Ann Christin Elverum på fjordingen Elvira, (og artikkelforfatteren i ferd med å miste hodet, på knærne, som nummer to fra høyre...)
Hest

Skuespillere til hest

Tenk deg at du ikke er et hestemenneske som bærer på drømmen om å ri. Aldri har du sittet på en hest, du er kanskje til og med litt redd hester. Tenk deg så at du blir tilbudt en kjempespennende jobb. Det er bare det at den jobben innbærer at du må lære deg å ri...
Hester i røyk og lys, her med erfarne ryttere.

Nå er jo de fleste av dere som leser her hestemennesker som enten rir og kjører, eller har en drøm om å gjøre det. Men du kan jo gjøre dette som et tankeeksperiment.

Ikke nok med at du må lære deg å ri. Du skal gjøre det på to-tre uker, og da skal du ri uten hjelm, med en kostyme som innebærer langt skjørt, og du skal være i stand til å beherske hesten i en setting som innbærer fakler, røykmaskiner, profesjonelt lys og lydanlegg, masse mennesker rundt deg og hesten, og ikke mindre enn 400 tilskuere.

Elvira, Trygve Travhest og Leiv Vidar

Ikke bare, bare å være skuespiller

Det er ikke bare, bare å være skuespiller. Det fikk de merke de som var engasjert til å være med på det historiske spelet «Sverdet» under Olavsdagene i Sarpsborg sommeren 2010.

Spelet om Olav den Helliges tid i Sarpsborg er skrevet av Vera Henriksen og har lang tradisjon i Sarpsborg, som ble grunnlagt av Olav den Hellige i 1016. Etter å ha vært borte fra arrangementet rundt Olavdagene i noen år, kom det igjen på plakaten i 2009, da uten hester. I 2010 skulle hestene tilbake på scenen, og skuespillerne opp på hesteryggen.

Rideundervisningen skulle de få på de hestene som var innleid til spelet: Kaldblodstraveren Trygve Travhest, varmblodstraveren Leiv Vidar, og fjordingen Elvira.

Første bykvinne

Først ut var Tone Faale, hun som skulle spille «Bykvinnen». Et utrolig positivt menneske som fant tonen med Elvira med én gang. Etter en rask gjennomgang av start og stopp og styring gjorde vi som jeg pleier med nybegynnere, vi red ut på tur. Elvira løper ikke ut, og om hun skulle likevel prøve, kommer hun ikke forbi meg og den traveren jeg red på. Og Elvira var som hun pleide - til å stole på. Vi hadde en fantastisk tur, før vi uka etter hadde besøk av avisjournalister og radiojournalister som skulle dekke ridetimen hennes.

Det var vel verdens tøffeste radiojournalist som lurte på om han også kunne prøve seg på hesteryggen, og som satte seg opp bak meg på Trygve mens jeg red. Sønnen min Walter red Leiv Vidar, og Tone Faale red Elvira slik det var meningen at hun skulle i skuespillet. Så mens vi red tur satt han der og intervjuet oss alle. Ganske imponerende vil jeg si.
på tur med journalist som passasjer
På tur med journalist som passasjer.
Elvira og en stolt Cici Henriksen etter første ridetime.

Dessverre ble Tone syk, og en uke før øvelsene skulle starte i Sarpsborg ble hun erstattet av Ann Christin Elverum, som har jobbet som musikalartist i Berlin.

Så da var det bare å begynne forfra med rideundervisning av rollen til Bykvinne. Denne gangen med en skuespiller som aldri hadde ridd i det hele tatt.

Rollen som dronning Astrid skulle spilles av Cici Henriksen, og Olav den Hellige skulle spilles av Kristoffer Hivju. Begge er de til vanlig tilknyttet Trøndelag teater, så vi fikk ikke startet med rideundervisning før de kom ned til Østfold for de andre prøvene. Det ble med andre ord en temmelig hektisk periode.

Cici hadde sittet på en hest et par ganger før, men var dessverre blitt skremt begge gangene, så hun gledet seg ikke. Jeg reklamerte så godt jeg kunne for Elvira, som var den hesten vi på den tiden trodde det var meningen at dronningen skulle ri.

Ikke alltid like lett å ta styringen: Ann Christin Elverum på tur i åkeren med Elvira.

Fantastisk å se skuldrene senke seg

Og Elvira er fantastisk med nybegynnere. Som alle hester skjønner hun fort hva som er rytterens svake sider, og hva de tåler av utfordringer, men i motsetning til de mer utspekulerte hestene, så tar hun hensyn til hva rytteren tåler. Om vi rir i ulendt terreng og hun har en ubalansert rytter på ryggen vil hun velge en lettere vei ned, for ikke å miste rytteren sin.

I det Cici satte seg opp var så redd at skuldrene nesten satt fast i bøylene på jofa-ridehjelmen. Hun senket skuldrene etterhvert, begynte å puste normalt, og la merke til landskapet rundt seg, mens hun ble kjent med bevegelsene til hesten. Lykkelig oppdaget hun at når hun ikke lenger satt anspent og jobbet i mot hestens bevegelser fikk hun ikke bare bedre balanse, men hun oppdaget også at hennes til vanlig så stive ryggmuskler begynte å slappe av, og at muskler hun vanligvis trengte fysioterapi til å myknet nå myknet av seg selv!

Det er flott å se hvordan gode og trygge hester kan få frem mestringsfølelsen i mennesker, og gi dem en positiv opplevelse på den måten!

Anne Katrine på Leiv Vidar og Kristoffer Hivju på Trygve Travhest.

- Du, er det ikke noe som heter galopp også, kan vi gjøre det?

Kristoffer hadde ridd et par ganger før, og i motsetning til Cici fantes han ikke redd. Han skulle ri Trygve i spelet, og vi startet direkte med Trygve også i undervisningen. Trygve er mer glad i å løpe enn Elvira, men han kan også mer enn de to andre hestene, slik at om bare rytteren får vite hva som skal gjøres er han en lydig og grei hest. Og akkurat som Elvira har han et kaldt hode og et varmt hjerte, og ønsker aldri mennesker noe vondt. Også her forklarte jeg først det grunnleggende i hvordan man styrte, stopp og start, og hvordan holde tøyler, før vi red ut på en tur i skogen.

Vi bor fantastisk flott til, med noe av det beste turterrenget østlandet kan by på, og hadde ikke Kristoffer hatt på seg hjelm tror jeg han hadde smilt rundt. Som han sa:

- Fy søren for en flott sommerjobb jeg har, som får betalt for å lære å ri i slike omgivelser!
 
Litt etterpå spurte han ivrig:

- Du, det er noe som heter galopp og trav også? Kan vi prøve det? Kan vi ri fort også?

Jeg bekreftet at fantes noe som het galopp ja, og siden jeg så at balansen hans var bra, forklarte jeg ham hvordan han stilte seg i lett sete, med tyngde på føtter og knær. Jeg ba ham ta tak i tanteremmen på salen så han ikke rykket Trygve i munnen, og følge etter meg og Leiv Vidar.

Jeg lot Leiv Vidar fatte galopp opp en bakke, og Trygve fulgte hans eksempel. Jeg satt snudd bakover for å være sikker på at det gikk bra med eleven min, klar til å ta Leiv Vidar ned i skritt på et øyeblikk. Riktignok hadde produsentene klart å erstatte «bykvinnen» da den første skuespilleren ble syk, men det var neppe meningen at jeg skulle bruke opp kongen deres også?

Men det gikk kjempebra og med et lykkelig smil suste Kristoffer etter meg i galopp på Trygve som var like fornøyd!

Nå var det ikke meningen at han skulle galoppere som konge i spillet, men det var jo greit å la ham kjenne på følelsen av fart også.

En veldig fornøyd "konge".
Det endelige resultatet ble ganske så flott.

Lett å instruere skuespillere

Det krever mot og kunnskap å skulle ri ukjente hester i en setting som også er ukjent for hestene. Disse skuespillerne hadde kanskje ikke kunnskapen, men du verden de hadde mot. (Kanskje det kom av at de ikke hadde kunnskapen til å vite hvor galt det egentlig kunne gå?)

Det var i alle fall en drøm å instruere skuespillere i ridning. De er vant til å ta instruksjon, og særlig med den nye bykvinnen, Ann Christin Elverum, som er danser, merket jeg en helt annen kroppsbevissthet enn det folk flest har.

Hun var redd til å begynne med, for hun hadde aldri sittet på en hest før, men «programmert» til å ta instruksjon. Dermed kunne man forklare det at hester puster hverandre rolig, og at hun dessuten kunne puste seg selv rolig. Til henne kunne jeg si:
- Pust med magen! Og hun visste hva jeg mente.

Så når hun tok et tungt «sukke-pust» og Elvira svarte med å sukke tilbake ble hun rolig, da hun skjønte at Elvira gikk bevisst inn for å berolige henne også!

Tidligere har jeg også opplevd å be elever om å flytte låret bakover i salen, og nesten fått et forbauset svar om at «Hæ? Har jeg bein?». Til en danser og en skuespiller kan man si at de skal flytte låret fem centimeter bakover, og oppleve at de flytter bare låret, og ikke noe annet, takket være kroppsbevisstheten deres! Skikkelig drømme-elever altså.

Cici og Elvira

Jeg er ikke i tvil om at hadde vi hatt bedre tid på oss (vi hadde bare tre uker, og da var de også opptatt med andre prøver) så hadde de blitt virkelig dyktige ryttere. Siden vi hadde så dårlig tid på oss ble det mer i retning av å få dem til å fremstå som dyktige...

Etter å ha flyttet hestene fra Degernes og bondelandet til bymuseumet Borgarsyssel, ble det tid til korte rideøkter innimellom andre teaterprøver. Hestene var også med i mer actionfylte scener, da med erfarne ryttere, som også skulle øve inn sine ting, men litt tid til øvelser i kostymer og lignende ble det likevel.

Det viste seg at man ikke fikk scenene til å gå opp med å la dronningen ri Elvira, så hun ble flyttet over til varmblodstraveren Leiv Vidar. Dette ga oss uventede problemer. Som eier av hesten var jeg forberedt på at Cici kanskje ville ha problemer med å ri ham, han er den mest nervøse og følsomme hesten jeg har. Det jeg ikke var forberedt på var at hun ikke klarte å komme seg opp på ham.

Cici hadde en drøm om å fremstille dronningen som en selvstendig dame som ikke behøvde hjelp til noe, men den drømmen brast litt i forsøket på å komme seg opp på Leiv  Vidar som var 20 centimeter høyere enn fjordingen hun først hadde øvd på. Det gikk nesten med vanlige klær, men når hun kom i fullt dronningkostyme med lange skjørter, da ble det i beste fall utrolig komisk der hun ble hengende halvveis oppe på hesten med alle skjørtene. Det bar på ingen måte budskap om en handlekraftig og selvstendig dronning.

Da vi hadde ledd oss ferdig (Cici hadde definitivt nok selvironi til å selv le av situasjonen) måtte vi finne en løsning, og det ble til at en hestevandt kar fra kongens hird skulle hjelpe henne opp på hesten.

Cici følte at hun var skrekkelig høyt oppe på Leiv Vidar, og han som sagt er av den litt mer følsomme typen enn de andre to hestene. Artikkelforfatterens sønn Walter deltok i skuespillet som kongens stallgutt, og for at Cici skulle føle seg trygg ble det til at Walter gikk ved siden av dronningen og hesten når de skulle ut. Det bidro til at Cici kunne føle seg trygg og senke skuldrene, og dermed få tilbake den verdigheten en dronning skal ha når hun sitter høyt til hest!

For meg som hesteansvarlig og eier av hestene må jeg si at det var utrolig artig å se utvikling disse skuespillerne hadde i løpet av de ukene de jobbet med hestene. Fra å være til dels vettskremt og skeptiske, til at for eksempel hun som spilte Bykvinnen hisset på Elvira for å få henne til å løpe skikkelig på vei inn på scenen, og rope «Kom igjen nå, Elvira, i dag skal vi vise dem!»

Kongen til hest i Sverdet.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng