Populær landskamp i Mounted Games
Lagene består som regel av fem ekvipasjer, selv om det vanligvis ikke er flere enn fire som er med på hvert enkelt race.
Mounted Games har mye til felles med gymkhana, men er litt tøffere, og har mer fart! Sporten går ut på å gjennomføre forskjellige staffeter på korteste mulig tid. Hver staffet kalles et race.
Reglene for racene
For alle race gjelder regelen om at hvis man mister noe, eller velter en bøtte og lignende er man selv nødt til å hoppe av hesten og rydde det opp etter seg.
Under sverdracet (Sword Lancers) blir fire ringer satt på fire slalåmstenger. Lagene deler seg slik at det er to ekvipasjer på hver side av banen. En rytter starter med et sverd og fisker opp den først ringen. For deretter å løpe bort til neste man på andre siden av banen og overlevere sverdet. Neste rytter fisker opp en annen ring på tilsvarende måte. Slik går det fram og tilbake helt til alle ringene er tatt, og første lag med alle rytterne og ringene i mål vinner.
I kartongracet (Carton race) blir det satt opp små hvite kartonger, som er ca. 25 centimeter lange, på fire slalåmstenger. Hver rytter tar en kartong med seg og rir over til andre enden av banen. Der er det en bøtte, rytteren skal legge kartongen ned i bøtta og løpe alt den kan tilbake. Når rytteren er helt over på andre siden av banen tar sender ut neste ekvipasje, til alle kartongene er kommet over banen og i bøtta.
Søppelracet (Litter Lifters) går ut på at rytterne får en bambusstokk, på ca. 90 centimeter. På den andre siden av banen ligger det fire kartonger. Hver rytter skal plukke opp en av kartongene med stokken og bringe den over, på stokken, til en bøtte som var plassert på midten av banen. Når en rytter har gjennomført det, overleverer han/hun stokken videre til neste rytter, helt til alle kartongene ligger i bøtta.
For å gjennomføre sokkeracet (Socks and Buttels) trenger man fire par med sammentullede sokker som skal ligge på den ene siden av banen, og en bøtte som skal plasseres midt på banen. Hvert rytter henter opp en sokk, og rir bort til en bøtte og putter den oppi, og inn til mål for at neste ekvipasje kan gjøre det samme. Helt til alle sokkene ligger på plass i bøtta.
Med to kjegler, hvor i den ene kjeglen som står midt på banen det er plassert fire flagg, i tillegg til et flagg til en av rytterne, kan man utføre flaggracet (Flag race). Den første rytteren rir med flagget over til andre siden av banen, og setter fra seg flagget i kjegla. Deretter rir hun/han til den midterste kjegla, for å ta med seg ett av flaggene. Derfra er det full fart til mål for å levere flagget til neste rytter som skal ut. Siste rytter ut tar med seg det siste flagget som er i den midterst kjeglen.
Lånte hester
Siden engelskmennene og –kvinnene kom langveis fra fikk de låne hester til konkurransen i Norge.
- Ponniene de lånte hadde deltatt i Mounted Games-konkurranser tidligere, forteller en av de norske deltagerne, Helene Moe. – Selvfølgelig noen mer enn andre.
Speakeren fortalte mange ganger hvor takknemlige britene var for at de fikk låne ponnier av sine norske venner.
Lørdagens race
I kommentatorboksen begge dagene satt Per Ivar Lande. Han forklarte publikum hva som skjedde og hvordan de forskjellige racene ble utført.
Lørdagen var det Sverige som hadde lykken på sin side. De fikk en annen plass, på sokkeracet, og de fire andre racene vant de. England hadde ingen seire, men fikk tre andreplasser, både i sverdracet, kartongracet og flaggracet, og to tredje plasser. Norge vant sokkeracet, fikk en andre plass i søppelracet, og tre tredjeplasser.
Det vil si at stillingen så langt var 14 poeng til Sverige, som tilsa en første plass, og 8 poeng til både Norge og England, som tilsa en delt andreplass.
Svensk deltaker skadet
Under lørdagens konkurranse ble Frida Schelander, den ene av de svenske jentene kastet av hesten sin, og skadet i beinet helt på slutten av konkurransen. Hun klarte å hinke seg ut av banen med litt hjelp av førstehjelpsmannskapet.
Schelander ble kjørt til sykehus. Der ble det konstatert at beinet var brukket og kneskålen knust. Frida Schelander vil bli liggende noen dager på sykehus her i Norge. Lagkameratene har allerede dratt hjem.
- De skal flytte en del fra hofta og ned til kneet, forteller Helene Moe.
Ny dag, ny sjanse
I søndagens landskamp stilte Sverige bare med fire ekvipasjer som følge av ulykken lørdag. Sannsynligvis var det derfor de ikke gjorde det like bra på søndagen som dagen før.
For søndag var det britenes dag. De vant både søppelracet og sokkeracet, kom på andre plass i flaggracet og sverdracet. I tillegg til en sisteplass i kartongracet, hvor de var maksimalt uheldige da de veltet bøtta, og rytteren ble nødt til å bruke mye tid for å rydde opp etter seg. De fikk likevel dagens seier!
Norge fikk en første plass i sverdracet, en tredje plass i flaggracet, og resten ble andreplasser. Sverige fikk i dag bare to seire i kartongracet og flaggracet, og resten tredjeplasser. Dermed endte gårsdagens vinnere på siste plass, og Norge på andre.
Publikummet
Det var tydelig at publikummet likte Mounted Games-konkurransen. Da speaker på slutten spurte om det var ønskelig med Mounted Games en annen gang også var svaret fra salen: JAAA!!!
- Men publikum må lære seg å heie ordentlig, klager Helene Moe. – De er kjempeflinke til å klappe, men de må liksom vise at det er oss de heier på.
Neste år forventer de norske Mounted Games-rytterne ordentlig heiing på Norge.
- Vi har jo tidligere ridd i Skandinavium. Der sitter det to forskjellige heiagjenger på hver sin side av banen og roper mot hverandre. Så hei på oss, hei på Norge! smiler Helene.