Hest

Nye oppgaver for kjent traver

Varmblodstraveren Nabucano har kjørt inn nesten 400.000 kroner, men er nå lei av å gå løp. Hesten skal få en ny karriere som allsidig ride- og kjørehest. Annett og Paal Gulbrandsen (bildet) i Foreningen for den Allsidige Travhesten (FDAT) har ansvar for treningsopplegget.
De fleste innen travmiljøet kjenner til Nabucano (gr.372,000-13,8), en stor flott 8 år gammel vallak etter Zoot Suit. I sin tid var den en veldig god traver, men i dag går han i et variert treningsopplegg med ekteparet Annett og Paal Gulbrandsen.
Eier Roy Lysgård forteller at Nabucano ikke lenger trivdes med å gå løp, at gnisten og løpsgleden var borte. Han hadde noen betenkeligheter med å selge ham som ridehest i det han hadde hatt noen dårlige erfaringer med det fra før. Men han hadde lest litt om omskoleringsprosjektet og tok kontakt da Annet og Paal satte inn en annonse for et interessant omskoleringsprosjekt i Trav og Galopp-Nytt. Han tente på ekteparets ide om å ”omskolere” en egnet travhest til nytt bruk gjennom et variert treningsopplegg, og selv om Nabucano ikke i utgangspunktet skal gå løp igjen, er både Lysgård og Gulbrandsens åpne for det hvis hesten skulle vise seg å få løpsgleden tilbake igjen.

Med et bein i begge leire
Både Paal og Annett er aktive amatører innen travsporten og er blant initiativtakerne til den nystiftet Foreningen for den Allsidige Travhesten (FDAT). I tillegg har Annett et bein solid plantet i ridemiljøet. Hun er blant annet rideinstruktør i Spydeberg Rideklubb og en drivende kraft bak Spydeberg Rideklubbs egne stevner for travhester.
Prosjekthesten skulle være et bevis på den allsidigheten som bor i travhesten og vise hvilke muligheter travhester kan få etter travkarrieren.
- Dette er viktig, ikke bare for de som har travere, men også for andre, spesielt kanskje "skeptikerne", forteller Annett.
- Denne hesten skal følges opp i media, slik at andre kan følge litt med på prosessen. Kanskje kan erfaringene med Nabucano hjelpe andre til å "tørre" å prøve seg litt med sin hest også. Sist men ikke minst er det viktig å få frem at vi travhesteiere også legger ned mye tid i hestene våre og at om dette kan gi veldig gode resultater.

Var ikke brukt alternativt
Nabucano ble plukket ut blant mange mulige hester av flere grunner. Hesten hadde meget gode resultater å vise til, bra stamme, og var kjent. Ikke minst den positive holdningen til Nabucanos eier. Familien til Roy Lysgård har eid og trent travhester i flere generasjoner. Lysgård viste stor interesse for prosjektet og var åpen for denne typen trening for aktive travere.
- Vi fikk tilbud om mange hester som var ridd mye og kunne gå i alle typer drag, men da ville det kanskje vært å gå til dekket bord? At valget falt på Nabucano var ikke fordi vi mente vi kunne få til noe eieren ikke har greid, men fordi hesten ikke var brukt mye alternativt og som sådan var egnet til å teste om allsidig trening kunne gi noe konkret utbytte. Vi håper også at prosjektet vil kunne profilere FDAT sin visjon om at alle passer "hos oss", uavhengig av hvor skolert hesten er. Det kan vise at vi kanskje kan hjelpe på enkelte områder, og at FDAT er et tilbud, et miljø, noe sosialt hvor en kan jobbe sammen og få støtte og oppbakking til å nå nye mål uavhengig av nivå på rytter og kusk og på hesten, sier Annett.

God fysisk kondisjon, men ømme muskler
Nabucano var tydelig godt trent og sterkt muskelsatt da Gulbrandsens fikk ansvaret for den, men hesten var svak i ryggen og slet med en del ømme muskler da han kom til Spydeberg tidlig i mars. Dette kom tydeligere frem etter at ridetreningen begynte. Hesten hadde mer muskler på høyre side og noe stakkato gange i bakparten, noe som kom frem når hesten ble mønstret i skritt.
En fysioterapeut ble koblet inn og Nabucano ble daglig behandlet med massasje og stretching.
- Resultatet av dette blir som på mennesker. Han har vist bedring mellom hver behandling, og dette har også vist seg i form av mer smidighet under både kjøring og ridning, rapporterer Annett.
Trenerne har brukt de første ukene på å bli kjent med hestens sterke og svake sider, samt gemytt og hvor mye de skal kreve av han under treningen. Nabucano jobber nå med det grunnleggende innenfor alle grener, og i tiden fremover skal han bygges opp muskuløst, samt opprettholde den gode kondisjonen han hadde fra løpsbanen da han kom.

Det nye treningsopplegget
Det er tre trenere som nå arbeider med Nabucano, og hver for seg har et eget ansvarsområde for hesten.
Paal Gulbrandsen er ansvarlig for all kjøretrening, både presisjon og kondisjonstrening; Marit Mathisen tar seg av westerntreningen og Annett Gulbrandsen har ansvaret for all annen ridning utenom western.
- Treningen går ut på lange kjøreturer med innlagte speed intervaller, samt dressurridning, bomarbeid, longering, western og presisjonskjøring. Vi trener hesten seks dager hver uke, hvorav to dager er lange kjøreturer. Resten av uken varierer mellom de andre elementene. Vårt mål er å få en hest som kan brukes allsidig i ridning og kjøring, forteller ekteparet.
- Dette krever at han blir smidig, lydig og får en mer komplett muskelsammensetning. Han har et godt gemytt, men har vist en sterk vilje, spesielt i ridetreningen. Nabucano hadde vært ridd på, trent litt i dressur tidligere også, men ikke suksessivt som trening. Hos oss blir det en del av det ukentlige opplegget. Han må jobbe i riktig form, også i noe av kjøretreningen, og han får heller ikke slippe helt unna på tur. Det er klart han får "fritid" også, hvor vi bare skal kose oss med han, men når det "trenes", så trenes det. Han har blitt mer kjent med oss som jobber med han og har tilpasset seg miljøet på stallen.

- En langsom prosess
- Merker dere noen forandringer og framskritt?
– Vi er enda ved et veldig tidlig stadium i programmet, og forandringene kommer til å skje gradvis, men vi merker allerede nå at hesten er blitt smidigere både i kjøring og ridning. Nabucano viser også fine evner under trening i presisjonskjøring. Vi har hatt Nabucano med på FDATs treningssamlinger i mars og april, og er stort sett fornøyd med hans framskritt. Det er en langsom prosess å ”bygge om” en hest, og oppgavene vi ber om kommer derfor an på hans form og fysisk kapasitet. Vi tar en dag om gangen. Under dressurøkten ved treningssamlingen i mars jobbet vi kun i skritt, men alt var fokusert på stilling, bøying og tøying av hestene. Han prøvde å være lydig og flink og gjorde ikke noe tull i det hele tatt. Jeg følte at vi begge fikk mye ut av timen, svarer Annett.
Under kjøretreningen med Paal har det også vært mye skrittarbeid, men inne på banen har målet vært å få riktig form og holdning på hesten.
- Vi kjører igjennom noen hinder, og traver litt. I denne grenen er Nabucano veldig positiv– han går og flipper med ørene og virker storfornøyd, samtidig som han og Paal samarbeidet så bra at de greide å snike til seg en seier under apriltreningen og en andreplass etter Sidsel Kjeve og Thyfaksen i treningshelgens egne lille Grand Prix. Det var virkelig positivt, både hest og kusk virket storfornøyde

Muskelproblemer
- Nabucano sliter fortsatt med noen muskelproblemer, og vi vil derfor ikke forsere ridetreningen. Vi tar det over lang tid, bygger ham opp, trinn for trinn. Ved treningssamlingen i april meldte vi ham bare på dressuren, og det viste seg å være klokt. Nabucano ble faktisk veldig sliten av den ene timen med dressur. Han måtte jobbe knallhardt i skritt og noe trav med muskler han ikke er veldig vant til å bruke. Øvelser som går ut på å gå i riktig form og å stille seg riktig er ganske hardt for en travhest som ikke er vant til det.

