Kjøring & Arbeid

Trøbbel i maratonløypa

Her kjører tyske Michael Ferund seg fast i et hinder under VM, men han løste floken slik at han kunne fullføre konkurransen. To ekvipasjer var ikke like heldig, to personer endte på sykehus.
Firspannkjøring var en av grenene under World Equestrian Games, som gikk av stabelen i Aachen i Tyskland 20. august til 3. september. 49 ekvipasjer fra 16 nasjoner stilte til start, og de skulle gjennom fire dager med konkurranse før en vinner kunne kåres.
Attila Bardos, Belgia

Dressurkjøring

De to første dagene ble brukt til dressurkjøring på stadium to. Været skulle vise seg å bli en utfordring, mye regn i dagene før konkurransen hadde sørget for et bløtt og tungt underlag. Dressurklassen ble holdt på gress, for å unngå et gjørmehav ble det kjørt på flere lastebillass med sand. Dette så ut til å fungere, det kom få klager på underlaget i ettertid. Med elegante flosshatter og skinnende hester kjørte alle ekvipasjene gjennom et program foran en nesten fullsatt tribune.

De to mesterne

På forhånd trodde man mesterskapet skulle bli et oppgjør mellom nederlandske IJsbrand Chardon og tyske Michael Freund. De har begge vunnet flere VM-titler, og dette skulle bli Michael Freunds siste konkurranse. På hjemmebane. Da dressurklassen var over lå de to rivalene på andre og tredjeplass, mens amerikanske Chester Weber vant med 75,8 prosent. Resultatene ble regnet om til straffepoeng på samme måte som i feltritt, og det var nettopp på feltrittbanen neste del av konkurransen skulle foregå.

Ombyggingen

- Straks feltrittkonkurransen var ferdig på lørdag ettermiddag startet vi ombyggingen til maratonkjøringen, forteller banebygger Dr. Wolfgang Asendorf. Solide spranghinder skulle flyttes, til fordel for de åtte labyrintene kuskene skulle trenge seg gjennom. Blant annet skulle en diger trebro på plass i det ene vannhinderet. - Det tok to år å planlegge banen, og to dager å få banen ferdig på stevneplassen. Men vi jobbet på spreng hele tiden, sier han.

Problemhinderet

30 000 mennesker tok turen ut i den solfylte løypa fredag formiddag. Trengselen var størst rundt de to vannhindrene, hvor det også var satt opp tribuner. Fullt så folksomt var det ikke på hinder en, der dramatikken foregikk. Det var et teknisk vanskelig hinder med porter i et mønster som formet WEG 2006. Irske Barry Capstick brakk beinet da vognen hans veltet, og ble fraktet bort med ambulanse. Også nederlandske Bert Brans fikk problemer da han kjørte seg fast nettopp her, hestene sleit seg fra vognen og kona hans som deltok som groom ble sent til sykehus med kuttskader. Hestene kom raskt under kontroll, og ingen ble skadet.
IJsbrand Chardon gikk opp i ledelsen etter maratondelen

Freund mister poeng

Ytterligere fire ekvipasjer ble eliminert ute i løypa, blant annet svenske Frederik Persson som fikk en halt hest. Best i kampen mot klokka var IJsbrand Chardon, som fullførte på 104,08 sekunder. Chester Weber kom i mål på 123,65 sekunder, og raste nedover den sammenlagte listen. Michael Freund brukte lang tid på å komme seg gjennom hinder en, og i siste hinder endte hans to fremste hester på hver sin side av en solid tømmerstokk. Men Freund rettet raskt opp problemet, og fullførte med stil. Men det sendte han ned på 17. plass i denne delen av konkurransen.

Presisjonskjøring

Dag fire, lørdag var hester og kusker tilbake på stadium to igjen. Denne gangen skulle de forsere en rekke porter som bestod av kjegler med en liten ball på toppen. Presisjonskjøring. Dersom baller går i bakken eller mållinjen ikke passeres i tide blir det straffepoeng. Tribunen var full, og spenningen tilspisset seg mot slutten av klassen. De beste kom til sist. Michael Freund kom seg gjennom alle portene uten problemer, og gikk opp i ledelsen. Men neppe langt nok til å blande seg i medaljekampen.
Svenske Thomas Eriksson kjempet om medalje

Små marginer

Både tyske Christoph Sandmann og svenske Thomas Eriksson gikk forbi Freund i sammendraget. Sistnevnte var forøvrig svenskenes siste medaljehåp, ettersom ingen svenske utøvere kom seg opp blant topp tre i noen andre grener. Eriksson lå på en foreløpig tredjeplass, med feilfri runde ville medaljen være sikret. Den ene porten etter den andre ble forsert uten problemer, og med stormende jubel krysset han mållinjen. Litt for sent. 0,99 straffepoeng ga han en total poengsum på 154,23 poeng, noe som plasserte han 0,06 poeng bak Christoph Sandmann.
Chardon var tydelig skuffet da han kjørte ut av banen

En ball i bakken

Nest siste ekvipasje ut på banen var belgiske Felix Marie Brasseur. Med stødig hånd loset han sine fire hester både raskt og feilfritt gjennom hele banen. Dermed var det kun en mann som kunne avgjøre det hele. IJsbrand Chardon. Han hadde ett feilpoeng å gå på, Chardon hadde dermed ikke råd til å rive ned noen baller. Men det var akkurat det som skjedde. En ball. Dermed glapp gullet for nederlenderen, denne gangen ble det sølv. Årets mester ble dermed Felix Marie Brasseur med hestene Odorso, Orpheu, Quijote og Tulipa.
Felix Marie Brasseur vant det individuelle gullet

Pensjoneres med gull

Michael Freund avsluttet imidlertid ikke mesterskapet medaljeløs. Sammen med Christoph Sandmann og Rainer Duen dannet han det tyske laget i kjøring, og sammenlagt var det nettopp dette laget som fullførte med færrest feilpoeng. Dermed fikk han en høytidelig avslutning på karrieren med utdeling av gullmedalje på hjemmebane. Lagsølvet gikk til Belgia, mens Nederland tok sølvet.

Resultat VM i firspannkjøring

Individuelt Gull: Felix Marie Brasseur, Belgia Sølv: IJsbrand Chardon, Nederland Bronse: Cristoph Sandmann, Tyskland Lag Gull: Tyskland (Freund, Sandmann, Duen) Sølv: Belgia (Brasseur, De Brauwer, Schrijvers) Bronse: Nederland (Chardon, De Ronde, Timmerman)
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng