Tobbe Larsson og Nicke opptrådde for første gang i Norge under Arctic Equestrian Games. Hvem som styrte showet er ikke helt godt å si.
Hest

To artister entrer arenaen

Det er litt usikkert hvem som egentlig styrer showet i det quarter-vallaken Nicke og frihetsdressør Tobbe Larsson kommer inn på scenen. Selv om Tobbe snakker har Nicke sin helt unike måte å kommunisere med publikum på.
- Vi opptrådde på Manchester arena foran 22.000 tilskuere. Jeg gikk først inn før min medhjelper slapp Nicke inn. Da han kom inn sa han “Kan du flytte på deg? Jeg prøver å opptre her!”, ler Tobbe. Det er en livlig hest og en livlig mann vi tar oss en prat med under hans aller første besøk i Norge noen sinne - under Arctic Equestrian Games 2010.
Nicke var virkelig en showhest med ørene klistret fremover.

For en glede!

Positivitet er noe som lyser ut av denne ekvipasjen. Ørene på Nicke er spikret fremover, og det lyser en optimisme og glede av hesten som undertegnede aldri har sett hos en lignende trent hest tidligere.

- Ser man på mange natural horsemanship-trente hester har de ørene vridd bakover. Det er ikke slik det skal være. Jeg tror rett og slett man trener dem lei. Målet er jo å få opp motivasjonen deres og ikke bryte dem ned, forklarer Tobbe før han dykker dypere i sin treningsfilosofi rundt Nicke og andre frihetshester.
Tobbe har aldri ridd Nicke. Når man trener hesten etter frihetsdressurprinsipper spiller verken rase, farge eller alder noen rolle. Hesten må ikke være på en spesiell måte for å passe inn.

- Nicke ble født på gården hos meg. Han er en renraset quarterhest, men han var litt liten så jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med han. Jeg solgte han og han ble videresolgt rundt hele verden i et år før jeg kjøpte han tilbake igjen, forteller Tobbe om Nicke som nå har rukket å bli tretten år og en velutdannet hest. Og hva er det med Nicke som er så spesielt? Tobbe lyser opp i et stort smil.

- Man blir jo så glad når man ser han!
Jobbing med hestene hjemme, den daglige kontakten og de små øvelsene er hva som gjør helheten. (Foto: Emma Norén)

Daglig kontakt viktigst

Mye av prinsippet bak Tobbes trening er basert på hundetrening. Kan man trene en hund, så hvorfor ikke en hest? Men på spørsmål om Tobbe selv har hunder så trekker han stort på smilebåndet.

- Jeg har to hunder hjemme og de kan ikke en gang sitte, ler artisten.

Men hestene til Tobbe kan masse.

- Det er den daglige kontakten, hverdagsdisiplinen og de små øvelsene som gjør helheten. Man må lære seg å tyde hesten. De er flokkdyr og de følger dine bevegelser. Hvis jeg prøver noe som ikke fungerer var det jeg som ikke var tydelig nok. Da tar jeg det bare rolig og prøver en gang til, forteller Tobbe som får det hele til å høres ut som en lek.
Selv mener han at alle kan få til dette, og det har han også bevist igjennom sin TV-serie Ponnyakuten som sendes på svensk TV. Der har barn og ungdommer fått hjelp med sine utfordrende ponnier, og Tobbe forteller at på to uker kom alle ponniene løpende når rytteren ropte på dem. Også det er et viktig prinsipp for Tobbe.

- Hester kan selvsagt lære navnet sitt. Vi tror de er store og dumme, men de kan fint lære hva de heter, sier Tobbe hvis alle hester på stallen kan sitt eget navn.

På stallen til Tobbe gjenspeiles tankegangen i at hestene skal være frie og leve et sosialt hesteliv. Ingen av hestene står alene og selv hingstene på stallen går sammen med andre hester.

- Hestene er sosiale dyr og ingen tigre som skal bures inne med 120 centimeter gjerder mellom hverandre, konstanterer Tobbe.
Nicke kommer løpende inn til Tobbe før han snudde og løp tilbake til inngangen.

Har muligheten til å gå vekk

Tankegangen om at hester skal få være sammen, gå i flokk og ikke minst ha en leder henger sammen med treningsfilosofien hans. Det får vi tydelig bevist i det Tobbe og Nicke entrer arenaen under AEG. Tobbe går først inn på arenaen og forteller litt om seg selv før Nicke blir sluppet inn og galopperer inn til Tobbe. Den palomino hesten titter seg rundt før han galopperer tilbake til porten.

- Bare la han være, sier Tobbe til noen litt ivrige banemannskap som står ved døren, klare til å husje hesten tilbake til Tobbe.

Nicke snuser litt på noe hinderfyll som står ved inngangen før ørene hans bikker mot Tobbe og han tar fart og traver inn til sin arbeidskamerat igjen. De leverer et magisk show for publikum. 

- Dette er noe av poenget med frihetsdressur. Hesten har mulighet for å gå vekk. Det er der det er viktig å stole på at han kommer tilbake, og at hesten forstår at tryggheten er hos meg. Stoler man ikke på at hesten vil komme tilbake vil den heller ikke gjøre det, forklarer Tobbe etter showet.
Nicke synes det er trygt å være hos sin leder.
Det er ikke tvil om at Nicke er trygg hos sin leder og ønsker å være sammen med han. Og ikke bare er det trygghet ekvipasjen utstråler. Aller tydeligst kommer det frem den gleden de to har med hverandre.

- Hvis hestene ikke er glade når de er med meg er det ikke kult å jobbe med dem. Jeg må hele tiden være observant overfor hestene jeg jobber med. Det er viktig å ikke presse dem. På en skala fra en til ti ber jeg Nicke om å yte omtrent 7,5 under et show, mens hjemme jobber vi gjerne opp mot 9,5, sier Tobbe som kan fortelle at han kan sette opp 25 kjegler på rad og Nicke galopperer sikksakk i mellom kjeglene mens han bytter galopp.
Å steile på kommando var en av de tingene Nicke kunne godt.
Under showet får vi se Nicke gå sidebevegelser, piruetter og ikke minst steile. Lenge. Hele tiden har han mulihet til å gjøre noe annet, for noen fysiske bånd mellom de to finnes ikke. Men Nicke flikker ørene observant mot Tobbe og publikum. Han vet de sitter trollbundet - og han digger det.

- Folk tror man ikke skal klappe og juble når det er frihetshester på banen, men Nicke elsker applaus. Jo mer applaus han får jo bedre presterer han, smiler Tobbe.
Frieseren Freddy var inne på en slik arena for første gang, men det kunne ikke merkes. Han gjorde alt Tobbe ba om, og utførte et magisk ridenummer.

Trening

Det er ikke bare Nicke som er Tobbes showhest. Under AEG hadde han også med seg frieseren Freddy. Freddy er syv år og hadde ikke vært inne på arenaen på AEG før showet startet.

- Han stoler på meg, og så lenge jeg ikke misbruker den tilitten vil det gå bra, forklarer Tobbe.
Freddy er en av de hestene som Tobbe rir, for selv om det er frihetsdressur som er hovedinteressen kan han også ri. Han lærer inn øvelser fra bakken før han viderefører dem opp i salen, og Freddy viser både piaff, passage og spanske steg.

- Å trene en hest er ikke de 50 minuttene man er på banen, syv dager i uka. Alt samhold med hesten er trening. Har jeg en bra treningsøkt er det ingen ting som sier at jeg må trene de fire neste dagene også, forklarer Tobbe som igjen understreker at det viktigste er at hesten har det gøy.
Å gi hesten godbit vil i følge Tobbe ikke føre til at hesten blir masete.
Tobbe er også en av dem som bruker godbit, eller “godis” i treningen av hest, etter sin egen begeistring og bruk av stemmen. Det evinnelige spørsmålet er om ikke man får hester som tigger.

- At de begynner å mase etter godis når man bruker det som belønning er bullshit. Jeg gir dem godis når de fortjener det, svarer Tobbe så konsist at det ikke sår noe tvil om at han mener det faktisk er sant. Og når vi ser på både Nicke og Freddy er det ingen masing eller tigging. Kun et litt ekstra lykkelig fjes når Tobbe stikker en hånd under mulen. Det er som reklamen sier: “Fordi du fortjener det.”
Tobbe er ikke nervøs før han går inn på arenaen. Det er for sent å være nervøs da.

Hvor lenge?

Tobbe har hatt ikke mindre enn 187 forestillinger med hest. Han har reist rundt med det prestisjetunge Apassionata noe som har gitt han opptredener på noen av de største arenaene i Europa. Under AEG opptrådde han med Nicke på fredag og søndag, mens lørdagen tilbragte han på stand for Agria i Gøteborg. At denne mannen har mange reisedager i løpet av et år er det ikke tvil om. Hvor lenge kan man holde på slik?

- Så lenge det fortsatt kjennes kult og så lenge karrieren fortsetter, sier Tobbe. Noe av det han synes er mest givende med treningsformen han driver med er at den inkluderer alle.

- Jeg holder klinikker og foredrag og det interesserer mange typer hestefolk. Både sprangryttere, dressurryttere og hobbyryttere kan ha nytte av slik type trening, sier Tobbe.

Erfaring har han tonnevis av, men hender det at han blir nervøs før han skal inn på en arena?

- Nei, når jeg står klar og skal inn er det alt for sent å være nervøs, smiler Tobbe før han avslutter med at han synes det var “jättekul” å være i Norge.

- Jeg håper jeg får mulighen til å komme tilbake, smiler den blide svensken.

Kanskje vi får se Tobbe og Nicke igjen i Norge?
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng