Hest

Selvsikker Monty Roberts overbeviste

På tomannshånd fremstår Monty Roberts som en beskjeden, klok bestefar. Inne i ringen, i sentrum for 1500 tilhøreres oppmerksomhet forvandles den gamle mannen til en selvbevisst entertainer med masse karisma og et stort kommersielt talent.
Monty Roberts, en av verdens mest profilerte hestekarer, hadde to forestillinger under Dansk Varmblods sin store Hingstekåringen i Herning 2004. Begge forestillingene var utsolgt lang tid i forveien.
Fredag kveld opplevde vi Monty Roberts i Hall E i Messesenteret i Herning.

Fortettet stemning
I god tid før kveldens forestilling starter er salen fullsatt. Country-musikk strømmer ut av høytalerne. Nå og da tar speaker ordet og ber folk finne sine plasser og bli sittende under hele showet.
- Hestene må ikke forstyrres. Det er forbudt å ta bilder med blitz, annonserer May-Britt M. Carter, Monty Roberts fremste disippel i Danmark.
Snart er showet klart for å starte, musikken skrus opp og en feiende melodi (minner om åpningsseremonien under OL på Lillehammer, like før IOC-presidenten skulle erklære lekene som offisielt åpnet), får publikum til å se forventningsfullt mot inngangen til den store banen.
Plutselig kommer en tykkfallen, eldre mann med en sixpence på hodet kommer løpende inn på banen og løfter hendene over hodet. Han har bærbar mikrofon på seg og stønner at han er lykkelig for endelig å være i Danmark og at gårsdagens forestilling var fantastisk. Jeg er sikker på at det er flere enn undertegnede som frykter at mannen vil falle sammen i hjerteattakk hvis han ikke snart stopper å løpe på sagflisen.
I midten av banen er det satt opp en stor roundpen. Monty Roberts går inn i denne og må ta seg noen lange sekunder for å gjenvinne pusten. Så går han i gang med å fortelle den gripende historien om hans far som dengte unggutten Monty på samme måte som han slo løs på hestene sine, om filmen ”Hesteviskeren” som er basert på historien om han selv (selv om han selv tar avstand fra filmen, fordi den inneholder en scene der hovedpersonen - spilt av Robert Redford - benytter en tvangsmetode som han selv tar avstand fra), og om alle fosterbarnene (43!) han har oppfostret. Innimellom gjentar han at han har viet sitt liv til å lære folk å forstå hestens språk og at han selvsagt gjør det på non-profitt-basis. Han forteller også om alle hestene han har trent som har blitt verdensmestere innenfor de fleste grener, og som senere er solgt for enorme beløp.

Tar avstand fra all vold
- Da jeg var tretten år gammel bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle bruke vold mot hester. Jeg vil ikke slå, bruke pisk eller heve stemmen, proklamerer Monty Roberts. Deretter gir han en kort beskrivelse av de fire hestene han skal jobbe med i kveld.
- Alt jeg gjør i kveld vil jeg gjøre på hestens premisser. Jeg stopper når jeg føler at det er nok for hesten, sier Roberts før han forteller at alt dette kan de lese om i hans to bøker som har kommet ut på dansk, ”Manden der lytter til heste” og ”Fra mine hender til dine”.
Monty Roberts vet hvordan han skal skape spenning. Når den første hesten leies inn spør han eieren retorisk:
- Har vi noen gang truffet hverandre før?
- Nei!
- Har du sett noen fremmede snike rundt huset ditt, og oppsøke hesten din i det siste?
- Nei!
Dermed går Roberts i gang med å jobbe med hesten som løper rundt og rundt inne i roundpeden. Hesten har ifølge eieren aldri hatt en sal på. Hoppen Xena blir betegnet som ”vill”.
- Jeg skal vise Xena at det er bedre å være sammen med meg, enn borte fra meg,
Etter et par runder senker hesten farten.
- Når jeg hever hånden min vil hun løpe fortere, tar jeg den ned vil hun stoppe og senke hodet, sier Roberts og tar den ene armen opp over hodet. I det samme øker Xena farten. Etter en liten stund senker han armen. Nesten i samme øyeblikk stopper Xena opp og bøyer hodet mot bakken. Mange av tilskuere måper.
- Tror dere Xena har lest boken min, spør Monty Roberts forsamlingen: - Eller kan det være at det er jeg som har lest hennes bok. Den er 50 millioner år gammel.

- Finn andre veier mot målet!
Monty Roberts går rolig et par skritt vekk fra Xena. Hoppen føler forsiktig etter, Roberts svarer med å gå enda noen skritt unna – og hoppen følger etter han igjen.
- Å gå vekk fra hesten når du jobber med den er noe av det viktigste du kan gjøre. Da viser du hesten at du ikke er et rovdyr som er ute etter å ta den.
Monty Roberts sin medhjelper – en ung liten mann med en flott hvit cowboyhatt – kommer inn i roundpeden med en sal. Roberts forsøker å løfte salen opp mot hestens nakke, men den viker unna. Det gjentar seg et par ganger. Monty Roberts ber assistenten sin hente en gjord.
- Fortsett aldri en øvelse hvis du ikke lykkes. Finn heller en annen vei til målet, sier Roberts. Han legger forsiktig gjorden over hestens nakke, og strammer den til litt etter litt. Hesten løper rundt med gjorden et par runder før Roberts trekker den inn med sin line og kobler til en ny line, slik at han har en line på hver side av hesten.
- Man bør unngå å jobbe med bare en line. Da vender hesten hodet ut av volten for å få balanse. Å løpe slik er skadelig for hestens rygg og bekken. Ved å bruke to liner får jeg bedre kontakt med hesten, og den går rett og har riktig holdning, sier Roberts.
Xena løper langs gjerdet i roundpeden og tar stadige små bukkesprang. Den utvendig linen, som presser mot hestens hale og bakbein, irriterer åpenbart hesten. Litt etter litt slutter den å sparke bakover.
- Nå tror jeg vi stopper, sier Roberts og vender seg til eieren: - Får hesten 3-4 leksjoner i roundpeden kan du sette deg på den.

Kaster av ryttere
De to neste hestene som kommer inn betegnes som farlige. Mens den ene sparker bakover hvis man forsøker å løfte hovene på den, kaster den andre av alle som forsøker å ri på den.
Roberts setter sikkerheten høyt, og har konstruert diverse hjelpemidler som kan illudere menneskehender eller kropper. Han bruker disse til å beføle hesten på de stedene den ikke vil bli tatt på. Dermed risikerer han ikke å få seg et spark.
Men så er det plutselig tid for 30 minutters pause. Vi tenker at den gamle mannen trenger en pust i bakken før han kan fortsette. Men der tar vi feil:
- I går solgte vi 500 eksemplarer av den ene boka mi og 300 av den andre boka. Vi har ikke mange bøker igjen, men hvis du stiller deg i køen der borte kan du sikre deg et eksemplar. Jeg kan også skrive en hilsen i boka, sier Roberts idet country-musikken skrus opp. I et hjørne av den store messehallen er det satt opp en stor bokdisk med et titalls ekspeditører bak disken. I enden står Roberts og signerer bøker. Han gir alle de heldige en hyggelig hilsen med på veien – det kan alle høre, for lyden overføres til salen. Foran disken står folk som sild i tønne.
Etter en litt for lang pause er det klart for kveldens nest siste hest, den som har kastet av alle som har forsøkt å sette seg på ryggen dens.
Etter litt nøling lar den Roberts legge på salen. Roberts har montert et slags stativ oppå salen. I toppen av stativet setter han en liten rød klut. Hesten begynner å løpe, og sparke bakover. Roberts har kontakt med hesten gjennom en line. Etter en stund roer hesten seg ned. Da ”drar” Roberts hesten til seg. Hans assistent kommer da ut med to plastposer og monterer én på hver side av stativet. Hesten følger med på hva som skjer, og liker det dårlig. Roberts slakker ut linen og hesten begynner å løpe. De to plastposene som hittil har lagt sammenfollede utvider seg etterhvert som de fylles med luft. Dette skremmer hesten. Det er tydelig at den er livredd for å ha noe på ryggen.
Etter å ha løpt flerfoldige runder senker den farten. Da introduserer Roberts kveldens rodeorytter, herr Christensen. Christensen er en tøydukke. Hesten forsøker å kaste dukken av og lykkes med det, første gang. Etterhvert lar den rytteren få bli på ryggen.
- Jeg mener at den måten jeg gjør det på er den beste måten jeg kan gjøre det på i dag. Men hvis jeg ser noen gjøre det på en bedre måte, da gjør jeg det slik i morgen. Jeg har lært mye av mange flinke hestefolk, sier Roberts.

