Når gradestokken kryper nedover

Idun Rosenfeld er ekspertveterinær her på hest.no og svarer på spørsmål fra dere brukere. I disse dagene er det mange som lurer på hvordan hesten takler kuldegradene, og her har vi prøvd å samle noen tips som kan hjelpe deg med å passe på at hesten din har det bra når gradestokken kryper forbi null og fortsetter sin vandring nedover på termometeret.

Vann
Det første Idun understreker er behovet og viktigheten av vann. Som hesteeier er det viktig å passe på at hesten får i seg nok vann nå i disse kuldeperiodene, hvis ikke kan det bli skummelt.
- Det er mange hester som ikke får i seg nok vann nå, og for lite væske i kroppen kan føre til forstoppelse og kolikk, forteller Rosenfeld som også understreker at vannet helst skal være temperert.
- Nå er det nesten umulig å gi hestene temperert vann ute så sant man ikke har et drikkekar med varmeelementer, men inne burde hestene absolutt ha tilgang til temperert vann, sier Rosenfeld og forklarer hvorfor.
- Hvis hesten får i seg for mye frossent vann vil dette kalde vannet drepe viktige bakterier i magesekken til hesten, og det vil starte en oppblomstring av feil type bakterier.

Rosenfeld anbefaler å gi vann som holder rundt 20 grader, men man må også se an hva hesten er komfortabel med.
- En utegangshest som har tilgang på kaldt vann vil ta en slurk her og en slurk der, og ikke drikke mange liter på en gang. Dette er ikke så farlig. Men hvis hesten kommer hjem fra trening og slurper i seg mange liter med iskaldt vann er ikke dette så heldig, forklarer Rosenfeld som har forståelse for at tilgangen til temperert vann ikke alltid er like lett i stallene rundt om i landet.
- Det aller viktigste er uansett at hesten får i seg vann. Man kan ta i bruk vannkoker for å få vannet litt mer temperert, men hva enn man gjør må man sørge for at hesten får i seg vann. Hvis den ikke vil drikke det kalde vannet går det an å prøve og ha litt salt i vannet, litt eplejuice, eller melasse. Å gi hesten et måltid med grøt kan hjelpe til at hesten får i seg noen ekstra liter med vann, tipser Rosenfeld om.
Hun anbefaler også å følge med på hvor mye hesten får i seg av væske. For de som har automatiske drikkekar kan dette være en utfordring, men da er det viktig at en holder et øye med hvor mye hesten har tisset slik at man har en pekepin. Er det lite tiss i boksen bør man være på vakt.
Mat
Idun Rosenfeld sier man skal være forsiktig med frossne rundballer.
- En frossen rundball er ikke det gunstigste fôret du kan gi en hest av samme årsaker som at du ikke skal gi den kaldt vann. Det vil i store mengder skape en oppblomstring av uønskede bakterier i magen på hesten, forklarer veterinæren som anbefaler de som fôrer på våt rundball som fryser til å ha litt høy i bakhånd.
Hester produserer varme når de tygger, så å fôre mer nå under kuldeperioden kan være en hjelp for å få dem til å holde varmen.
- Det kan være hjelp i å fôre et ekstra måltid hver dag dersom man har mulighet for det, anbefaler Rosenfeld.

Dekkenbruk
Angående dekken på hester er det fornuften som må få råde, men veterinæren har noen tips.
- Hester som går på utegang og som har satt god pels er det ingen grunn for å legge dekken på, de klarer seg fint. Selvsagt må man se an rasen litt, da en fullblods har litt andre behov enn en fjording, men så lenge den har god pels så vil det gå bra å la den gå uten dekken, sier Rosenfeld som også forteller at det å legge på dekken vil forhindre pelsen i å naturlig reise seg og isolere når det blir kaldt, slik den gjør når den får være uten dekken.
Hennes største anbefaling er å bruke fôra dekken. Skal man først ha på hester som ikke er vant med dekken (eller andre hester) dekken for at de ikke skal fryse, så putt på dem et bobledekken med noe fôr i. Et vanlig regndekken uten fôr vil ødelegge mer enn det hjelper og vil ikke føre til mer varme til hesten.
- Hester som er vant til å ha på seg dekken enten på grunn av barbering eller at de har gått med dekken frem til nå bør nok enten få på seg et dekken til eller et tykkere dekken, sier veterinæren.
Svette hester bør få en stund innendørs for å tørke opp igjen før den blir sluppet ut i kulden, og våte dekken bør også få tid til å tørke.
Dekkenbruk kommer også an på hvordan temperaturen er i stallen du har hesten. Er det en oppvarmet stall bør hesten få på seg et hakk varmere dekken ute, da temperaturforskjellen blir større enn for de som står i kald-stall.
Forfryste bein
Mange har spurt veterinæren om det er fare for beina til hestene når de blir stående ute i mye snø over lengre tid. Dette mener hun ikke skal være noen grunn til bekymring.
- På hester med normalt hovskjegg og ubarberte bein har det ikke blitt påvist at de får forfryste bein ved å stå i snø. Litt kuldetap er det nok, men det meste av kuldetapet går ut av ryggen på hesten, forklarer Rosenfeld som allikevel har hørt om hester med forfryste bein.
- Når eieren er vant med å spyle over beina til hesten etter endt treningsøkt, for så å sette hesten ut vil dette bli for kaldt for hesten og beina kan bli forfryste, sier Rosenfeld som anbefaler å droppe beinspylinga i disse tider. Også helbarberte bein vil være mer utstatt for forfrysning enn ubarberte, så ute i luftegård vil helbarberte bein kunne by på en utfordring, men Rosenfeld ser ikke problemet i at man skal kunne ri i snø med helbarberte bein.
- Da er hesten i bevegelse, sier hun.
Utetid
Her må man bruke fornuften, se an uteområdene og hvert individ. Noen hester står og henger ved porten selv om de har den største marken de kan gå på, mens andre begever seg masse i løpet av dagen.
- Den første hesten ville jeg nok tatt inn litt tidligere, sier Rosenfeld som også sier at man kan ha hetsene ute i litt kortere runder av gangen, men flere ganger ut per dag.
Trening
Rosenfeld anbefaler gjerne å ta med hestene ut på rolige turer slik at de får bevegd seg og får i gang blodomløpet, men hardtrening i sprengkulda er ikke anbefalt.
- Når det kommer ned mot femten, tyve minusgrader kan hardtrening føre til forfrysningsskader i lungevevet dersom hesten blir nødt å skifte ut mye luft fort, noe den må når den blir hardtrent. Men turer for å få i gang kroppen er bra, sier veterinæren som også har noen spesielle anbefalinger til eldre hester.
- Gamle hester som begynner å bli stive og kanskje har litt forkalkninger har lett for å få en dårlig periode nå som det er kaldt. Det beste er å holde dem i gang helt fra begynnelsen av kuldeperioden med skritteturer eller rolige turer. Hvis man slutter å bruke hesten vil det bli vondt å komme gang igjen, forklarer Rosenfeld.

Pass på vannrørene
Alt i alt er ikke Rosenfeld hysterisk over kulden, men visse forhåndsregler bør tas. De aller fleste hestene klarer kulden greit, det er verre med stallen og ikke minst vannrørene.
- Pass på at vannet i stallen ikke fryser, oppfordrer Rosenfeldt. Å bære vanndunker og bøtter er ikke gøy.
Avslutningsvis oppfordrer Rosenfeldt de tobeinte til å passe på seg selv slik at heller ikke de forfryser seg.
- Veterinær er ikke drømmeyrket på denne tiden av året. Når jeg skal raspe tenner på en hest, blir det henda i en kald bøtte med vann, og på kalde metallgjenstander. Jeg håper da stallen har varmtvann, avslutter hun.