Hat-trick for Edward Gal

Til tross for to markante feil i sitt program svevde Totilas som på skyer i hans favorittøvelse, Grand Prix Kür. Hesten er uten tvil i en klasse for seg selv når det kommer til smidighet og løft. Tidlig i programmet ble det en liten misforståelse mellom Gal og hesten hvor Totilas stopper litt opp før han går inn i piaffe. I den første travøkningen rullet hesten over i galopp, men selv med disse to feilene klatret altså ekvipasjen over nittitallet resultatmessig.
- Jeg ventet litt med å gå inn på banen slik at jubelen fra den forrige ekvipasjen hadde gitt seg, forteller Gal som tidligere har sagt at Totilas er følsom på publikum når han entrer banen. Det ble stille før ekvipasjen kom inn, men med en gang den sorte hingsten viste seg satte publikum igjen satte i å juble.
- Det tok litt av konsentrasjonen til Totilas vekk, men det gikk bare bedre og bedre, sier Gal som virker noe tom for ord om opplevelsen som for han uten tvil er stor.
- Jeg visste jeg kunne gjøre det, og jeg håpet jeg ville gjøre det. Det må synke litt inn, sier Gal før han reflekterer litt over hva som har gjort at han har kommet dit han er i dag.
- Det er ikke hvordan du trener hesten som er viktig, det er at du er snill med hesten og at du respekterer den. Vi er alle hestefolk nok til å vite hva som er godt for hesten eller ikke, sier Gal som også nevner landslagssjefen Sjef Janssen, hans samarbeidspartner Nicole Werner og lagkamerat Hans Peter Minderhoud som inspirasjonskilder.

Dagens beste show
Selv om Gal var vinneren er det nok den spanske P.R.E-hingsten Fuego XII som publikum vil huske fra årets kür. Makan til show på en dressurarena skal man lete lenge etter. I stor motsetning til sin konkurrent Anabel Balkenhol som ba alle om å være stille når hun rei, showet spanske Juan Manuel Muños Diaz virkelig under sitt spanskinspirerte program. Han hadde plassert sine enerbytter opp midtlinja og publikum klarte ikke styre sin begeistring da Muños Diaz red disse på én hånd. Folkemengden brøt ut i jubel. Når han i tillegg red sin siste passage opp midtlinjen og reiste sin høyre hånd mot publikum og oppfordret til mer klapp eksploderte de 25.000 tilskuerne.
Muños Diaz var eneste ekvipasje som ble eskortert av banen i stående trampeklapp fra tribunen. Det er fantastisk å se at det er noen som tør å lage show og tør å gjøre noe ekstra ut av det. Når han i tillegg lykkes er det lite annet å gjøre enn å juble.

Dommerne belønnet Muños Diaz’ ritt med 81,45 prosent, noe publikum var totalt uenig i. Piping og buing som man vanligvis hører på en fotballbane spredte seg raskt over tribunen. Tilskuerne viste tydelig at de mente spanjolen hadde fortjent en mye høyere karakter på sitt ritt.
- Den spanske hesten er en interessant hest. Det var veldig spennende å se den i dag, og jeg synes han gjorde sitt beste ritt under konkurransene. Det er flott å se at en ny hest er så suksessfull. Den ga oss absolutt noen artige momenter i dag, forteller hoveddommer Linda Zang. Hun tror man skal se opp denne typen hester i fremtiden.
- Spanjolene kom frem under OL i Atlanta i 1996. De bygger hestene sakte opp, men det er tydelig at de kommer. Disse tre topprytterne vi har her i dag skal se opp for slike hester, sier Zang.
Det har vært veldig spennende å få følge en slik rase som vi må få kunne kalle litt uvanlig under en konkurranse som dette. Spanjolene har vist en stor glede i å være med i konkurransen noe også hoveddommeren har lagt merke til.
- De er her med stor entusiasme og en ekstra gnist. Dette er folk som elsker hester og som ønsker å fremme deres egne rase som de er stolte av, sier Zang. Og at Muños Diaz var stolt i det han red opp midtlinja i passage var lett å lese av hans store glis. Vi kan trygt si at han har gjort en meget god jobb i å fremme sin rase under World Equestrian Games.

Flere ryttere på 80-tallet
På andreplass kom britiske Laura Bechtolsheimer og Mistral Hojris. De ble belønnet med 85,35 prosent av dommerne.
- Hesten hadde en liten miss i piaffen noe som var veldig irriterende for det pleier ikke vanligvis å skje. Utover det viste han virkelig hvem han var, og jeg er ubeskrivelig glad for at jeg fikk enda en ny medalje, forteller Bechtolsheimer etter konkurransen.

Hjemmefavoritten på tredjeplass
Tredjeplassen gikk til hjemmefavoritten Steffen Peters og Ravel. Han er den eneste amerikaneren som har tatt medalje i et VM, og etter küren fikk han med seg to. Han karakteriserte selv den første medaljen han fikk i Grand Prix Special som den største medaljen, og denne toppet det hele enda mer.
- Medaljen jeg fikk under Grand Prix Special var toppen på kransekaka. Denne er strøet på toppen der igjen. Det høres ut som en veldig god kake, fleiper Peters etter konkurransen. Han fikk gode kritikker fra dommer Linda Zang om en elastisk og og myk hest.

- Hun har inspirert meg de siste seks månedene, og jeg ville vise henne det, forklarer Peters.

Med det var verdensmesterskapet i dressur over, men det er fortsatt mange VM-titler som skal deles ut i Kentucky Horse Park i uken som kommer. Hest.no er på plass og følger konkurransene slik at du får de ferskeste bildene og grundigste oppdateringene fra verdensmesterskapet!