- Hesten vil ikke på hengeren
Kveldens siste hest har aldri gått på en henger frivillig. For å få den til Herning måtte eieren dope ned hesten før fem sterke menn løftet og dro hesten inn på hengeren. Eieren forteller at medikamentene nå er ute av hestens kropp.
Monty Roberts tar på hesten en Dually Halter, en spesiell grime som han har konstruert selv. Han leier hesten, stopper og rygger. Når Roberts rygger strammer grimen om hestens mule og oppleves åpenbart litt ubehagelig.
- Når man jobber med hester er repetisjon viktig. Gjør du tingene riktig er repetisjon din beste venn. Gjør du ting galt er repetisjon din verste fiende, sier Roberts.
Etter hvert nærmere hesten seg hengeren som er kjørt inn på banen. Et flyttbart gjerde er satt opp ut fra hver side av hengeren, slik at hesten ikke han gå forbi lemmen.

Roberts går stadig mot lemmen og stopper opp like før hesten selv ville ha stoppet og rykker forsiktig i grimen mens han går bakover. Etter 12 minutter setter hesten den ene hoven opp på lemmen. Roberts går ut igjen og gjentar øvelsen.

Deretter setter tre menn opp et gjerde rundt hesten og hengeren, gjerdet snøres sakte sammen slik at det til slutt omslutter hesten. Da ser det ut som om hesten tenker: - Javel, så får jeg gå på hengeren da!
Det har kun gått 17 minutter fra Roberts begynte å jobbe med den "gærne" hesten til hesten står inne i hengeren.

Roberts snur, og hesten følger han ut igjen. Han går inn og ut av hengeren en rekke ganger og motstanden i hesten blir stadig mindre og mindre.

Han ber assistenten holde hesten igjen cirka 15 meter fra hengeren, mens Roberts går inn i hengeren. Deretter slipper assistenten hans hestens grime, og løfter forsiktig hånden. Hesten går rolig mot Roberts, stopper foran lemmen og tar de første nølende skrittene inn i hengeren.

I ytterkant av det hele står eieren og måper.

- Nå er det din tur til å gå inn på hengeren med hesten, sier Roberts før han med myndig stemme gir henne klar beskjed: - Gå rett inn på hengeren, og ikke se bakover!

Når den unge eieren går inn på hengeren med hesten sin slipper publikum jubelen løs.

Happy ending…
Og som alt annet som kommer fra Hollywood, ender også denne forestillingen med en lykkelig utgang. Eieren av hesten går selvfølgelig bort til Roberts og omfavner han.

Hvis jeg skulle gi Monty Roberts sitt show karakter etter en skala fra 1 til 10, ville jeg sagt at det hadde 10 i stil, og kanskje syv eller åtte i innhold. Showet ble vel amerikansk for en traust nordmann. I lange perioder minnet det om et bønnemøte med en karismatisk pastor.

Når det gjelder selve substansen i showet var det likevel mange nyttige tips å ta med seg for hesteinteresserte med et åpent sinn. Vi møtte ikke Gud, men en begavet hestekar.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng