Disse fikk pris på Hestegallaen

- Vi kan se tilbake på noen fantastiske prestasjoner i året som har gått. Dette skal bli en uforglemmelig kveld hvor vi skal se tilbake på noen av de høydepunktene på hestesportens kalender, sa direktøren før han ga ordet til kveldens programledere, ikke ukjente Jessica Almenäs, og Dag Erik Pedersen. Sammen losjet duoen festklare hestefolk igjennom en kveld fyllt av latter, sang, dans og glede.

Rent bord
Han som fikk vist seg gang etter gang på scenen var eier av Muscles Wiking B.R., Johnny Sørgård. Han ble først tatt opp da hesten stakk av med seieren som “Årets unghest” innen trav. Neste pris han stakk av med var “Årets norskfødte varmblods”, og “Årets travhest”. I tillegg fikk han æren å ta i mot prisen for “Årets hest” etter en samlet vurdering av både stemmer fra publikum og vurderinger fra en fagjury.- 5600 stemmer har kommet inn, og vinneren av denne kategorien fikk 36,1 prosent av stemmene fra folket, kunne utdeler av prisen, Osloordfører Fabian Stang meddele.

- I blant har man dritflaks og trekker vinnerloddet, sa Sørgård om hesten som har hatt 10 seiere på 13 starter. Også trenerne Olle og Björn Goop hadde varme ord om hesten.
- Han har en ekstraordinær lungekapasitet og et ekstra talent. Han har fokuset når det gjelder, forklarer Bjørn. Olle har også stor tro på denne hesten i fremtiden.
- Han har alle forutsetninger for å bli en verdensstjerne, men vi tar ett steg om gangen, sier han.

Årets hederspris
79 år gamle Ågot Stordal ble æret med årets hederspris. 18 nominerte hadde juryen og velge mellom, og å komme frem til en avgjørelse var ikke enkel. Velfortjent var den dog. Den 79 år gamle ildsjelen er medlem i ikke mindre enn fire foreninger innen hestesporten, og hun er æresmedlem i dem alle.- Hun startet med dølahest og har vist et brennende engasjement. Hun har åpnet vei i en mannsdominert sport, og har fremmet mange fremtidsmodeller, forteller prisutdeler departementsråd Olav Ullern om Stordal. Ikke mindre enn 47 kårede hingster har vært i Stordals besittelse, men best minnes hun den gangen favoritten Toddy fikk 1. premie på utstilling. Det er nemlig det Stordal trives best med. Selv har hun én oppfordring til hestefolk landet rundt.
- Ta med deg naboen en tur på banen. Taper han litt gjør det ikke så mye, så lenge han blir interessert i hest, sier den fargerike ildsjelen.


Mest rørt - og gladest
Den som ble mest rørt under årets hestegalla var kusk Øivind Mikkelsen. Hans hest Tiger Hedegaard var nominert til årets unghest hos Norges Rytterforbund, men selv hadde han ingen tro på noen pris. Jubelen stod i taket da det var nettopp Tiger Hedegaard som ble ropt opp. Vel oppe på scenen ble det for mye for Øivind, og da han fikk spørsmål fra Pedersen om hvordan det føltes ble øynene blanke og han fikk ikke frem et ord. Kona Sofia fortalte om sesongen mens Øivind fikk tid til å summe seg litt.- Dette betyr utrolig mye. Planen var å reise til VM i 2012, men så ble det slik at vi reiste i år, sier Sofia som har stor betydning for Øivind og hans satsning på kjøringa.
- Sporten er så liten i Norge, men den vokser stadig, og dette hjelper absolutt på å fremme sporten, stråler en mektig stolt Øivind som har fått stemmen tilbake. En pris som betydde mye både for Øivind og kjøresporten.




Mange priser
Det var mange priser som ble utdelt under lørdagskveldens festeligheter, og her får du en oversikt over alle vinnerne.
Galopp
Årets unge, lovende galopphest: Edge of Eternity- Hun er grå, mener eier Erna van Doorn er grunnen for at hesten hennes er så spesiell.
Årets norskoppdrettede galopphest: Theatrical Award
Vant prisen for tredje gang.
- Vi har vært litt i tvil på hva vi skal gjøre i 2011, men hun har gjort det bra, så vi prøver et år til, sier en av de tre herrene bak Stall Bernadette som eier hesten.
Årets trener, galopp: Arnfinn Lund
Med sine 75 år har denne treneren fått seg mye erfaring. Selv sier han at det er en god porsjon flaks og litt hestevett som gjør han til den suksessfulle treneren som han er. Han har vært i sporten i 60 år, og han går inn for 60 nye!

En fantastisk hest som har løpt inn 1,7 millioner. Representant for Stall E som eier hesten får spørsmål om hesten skal galoppere også i 2011, og svarer kjapt.
- Ja, han skal i alle fall ikke trave!
Årets jockey: Espen Ski
- Det er veldig gøy å få en slik anerkjennelse. Det må jo være noe jeg gjør riktig, sier jockyen.

Trav
Årets kaldblods: Dotterud TeddyKaldblodsen som i går vant Hans Majestet Kongens pokalløp fikk også med seg en hederspris fra Hestegalla.
- Det er det største talentet jeg har kjørt, sier kusk Tom Erik Solberg.

En trener som ikke selv kjører løp. Han mener at prisen han vant viser at en suksesshistorie ikke er en enmannsprestasjon, men at han er en representant for teamet.
Årets kusk: Eirik Høitomt
Ola Slåtsveen tar i mot prisen på vegne av Høitomt som for øyeblikket er på Grand Canaria. Slåtsveen har fått beskjed om å dele prisen med Høitomts beste venn Tom Erik Solberg.

Ryttersport
Årets rytter: Nina Braaten
- Jeg har alltid hatt mottoet “Den som gir seg er en dritt”, ler Nina som beskriver seg selv som sta og målbevisst. Det er det som har gjort at hun har kommet dit hun er i dag.
Årets trener, ryttersport: Toril Hemmingby
Noen klapper og jubler, andre hopper opp på stolene når dette navnet blir ropt opp. Salen levner ingen tvil om at Hemmingby er en populær trener. Men hva er det som gjør henne så populær?
- Jeg vet ikke… Kanskje jeg hele tiden er litt mer ivrig enn dem, undres Hemmingby.

Årets prestasjon: Dressurlaget under VM i Kentucky
- De som red, red til sine sesongbeste resultater og viste med det at de var best når det gjaldt som mest. Det lover godt for fremtiden, sa nestleder i Olympiatoppen Børre Rognlien om årets prestasjon.
Årets sporstshest: Pro Set
- Han skal få seg en bøtte med gulrøtter, stråler rytter Lillann Jebsen om sin dressurstjerne.
Og med det var alle prisene delt ut og hederskvelden fortsatte inn i de sene timer med å feire både trav, galopp og ryttersport akkurat slik de fortjener å feires. Stort!
