisning på gode hester. Av og til kan det være vanskelig å vite hvem du skal velge. Kanskje kan hest.no sin sjekkliste være til hjelp for deg!
Det er i dag grovt sett to typer arrangører av rideferier i Norge. Den ene er alle dem som driver med hest i turisme, det vil som regel si turridning i fjellet.
Den andre gruppen, som vi skal konsentrere oss om i denne artikkelen, er rideskoler som gir sommerkurs for barn og ungdom, og der det gjerne er et mål at deltakerne skal bli bedre ryttere.
Det er mange ting du skal ta hensyn til når du skal bestemme deg for rideleir.
Hvilket sted passer deg?
Først og fremst må du finne ut hva du er ute etter. Vil du lære å ri sprang og dressur, og/eller bli bedre i disse grenene? Eller vil du først og fremst ri på tur?
Er du på et høyt nivå, og ønsker å perfeksjonere deg? Er du nybegynner eller rir du for første gang?
Undersøk hva slags tilbud rideleiren kan gi i forhold til dette. Skal du perfeksjonerer ridningen din, er det viktig at ridelærerne er kvalifiserte og hestene må holde et visst nivå.
Er du nybegynner må det være et gjennomtenkt tilbud, slik at du kan få en smak av hva ridningen dreier seg om. På den måten starter du ikke helt på bar bakke når du skal begynne på rideskole til høsten.
Ridelærere
At det er en viss standard på ridelærerne er viktig, selv om du er nybegynner eller ikke har ridd før. Se etter om det står noe om kvalifikasjoner i annonsen. Har de trinn I eller høyere fra Starum, er det bra.
Enkelte har utdannelse fra utlandet. BHS, eller British Horse Sosiety i England har eksamener som tilsvarer en utdannelse fra Starum i Norge, avhengig av hvilke trinn de har. BHS trinn III og Preliminary Teaching test tilsvarer trinn I på Starum.
Enkelte rideleire baserer seg på Islandshester. Her har ofte ridelærerne en egen utdannelse fra Island, som retter seg spesielt mot ridning på islandshester.
Er ridelærerne selv aktive konkurranseryttere gir det en verdifull tilleggserfaring, gitt at de rir på et visst nivå. (LA og høyere).
Et kjent navn er ikke nok
Enkelte steder kan assistentridelærere gjøre noe av undervisningen. Dette er ikke nødvendigvis et minus. Men du skal få hoveddelen av undervisningen fra de kvalifiserte ridelærerne. Om det er assistenter som tar alt, er det ikke bra nok.
Mange kjente ryttere er tilknyttet en rideskole og arrangerer sommerleire. Å skilte med et kjent navn er en god måte å trekke kunder. Og her kan kunden falle i feller. Skal du på en rideleir hvor det står at en kjent rytter skal undervise, bør du ta en telefon til rideskolen i forkant av påmeldingen. Finn ut om vedkommende kommer til å ha noe av undervisningen, og hvor mye det blir.
I mange tilfeller er det assistenter om tar seg av undervisningen. Er du heldig får du noen få timer med topprytteren. Og da får du ikke det du tror du betaler for. Men å være på et slikt sted har en klar fordel. Ofte vil du få muligheten til å se en svært dyktig rytter trene hestene sine. Dette er det mye læring i.
Hestene
Et annet viktig punkt, det viktigste vil noen hevde, er hestene.
Skal du ri på tur, er det ikke viktig hvilken grunnutdannelse hesten har, eller hvilket nivå den er på. Skal du derimot lære deg ridekunsten, eller perfeksjonere deg, er det viktig at hesten også kan gi deg noe.
Rasen er ikke like viktig, som den tilridninga og utdannelsen hesten har. Du kan få like mye, eller like lite ut av en fjording eller dølehest, som av en halvblods.
Enkelte hesteraser tilbyr spesielle ting, som islandshesten. Er du interessert i den type ridning, må du finne et sted som tilbyr det. Er du interessert i western, så finner du et sted som har det. Men husk at en hest uten utdannelse er det samme uansett rase. Dette gjelder også hvis hesten er utdannet.
Bør ha god grunnutdannelse
De fleste rideleire tar for seg grunnelementene innefor hovedgrenene av ridning. Ønsker du å ri piaff og passage, hoppe 1.30 osv, bør du kanskje lete etter et sted som ikke har hovedvekten av hestene innen døl og fjording.
Men husk at det finnes ”tunge” hester som også kan dette. Alt har som sagt med utdannelse å gjøre. Husk også at de fleste stjernene på rytterhimmelen har startet sin karriere på en ganske vanlig, snill hest. Ofte nettopp en skolehest uten ”edelt” blod i årene.
Det du bør undersøke, er om hestene kan utføre de grunnleggende øvelsene i dressur. De bør også kunne gå i form i alle tre gangartene. Og tilslutt bør de kunne hoppe opp mot en meter.
Det bør også være hester av litt forskjellig størrelse, for å matche ryttere med ulik størrelse. At det er hester som er snille og fornuftige, er også en fordel. Du skal ikke være redd for din egen sikkerhet fordi hestene er ”tullinger”.
Ha med egen hest
Har du din egen hest, eller hest på fôr, ønsker du kanskje å ha med denne på rideleir. Å få intensiv undervisning i en uke på egen hest er alltid nyttig. Sjekk om det er mulig å ta med egen hest, og hva tillegget i prisen blir for det.
Du må regne med at det blir litt ekstra arbeid på deg, i forbindelse med stellet av din egen hest. Men det er uansett vanlig at man har ansvaret for en hest i løpet av uka, så så veldig mye mer enn de andre må du nok ikke gjøre. Husk å ha oppdaterte vaksiner på hesten din. Den må også ha fått jevnlig med ormkur.
Kost og losji
Et annet viktig aspekt, er hvor du skal bo og spise. Og om kost og losji er inkludert i prisen. Finn ut hva du må ha med av sengetøy eventuelt madrass, og hvordan rommene er.
Måltider er viktige. På rideleir er du i aktivitet størsteparten av dagen, og da blir du sulten! Hvor måltidet inntas, hvem som er ansvarlige, og hvem du spiser sammen med er viktig.
Er det en kokk som lager maten, eller blir gruppa delt inn i kjøkkentjenester?
Det første kan virke forlokkende, men med siste alternativ blir gruppa ofte mer sammenspleisa.
Spiser ridelærene sammen med dere, eller for seg selv? Å kunne sitte å slarve med ridelæreren under måltidet er hyggelig. I tilegg er de en garantist, eller bør være det, på at ingen blir holdt utenfor.
Noen som kan trøste?
Og hvem tar seg av dere på kvelden og natta? Bor det voksne folk på stedet, om noe skulle skje? Mange er borte hjemmefra for første gang, og det er ikke alltid like gøy. Mange sliter med hjemlengsel. Å ha en voksen å snakke med når det er trist og vondt kan være nøkkelen til et vellykket opphold. Mareritt kan plage den tøffeste, og da er også en voksenperson god å ha.
I løpet av en uke kan mye skje. Knall og fall, blåmerker, skrubbsår, brennesle, veps og solbrenthet er en del av sommeren. Litt trøst, plaster og krem er viktig å få. Om det ikke er ridelæreren som tar den delen, bør det være andre omsorgspersoner til stede, som kan være ”mamma og pappa” for en uke. Å bli overlatt til seg selv er ikke noe hyggelig.
To eller tre rideøkter?
Finn ut hva en dag inneholder. Du skal så klart ri, og du bør få vite hvor mye ridning det blir og hvor lange øktene er. Mange tenker ”jo mer jo bedre”. Dette kan fort bli en sannhet med visse modifikasjoner.
Husk at du skal ri hver dag en uke. Om du ikke har egen hest, er du sannsynligvis ikke vant til å ri så ofte. Og til og med de som har egen hest rir ikke hver dag på banen. Jeg har selv jobbet som ridelærer på rideleir i mange år, og selv erfarne ryttere har blitt grundig slitne av en dag med 3 økter ridning på banen.
Du betaler for å ri, og timeplanen bør inneholde tre økter med ridning. For nybegynnere er det gunstig med to økter på banen. Dette bør bestå av en time dressur og en time sprang. En time tur som avveksling for både hester og ryttere er ofte også gunstig.
Teoriundervisning
Innimellom bør det også være teoriundervisning. Du skal få teorien, og så kunne sette det ut i praksis på ridetimen. Slik får du optimalt utbytte av ditt rideleiropphold.
For de mer erfarne rytterne bør det være 3 baneøkter. Hvordan fordelingen er blir opp til rideleiren å bestemme. Men bli ikke skuffa om det er to økter med dressur, og en økt med sprang i løpet av dagen. Husk at dressur er grunnlaget for all ridning! Får du til dressuren skikkelig, blir sprangridningen lettere!
Teori rundt annet enn ridning kan også være en fordel å få med seg. Undersøk hva teoriundervisninga går ut på. Er det mulig å lære bandasjering, om hestesjukdommer, trening, foring, longering o.l? Om du kan dra hjem med en allsidig hestekunnskap, har du virkelig hatt utbytte av rideleiren!
Hva skjer om kveldene?
En rideleir er ikke bare dager. Om det ikke er noe spesielt å gjøre på kvelden, kan de bli veldig lange. Og da kommer kanskje hjemlengselen snikende….
De fleste steder har man ansvaret for en hest, eller deler det med en annen. Å stelle en hest hver dag tar tid. Ofte skal man også gjøre reint hestens utstyr. Så stell blir ofte en naturlig del av aktiviteter på kvelden.
Men det kan være verdt å finne ut om det finnes organiserte og felles kveldsaktiviteter. Noen steder er kiosktur et populært innslag på kvelden. Kjøring med hest og vogn benyttes mange steder. Det kan også være gøy å prøve seg på voltige. Igjen er det viktig å finne ut om det vil være voksne tilstede sammen med barna på kvelden.
Pris: Fra 4000,- og oppover
Da gjenstår det å se på pris! Vanlig pris på rideleir i Norge ligger fra 4000 og oppover. Sjekk at opplegget er så godt som du betaler for.
4000 og mer for en uke er mye penger. Om tilbudet innbefatter alt det jeg har nevnt ovenfor, kan du være godt fornøyd. Synes du at tilbudet er mangelfullt, finnes det plenty av andre leire å velge mellom. Ikke bind deg til ett sted, men få en god oversikt over ulike tilbud. Så kan du fatte ditt valg i ro og mak. Ring alltid og still spørsmål, slik at du er sikker på at alt er så bra som reklamen sier.
Synes du det er snakk om mye penger, eller mor og far synes det er dyrt, så tenk på alt du får:
- ”Egen” hest i en uke, eventuelt delt med en annen
- God undervisning hver dag
- Teoriundervisning
- Kost og losji
- Andre aktiviteter
- Nye venner
- Ett minne for livet!
Om rideleiren er gjennomtenkt ligger det masse arbeid bak. Mange mennesker jobber hardt for at nettopp du skal lære mye, og ha en flott uke!
Så lykke til på din jakt etter den perfekte rideleiren!
Har du ennå ikke bestemt deg for hvilken leir du skal dra på, se hest.no sin oversikt over aktuelle arrangører av rideleire.