Han strekker seg virkelig for å gjøre oss til lags, noe som ble bekreftet for oss da Marit trente han en liten økt med en del grunnleggende western-trail-øvelser. Han aksepterte fint western utstyret, faktisk ble han riktig så stilig da han pent prøvde å forsere diverse enkle hinder. Jeg tror han trives med variasjonen.

I tiden fremover skal vi fortsette med den treningen vi har begynt på, sakte men sikkert, og jobbe aktivt videre med muskulaturen hans. Vi tar Nabucano med på treningssamlinger, og om han er klar for det, starter han i lette ride- og kjøreklasser ved stevnet til sommeren. Han viser sakte men jevnt framskritt, og en flott arbeidsmoral. Jeg tror vi kan ha en spennende fremtid vår i møte, sier Annett.

- Ble den overtrent?
Ekteparet holder jevnlig kontakt med Roy Lysgård på Toten om hestens framskritt, og eieren er spent på hva slags resultater Nabucanos nytt treningsopplegg vil føre til.
– Av og til har jeg lurt på om det var overtrening fra min side som førte til at han ble banelei, funderer Lysgård ærlig og legger til: – Standardtrening kan bli noe ensformig. Jeg har sett at mange hester reagerer positivt å et nytt treningsopplegg eller ved bytte av trener. Jeg tror også at du må ha en glad og pigg hest om den skal yte sitt beste. I det Nabucano som traver var øm og stiv i ryggen, er jeg spent på om et variert treningsopplegg vil gi en gladere hest som er både fysisk og psykisk fornøyd. Som hingst var Nabucano virkelig en enmannshest, og han kan være nokså viljesterk. Så jeg må innrømme at jeg var litt spent på hvordan det ville gå fordi han kan være litt vrang og viljesterk. Men det ser ut som Annett og Paal har taklet det, og om hesten får løpsgnisten tilbake og de har lyst til å prøve, har jeg ikke noe imot at han starter igjen. Men i såfall vil jeg først prøvekjøre ham selv, smiler Lysgård.
– Jeg kjenner hesten såpass godt at jeg med en gang vil kunne se hvordan det ligger an med ham!
Paal og Annett Gulbrandsen er enige. – Allsidig trening gir ofte saktere resultater, men hesten vil bli mer komplett muskelsatt, og derfor ha klare fordeler av dette. Disse hestene vil også veldig ofte ha et bedre humør p.g.a. variasjon i treningen, samt mindre muskelsmerter. Vi mener dette generelt vil kunne gi bedre resultater på løpsbanen. Dersom den allsidige treningen fører til at hesten igjen kan fungere på løpsbanen, vil han kunne prøve seg i løp igjen. Dette forutsetter selvsagt at Nabucano viser glede og løpslyst.
Vi følger Nabucano videre ved ny artikkel her på hest.no i neste måned.

Vil du lese mer om omskolering av travere, kan du se nærmere på våre tidligere artikler:
Egne ridestevner for travhester
Et hjem for de kasteløse
Den allsidig travhesten imponerte
Chavin: Traveren som elsket å hoppe

Vil du vite mer om Foreningen for Den Allsidige Travhesten (FDAT), KLIKK HER!

Hest.no har også en egen ekspert som svarer på spørsmål om omskolering av travere. Ønsker du å se nærmere på svarene som er gitt av Sven Robert Skolseg, KLIKK HER!

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng