Hest

Underholdende show i sterke kontraster

- Dette var i sin helhet et veldig underholdende show. Jeg for min del skal tilbake for å se Levade igjen! skriver vår anmelder Jennifer C. Chisholm-Høibråten om Levade Noble Horse Gala.
IMG ALIGN="" ALT="" SRC="/image/1710?size=3" HSPACE="2" VSPACE="2">Kontrastene begynte før selve showet. Visjonen vi hadde i våre hoder av en mytisk hvit hest i kapriole mot himmelen kolliderte med inntrykket vi fikk da vi kjørte inn i et øde område som en gang var flyplassen til en storby.
Et tungt, klengende kveldslys og slør over de lave steinfjellene som kjennetegner denne delen av oslofjorden. Og så skilte den enorm hvite hangaren, seg litt ut for seg selv i et spøkelsesområde av store steinhauger blant sprekkene i den gamle rullebanen ..... myldrende gjenferd fra en høyteknologisk sivilisasjon.
Verdenen til Mad Max og Thunderdome virket ganske nær da vi fant våre plasser i den store hangaren...

Lys, musikk og videoer
Kontrasten mellom en opplevelse av harmoni og skjønnhet mellom menneske og dyr, midt i de ødelagte omgivelsene, og kanskje til tross for dem.
Hester har vært brukt i underholdning fra gammelt av, men kanskje særlig nå i vårt ”high tech/high pressure” samfunn er hestens rolle i underholdning og avkobling blitt enda viktigere. Særlig i en dimensjon der forholdet mellom hest og mennesker settes i høysetet framfor det sportslige.
Vi lot oss fortrylle i en storslått presentasjon av et eldgammelt forhold i alle sine nyanser av kultur, farge, kunst, rå makt og spenning. Men også her har høyteknologi sin plass. Dyktig og samkjørt bruk av lys, musikk (både levende og innspilt), lysbilder og kortklipte videoer av hest og menneske på en stort skjerm på en av kortsidene på arenaen setter stemningen og forbereder publikum på hva som kommer. Dette var en kjærkomment avbrekk fra horrible bilder av krig, tortur, strid og ødeleggelse som har blitt daglig kost i alle våre aviser og på våre TV skjermer i det siste.

Ridning som en kunst form
Høy kvalitet på underholdning er noe som showdirektør Robert Bronett er veldig opptatt av.
- Publikum er mye mer intelligent enn vi anser, men de ser på det vi gir dem å se på, sier Bronett og fortsetter: - Et hesteshow er aktuelt på mange måter, ikke minst i en historisk og kulturell sammenheng. Et kreativt hesteshow kan også være en studie i de historiske eller kulturelle elementene en ofte drar inspirasjon fra. Ikke bare det: ideer og nye impulser, hunger etter kunnskap eller å oppleve noe kan bli satt i sving hos et menneske etter noe de har sett.
(Dette er noe undertegnede bare må bekrefte: datteren min ble borte i historieboken om romerne etter å ha sett showet i går. ”Garbage inn, garbage out,” sa mamma under oppveksten (om du mater hjernen med søppel, så får du søppel ut) med tanke på hvordan våre valg av bøker, impulser og underholdning påvirker evnen til å tenke kreativt, resonnert og fritt.)
- Jeg ville lage et kvalitetsshow som setter fokus på hesten, fortsetter direktøren.
- I dag er det blitt så mye fokus på konkurranse og poeng i dagens hestesport at vi begynner å miste hele gleden og magien ved forholdet mellom menneske og hest. Gjensidig forståelse, de utallige nyansene og det utrolige samarbeidet som kan oppstå ved et nært forhold mellom hest og menneske, blir alt for ofte ofret ved alteret av konkurranseridning. Teknisk presisjon er selvfølgelig viktig, men enda viktigere for meg er skjønnheten ved en hest i bevegelse, i total forståelse og samkjør med sin rytter. Det skal være vakkert å se på, morsomt, inspirerende. Den skal ikke bare underholde, den skal føre til refleksjon og ettertanke, sier Bronett.

En feiring av letthet hos hesten
Åpningsnummeret hos Levade brøt med det vanlige og satte gråcellene i sving. En mørk andalusierhingst ble tømmekjørt til stille musikk i totalt mørke bortsett fra fire lysende bånd på alle hestens kodeledd. Alle gangartene ble vist med rytmisk, kontrollerte steg, også passage og piaffe. Det var total fokus på hestens bevegelser og en kan fort overse hva slags trening som må ligge bak når man kan vise en hest på hånd på denne måten, der alle signaler og kommunikasjon mellom hest og rytter foregår i totalt mørke.
Det som gjorde det så effektivt og oppsiktsvekkende var måten denne oppvisningen satte hovedfokus på hestens letthet og vakre bevegelser, de samme egenskapene som vi etterstreber å gjengi når vi rir. Med fokus kun på hestens bein, var denne lettheten så tydelig og lett å se, særlig i svevemomentet, for ikke å nevne og den spenstige og elastiske kvaliteten av bevegelsen som komner frem under passage.

Spansk særpreg
Så ble det farge, kultur og romanse under flamenco og pas de deux innslagene fremført av familien López av Caballos Españoles S.A. Fire fyrige spanske ekvipasjer med vakre andalusiske hester, kjekke karer med sine fargefulle señoritaer sittende bak i sine kjoler gjorde et kort nummer til levende musikk og kastanjetter.
Her kunne vi se hesten i sin rolle som medskyldig bivåner til flørt og romantikk. Dette ble fulgt av en pas de deux romanse med flott kledd mann og kvinne der kvinnen red damesal.
Dette var et innslag som hadde alle mulighetene til å bli en fulltreffer, men som kanskje ledd litt av ”first night blues”. Koreografien var litt kjedelig, det var lite kjemi mellom de to rytterne og musikken stemte ikke for å skape en romantisk stemning rundt ekvipasjene.
Konsentrasjonen i den kvinnelige rytterens ansikt var så intens at det ikke så ut som om hun hadde noe glede av romansen, bare håpet at hun skulle komme igjennom uten å gjøre en feil i programmet.
Programmet hadde alle de nødvendige ingrediensene for å lykkes: vakre hester, flotte ryttere, vanskelig program med spektakulære bevegelser slik som passage og piaffe, galoppfatninger og nøyaktig ridning ved siden av hverandre, men det var litt tungt, og for meg manglet det kjemi og glede. Musikken virket også litt hardhendt. Romantikk mellom to mennesker er en delikat blomst, et lett spill med mye spontanitet: Dette innslaget var vakkert med bra ridning, men manglet hjerte.

Kaiser Show Team
Om pas de deuxen falt litt flat, gjorde i alle fall ikke Kaiser Show Team fra Tyskland det! Dette teamet viser forholdet mellom hest og menneske i de krigerske kunstene. Og den tunge pompøse musikken og videoklippene fra det berømte stridsvognløpet i storfilmen Ben Hur var perfekt innledning og komplementerte innslaget.
Et firspann av staselige kullsvarte friesere foran en romersk stridsvogn kappløp i et smalt åttetall med et team av lettere hvite hester. Det var som å møte Messala og Ben Hur i levende live. I det den tunge lærpisken smalt kunne en nesten kjenne romernes makt på kroppen. En ble satt tilbake til Coliseum og gladiatorene, der man ble overfalt og knust av den rå makten som rådde.
Etter pausen var det en nytt innslag med middelalderens riddere i ”jousting” turneer, og øvelsene til hest slik som de ble utført av kavalerier over hele verden for å trene. De som i dag rir Mounted Games vil se hvor noen av lekene kommer fra, og med Kaisers innslag ser man meningen med dem i en større sammenheng, og hvor viktig det var å trene hest og rytter for smidighet i kamp. Rytterens nøyaktighet med lanse og septer, samt hestens lydighet og smidighet kunne være forskjell mellom liv og død.

Doma Vaquera
Westernryttere og folk som har en mer praktisk sans for bruk av hester kunne glede seg over innslagene til Denis Marques.

Sistnevnte er europamester i Doma Vaquera, eller spansk cowboyridning. Enten det dreide seg om tyrefekting til hest med en mekanisk okse eller arbeid med garrocha (en lang stav som brukes under arbeid for å fange og flytte hest og kveg), så var forståelsen og samarbeidet mellom hest og rytter på topp. Hvem vil ikke la seg imponere over kvartettens improvisoriske ”ambulerende” innhegning (”corral in motion”)? Dette var noe som ble til helt impromptu da ekvipasjene utgjorde ”stolpene” mens de lange stavene var plankene. En løs hest ble sluppet inn på banen, og vaqueroene drev hesten inne i korallen for så å drive den framover mens den allikevel ble holdt innenfor korallen for rollbackene ble utført så flytende, så stille og med så mye letthet - uten å lage noe stort nummer av det at man nesten ikke oppfattet hva det var man hadde sett.
' I reiningmønstrer er det så tydelig at rollback, spins, og slide stopp er et STORT NUMMER at alle venter på og forstår det når det kommer. Men her så vi bevegelsene utført i sin opprinnelig forstand, nemlig som en normal og vanlig bevegelse som inngår i kveghestens daglige arbeid.
Ikke nok med det, men de spanske cowboyhestene går med mer letthet og samling, og er lettere på frontenden enn quarteren som på grunn av dens nedoverbakkeeksteriør har lett for å bli litt tung på bogen.
For de spanske kveghestene inngår også passage og piaff i dressurdelen under working horse-konkurranser. En skal lete lenge etter smidigere, bedre dresserte kveghester.

Airs above the ground
Mest spektakulært av alle innslagene var uten tvil Caballos Españoles ”Airs Above the Ground”.
Staselige hester og staselige trenere som viste høyskolens piece de resistance i stor stil. Høyden som de hvite hingstene nådde da de steilet, høyt opp på bakparten og balanserende der, fanget i søkelyset, så lenge at man ble nesten engstelig for at de skulle lette igjen.
Crescendoet da de brune bygget seg opp og samlet kreftene de skulle trenge da de hoppet opp i lufta og sparket ut med bakparten........ de store avstandene de dekket da de hoppet på bakbena i courbette helt ned diagonalen på arenaen.
Om det var teknisk bra utført vet jeg ikke; hestenes skjønnhet og atletisk styrke overveldet meg og blindet meg for alt annet.

Også hester kan ha en dårlig dag
Det sies at det er ingen som kan gjøre så mye narr av deg som en hest, og dette er noe vi alle har opplevd i våre ulike ”hesteliv”. Alle har sine gode og dårlige dager, hester så vel som mennesker.
Slik er det også i showverdenen, og Levade var ikke noe unntak. Gabi Dew fra Frankrike var litt uheldig med begge sine to innslag på premierenatten, ungarsk post og liberty horses. I begge innslagene hadde hun fire Welsh Cob hingster og fire Camargue hingster inn på banen samtidig. Det virket som om ikke alle hingstene var like konsentrert på jobben i dag, og det ble litt halevifting og bukking underveis.
Men vanskelighetsgraden av det hun prøvde å utføre, og til slutt lyktes med, var enorm! For det første er det uvanlig å se en kvinne ri ungarsk post, men hun klarte det, med en interessant variasjon. Hun startet med to hester; en etter en ble det sluppet seks hester inn på banen som løp under hennes bein mens hun red ungarsk post, og så fikk hun tak i en lang line på dens rygg og drev den foran. Hun endte opp med åtte hester i hendene, og det var et kunstverk å se at de lange tøylene ikke ble til en stor, innviklet knute.
Hun falt av i begynnelsen av programmet sitt da den ene hingsten ble urolig, men selv om det tok litt tid å komme i gang igjen, så ga hun ikke opp. Hun var en levende personifisering av de gyldne reglene: om ikke du lykkes med første forsøk, så prøv, prøv, prøv igjen! Vi som hadde yngre barn tilstede fant dermed et godt eksempel i Gabi Dew, fordi hun stod på inntil hun lyktes. Det var en situasjon der enhver rytter vil kjenne seg igjen. Og det viste seg da vi kom hjem at det faktisk var hennes innslag som var favoritten til yngstebarnet mitt, til tross for - eller kanskje på grunn av - uhellet.

Morsom franskmann
Forestillingen hadde sine lettere momenter også. Franskmannen Guillaume Assire Becart og appaloosahesten Socrates underholdt oss med alternative framgangsmåter å stige på hesten samtidig som vi nyter livet.
Her var det godt skuespill og kjemi mellom de to: hele hestens holdning var tålmodighet og velvillig mildhet overfor narrestrekene til sin rytter.
De som har lest Landbruksforlagets bok ”Gi Hesten nye utfordringer” ville kunne verdsette treningen med hilsen, legge ned hesten og andre sirkusøvelsene som man kan se i praksis med dette innslaget.

The Noble Horse
Det hele ble avsluttet med enda et spansk nummer, denne gangen en storartet kvadrilje til vakker klassisk musikk.
Dette var et av musikkinnslagene som fungerte best, og oppvisningen var en fin, flytende opplevelse der timingen var riktig og avstanden mellom ryttere var uniform.
Om man skulle se kritisk på det hele la man merke til at ikke alle hestene hadde like flotte steg, men det var noen individer som var helt enestående. Men dette var ikke det vesentlige her på et slikt show. Dette var ren, pur underholdning som ga en følelse for de lange ridetradisjonene i Europa, for det grasiøse og elegante og fine. Til og med min mann, som ikke er det minste hesteinteressert, koste seg med kvadriljen og sa at det var ”very pleasant and really easy on the eyes.”

Et for forsiktig publikum
Noble Horse Gala er et storslått prosjekt med et sterkt spansk særpreg, som til tider slet for å treffe publikums entusiasme. Kanskje er det norske publikummet så høflig og forsiktig, at det er vanskelig å være spontan og uttrykke glede. Dette satte dessverre en demper på en forestilling som er avhengig av en gjensidig ”dialog” mellom publikum og utøvere for å lykkes.
Norge har ikke de samme lange tradisjonene innen hest som Danmark og Sverige har, og dermed vil kunnskap om det eksotiske henge litt etter. Mange her i landet har aldri hørt om Doma Vaquera og hva det dreier seg om. De forstår ikke hva det er som foregår foran dem og hva som gjør det så beundringsverdig. På den måten krever et avansert show med hest slik som dette noen forklaringer underveis, med hensyn til publikum som ser, særlig når innslagene er nye og forholdsvis ukjent i det enkelte land. Alle rir dressur og sprang, det er det man får opplæring på i rideskolene, og derfor forstår man hva disse dreier seg om.
Om man skal utvide horisonten sin innen hest, må det komme informasjon som forklarer litt mer om hva som foregår og hva det er som gjør det unikt og spesielt, enten i programmet eller over høytaler. ”Hvordan kunne jeg vite at ditten eller datten var uhyre bra?” var min manns svar som ”ikke-hestemenneske” da jeg spurte ham hvorfor han ikke klappet hemningsløst etter et innslag jeg syntes var helt fantastisk. Men til og med han koste seg med Levade.
Til tross for enkelte misser her og der og til tider, en uforklarlig tung stemning mellom pulblikum og rytterne som dempet spontaniteten til en viss grad, var dette i sin helhet et veldig underholdende show som både bygger på den historiske arven og benytter seg av de mulighetene som høyteknologi gir. Og til tross for at Fornebu er et område under forandring, var det et spenningsmoment for meg at det ble holdt i en gammel hangar. En rar kontrast som ga stemning og perspektiv mellom en verden av høyteknologi og kaldt intellekt – og en verden av følelse og livskraft. Enhver som driver kreativt med hest vil finne et hav av ideer her å la seg inspirere av. Jeg for min del skal tilbake for å se Levade igjen!

Anmeldt av Jennifer C. Chisholm-Høibråten

Du kan også se vår debatt "Hvordan opplevde du Levade?", ved å KLIKKE HER!

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng