Australske Boyd Exell guidet firspannet sitt elegant inn til VM-seier. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Hest

Exell-ent!

Han ledet etter dressuren. Han ledet etter maraton og til tross for trøblete presisjonskonkurranse fra arrangørens side kjørte australske Boyd Exell rett inn til gullmedaljen i årets kjøre-VM!
Årets kjøre-VM begynte med dressurkjøring over to dager. De 25 startende ekvipasjene var delt inn i fire puljer og fredags ettermiddag hadde man resultatet etter dressurkjøringa klart. Det var ikke tvil om at Boyd Exell var den desidert beste ekvipasjen. Selv et utrent øye kunne se det.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det var de som gjorde jobben for meg. De gikk akkurat de linjene og de hjørnene de skulle, forteller Exell om de fire forholdsvis unge hestene som han har kjørt med i to sesonger.

- Teamet består av en holsteiner, en oldenburger, en gelderlander og en blanding mellom holsteiner og orlovtraver og alle er mellom syv og ni år, forteller australieren om sitt ritt som ga han 30,08 straffepoeng, noe som tilsvarer 81,2 prosent.

- Til vanlig vil en slik prosent gi meg muligheten til å slappe av resten av helgen. Her var konkurransen hard og det var mange som presset meg, sier Exell.
Det var mange likeplasserte etter dressurkonkurransen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Uvanlig mange likeplasserte

Bak Exell var det tett om plasseringene. Det er veldig sjelden at to ekvipasjer får lik prosent i dressur, særlig når man blir bedømt av fem ulike dommere. Under årets VM ble likeplassering i dressur den store slageren. Bak Exell lå amerikanske Chester Weber og nederlandske Ijsbrand Chardon, begge med 35,97 straffepoeng. Bak der igjen kom amerikanske Tucker Johnson og nederlanske Theo Timmerman, begge med 40,19 poeng. Og som om ikke det var nok så var det selvsagt likt mellom det amerikanske og det nederlandske laget.

- Jeg kan aldri huske at jeg har sett at dette har skjedd før, sier både Chardon og Johnson, to herremenn som har noen titalls år i sporten.
Hinderne var forholdsvis åpne med bød på andre utfordringer som tunge oppoverbakker. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Lørdag og maraton

Lørdagen bød på maraton for de massive firspannene. Etappene de trente ekvipasjene skulle igjennom var på henholdsvis 6,85 kilometer på fartsetappen, én kilometers skritteetappe og en hinderetappe på 8,5 kilometer. Til sammen skulle hestene igjennom i overkant av 1,6 mil på rundt halvannen time. Lengden bekymret ikke kuskene, og hinderne som samtlige gikk fra A til F virket kuskene fornøyde med.

- Det virker kanskje litt lite til å være et verdensmesterskap, sier Theo Timmerman dagen før maraton og han blir støttet av sine konkurrenter. Mange av kuskene synes ikke banen virket så vanskelig som de ville forventet i et verdensmesterskap, men selv relativt åpne og tilsynelatende greie hindre kan være utfordrende nok.

- Det at hinderne er mer åpne enn vi forventet kan lett føre til at hestene kommer oss litt i forkjøpet og at det er lettere at vi kjører feil. Vi vil gå raskere når det er så åpent, sier Tucker Johnson som mente publikum ville få stor glede av å se ekvipasjene i maratonløypa. Det hadde han rett i.

Sola stekte allerede fra tidlig morgen og værgudene la ikke forholdene helt til rette for de tøffe ekvipasjene. Opp mot 30 grader var det i sola og veien var lang.

- Det mest utfordrende med maratonen blir nok tempraturene og det at banen går såpass mye opp og ned, konstanterte Chardon.
Stekende sol snek seg inn på hestene også mellom trærne. (Foto: Trine Bøhnsdalen)


Ijsbrand Chardon fikk sabotert vogna før start, men det stoppet han ikke. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Sabotasje stoppet ikke Chardon

Nederlandske Ijsbrand Chardon opplevde å få sabotert vogna si før start. Til tross for dette leverte han en strålende maraton og vant like gjerne den delkonkurransen. Sabotasje skulle ikke stoppe han.

- Jeg visste at Boyd Exell var rask, og at han ville være et stort problem. Jeg vet også at hestene mine er veldig gode. De kom fort inn i rytmen og da gikk det bra, forteller Chardon.

Tomas Eriksson kjørte et forrykende maraton. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Imponerende svenske resultater

I hinderne var det ikke vanskelig å se hvem de rutinerte kjøregutta var. Ekvipasjene hadde fått trukket startrekkefølgen, men favorittene hadde i hovesak blitt samlet rundt de siste startende. Særlig må vi kunne si at vår svenske nabo Tomas Eriksson imponerte stort med sitt firspann Rachi Rødslev, Filur, Ramzez og Speedy. Som en av de siste startende begynte han hinderne med ny bestetid i de to første, men han kjørte seg helt vekk i det tredje. Deretter tok svensken seg sammen og raste igjennom de siste fem hinderne med bestetid i fire av dem.

Erikssons gode maraton gjorde at han fikk en andreplass i den konkurransen. Han klatret på listene sammenlagt, og det svenske laget bestående av Eriksson og Fredrik Persson klatret opp på en solid tredjeplass.

Boyd Exell kjørte et godt maraton og beholdt sin ledelse. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Boyd Exell var også rask i maratonløypa og fikk med seg en tredjeplass i den konkurransen. Hans stødige kjøring gjorde at han beholdt ledelsen sammenlagt.

Søndag og presisjon

Som kjørekonkurranser blir arrangert ellers så er søndagen med presisjonskjøring den store finaledagen. VM intet unntak. Sola skinte igjen fra blå himmel, men denne gangen var det “bare” 20 porter som skulle forserers. Banebyggeren hadde lagd en bane som virket særdeles krevende både med tanke på makstid og utfordringer på banen. To kombinasjoner med porter fra A til D var på plass uten at de så ut til å by på de største utfordringene. Verre var det med port 15 til 17 som var plassert på en meget krapp slangelinje. Mange av ekvipasjene valgte å ta volter mellom portene for å komme riktig på, men igjen viste de erfarne kjøregutta at det gikk helt fint an å forsere portene i raskt trav. Publikum applauderte hver gang ekvipasjene var feilfritt igjennom.

Boyd Exell og hans firspann kjørte litt forsiktig og fikk med seg noen ubetydelige tidsfeil. Gullmedaljen ble deres!
I presisjonen startet ekvipasjene i motsatt rekkefølge av resultatlisten etter de to forrige konkurransene. Dette ga Boyd Exell en stor fordel da han visste nøyaktig hvor mange feil han kunne ha før gullet ville glippe. De tre under han på listen rev en ball hver og lettet litt på presset for australieren. Han kjørte en feilfri runde men fikk med seg 3,56 tidsfeil. Det holdt godt inn til gullmedaljen for Exell.

- Jeg vet det høres klisjeaktig ut, men det har ikke helt gått opp for meg enda. Jeg har prøvd i ti år og under fem VM. Det skal litt til for at fem hester, groomene og utstyret er i tipp topp stand samtidig som at man har en god posjon flaks. Man må vente på sin tid, sier Exell etter at seieren er et faktum. Ijsbrand Chardon pustet han i nakken, men det er Exell vant med.

- Alle sesonger vi er ute og konkurrerer så bytter vi litt på hvem som vinner. Det kommer an på hvem sin tur det er å ha flaks, sier Exell. Denne gangen var det hans tur.
Tidtakersystemet sluttet å virke og forsinket konkurransen 45 minutter. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Store tekniske problemer

Under presisjonen opplevde deltagere og publikum noe som ikke skulle skje. Da tyske Ludwig Winmayr kom inn på banen ble han sendt ut igjen grunnet tekniske problemer med det elektroniske tidtakingssystemet. Han fikk så komme inn og kjørte igjennom banen. Neste startende var amerikanske Chester Weber. To ganger ble han sendt inn på banen med beskjed om at systemet fungerte, og to ganger måtte han kjøre ut igjen. Det ble så et 45 minutters avbrekk i konkurransen hvor funksjonærer jobbet med å få ordnet problemet.

Publikum ble utålmodige og over høyttalerne ble det annonsert at alle landslagssjefene skulle samles for møte. Etter en liten stund kunne speaker komme med en gledelig nyhet.

- Vi har gått igjennom regelbøkene, konferert med landslagslederne og blitt enige om at vi fortsetter konkurransen med manuell tidtaking. Groomene vil få ha med seg stoppeklokker og regelen om at groomen ikke får snakke med kusken vil fravikes. Groomene er nå på vei tilbake til stallene for å hente stoppeklokker, og så raskt de er tilbake vil vi fortsette konkurransen, opplyste speaker.
Grunnet tekniske problemer med klokka måtte Chester Weber ut og inn av banen tre ganger før funksjonærer fikk løst problemet. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Innen groomene hadde kommet tilbake fra stallene med stoppeklokkene var tidtakersystemet fikset igjen og Chester Weber kom inn på banen for tredje gang.

- Alle gode ting er tre, hørtes det fra tribunen, og det viste seg å være rett.  Weber leverte den første feilfrie runden både på tid og hinder med et tidtakersystem som fungerte. Deretter kom det flere feilfrie runder.

Et slikt teknisk problem bør ikke oppstå under et VM, men teknologien er dessverre ikke alltid til å stole på.

- Når du kjører inn på banen så er du veldig konsentrert på oppgaven du skal gjøre. Det tar fokus vekk når du må ut og inn slik, sier ekvipasjen det gikk hardest utover, Chester Weber.

For lederen Boyd Exell hadde ikke utsettelsen så mye å si, men han synes ikke slikt skal hende.

- Jeg har forståelse for at dataproblemer kan oppstå. Selv hadde jeg ikke kommet ned til konkurransebanen enda, så hestene mine og jeg stod i skyggen under et tre og hadde det ganske greit, sier vinneren.

Tomas Eriksson er en av verdens mest rutinerte kusker men klarte å kjøre port nitten feil vei og ble eliminert. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Stor sorg for svenskene

Den største nedturen under årets VM er det nok Tomas Eriksson som har fått. Det er lenge siden vi har sett våre svenske naboer så deprimerte. En ting var da bronsen glapp under sprangen, men at den skulle glippe i kjøringa og var det ingen som trodde.

Tomas Eriksson er en av verdens mest rutinerte firspannkusker. Han har uttallige titler på merittlista og hadde alle mulige forutsetninger for å sikre svenskene en medalje. Kusken begynte på en strålende presisjonsrunde hvor alle ballene ble liggende. Etter port 18 svinger kusken til venstre i motsetning til alle andre som svingte til høyre. Lagkamerat Fredrik Persson ser på fra sidelinjen og roper ut i det fadesen er et faktum. Eriksson kjører igjennom nest siste port feil vei. Det ringer i bjella - Eriksson er eliminert fra konkurransen. Sverige ser igjen bronsemedaljen glippe rett ut av hendene.

- Han fikk helt enkelt en kortslutning, sier landslagslederen Leif Larsson til det svenske ridsportforbundet. Rundt om på stevneplassen er det svensker som rister deprimert på hodet og vet ikke hva de skal gjøre. To ganger har de vært så nærme medalje.
Tyske Ludwig Weinmayr var med på å sikre Tyskland bronsemedaljen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Lagmedaljene var ikke overraskende

Blant lagene så var ikke resultatet veldig overraskende. Nederland tok gullmedaljen med sitt lag bestående av Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde og Theo Timmerman. USA kom på andreplass med James Fairclough, Tucker Johnson og Chester Weber. Tredje gikk til Tyskland med Christoph Sandmann, Georg von Stein og Ludwig Weinmayr.

- Det var mange uforutsette hendelser som gjorde at vi fikk bronsemedaljen i dag. Tomas gjorde en fantastisk maraton, så han hadde virkelig fortjent denne medaljen. Jeg vet ikke hva det kan være som gjorde at han kjørte feil. Dessverre er sporten slik, og vi forventet det absolutt ikke, sier landslagssjefen til det tyske landslaget Friedrich Otto-Eriey, som også legger til at de er veldig glade for å ha fått medaljen.

Tatt ut i dopingtest - ønsket alle hestene sjekket

Som nevnt så ble Ijsbrand Chardons vogn utsatt for sabotasje natten før maratonkonkurransen. Etter presisjonskonkurransen ble en av hestene til Chardon tatt ut til dopingkontroll av FEI. Det er tydelig at dette temaet er tungt  for Chardon å snakke om.

- Det har vært veldig vanskelig for oss å vite hva som er blitt gjort den natten. Mitt største problem er at jeg er redd noen har gjort noe med hestene. Når FEI sa de skulle dopingteste den ene hesten ba jeg dem teste alle sammen. Problemet er at hvis de finner noe så vil de skylde på meg, sier en fortvilet Chardon.

- Jeg har vært i sporten i 29 år og samtlige dopingtester av hestene mine har vært rene. Jeg er tusen prosent sikker på at jeg ikke har gitt noe til mine hester, men jeg vet ikke hva denne eller disse gale personene som ramponerte vogna mi har gjort, sier Chardon som håper at det er en mulighet for å sammenligne blod fra blodprøver som ble tatt under karantene dersom FEIs tester viser spor av doping.  

Uten tvil en fortvilende situasjon for medaljevinneren.

Alt i alt et VM med mange oppturer og nedturer både for arrangører og deltagere, men det er ingen tvil om at Boyd Exell var den beste fra start til mål!

For fullstendige resultatlister, sjekk arrangørens hjemmeside.

Hest.no kommer tilbake med et fullspekket bildegalleri fra maratonen, så dette er ikke det siste du har sett av disse toppkuskene! 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng