Hva bør du tenke på?

- Dette er et minimum av hva man bør ha når man begynner med hest, sier Bitte før vi går litt nærmere inn på hver enkelt del.

Hjelm
Som veldig mange av bidragene i konkurransen har nevnt, så er hjelm en av de viktigste tingene når vi snakker sikkerhet rundt hest.- Å kjøpe en hvilken som helst hjelm har lite for seg. Man må være sikker på at den passer, og hjelm er ikke noe man kjøper for å vokse i. Da kan den fort få motsatt virkning, forklarer Bitte og utdyper videre:
- En hjelm som passer er en hjelm som ikke klemmer og som ikke sklir av hodet selv om du lener deg fremover. Det finnes veldig mange forskjellige hjelmtyper og veldig mange forskjellige hodetyper, så å kjøpe hjelm uten å prøve først anbefaler jeg ikke, sier Bitte.
Hun kan fortelle at de har aldri vært borti hjelmer på det norske markedet som ikke har vært godkjent med det samme sikkerhetskravet, så en hjelm til 300 kroner og en hjelm til 3000 kroner er begge to like sikre. Prisforskjellen kan derimot skyldes merke og/eller komfort. En dyrere hjelm har gjerne mer avanserte funksjoner som lufting og komfort.

Sikkerhetsvest
Bruk av vest er en trend som har økt de siste årene, og man har sett hvor stor forskjell en vest kan gjøre dersom først ulykken er ute. I motsetning til hjelmer som kun har ett sikkerhetskrav de skal igjennom har vester flere graderinger som gjør at de er sikrere jo høyere gradering den har. Level 1 er lette vester for jockyer og lignende, level 2 gir beskyttelse for ridning ved lav risisko, mens level 3 er beregnet for sprang og feltritt.- I tillegg til disse klassifiseringene har vester enda en måte å bli godkjent på, og det er igjennom Beta-systemet som er utviklet i England. Kravene her er enda høyere enn på en vanlig test. Det vil si at en vest som er godkjent level 3 trenger ikke nødvendigvis å være godkjent Beta-vest, forteller Bitte.
Så dersom man ønsker den høyeste sikkerhet på sin vest må man se etter en Beta level 3 godkjent vest.

Skal fordele trykket
Poenget med en vest er å fordele trykket av det slaget man får. For de som har noen år på baken finnes det antagelig noen vage minner av disse blå, “skuddsikre” vestene som var alt annet enn behagelige å ha på seg. Heldigvis har også sikkerhetsvestene utviklet seg til det bedre, og man får nå tak i vester som er mye mer behagelige å ha på seg. En periode var disse leddede vestene meget populære, men Bitte nevner at disse vestene får en litt annen funksjon enn de hele standardvestene, akkurat på grunn av leddene.- Platene i vesten absorberer trykket man får av et slag og fordeler det ut i resten av platen. Når da platen er delt opp i mange små plater vil trykket kun absorberes i den aktuelle platen som blir truffet, og støtet blir ikke fordelt på like stort område som ved en hel plate, forklarer hun.
Også sikkerhetsvester er plagg som bør prøves før man kjøper det, da vi alle blant annet har forskjellig lengde på ryggen. Bitte legger også til at bruk av sikkerhetsvest er mindre hensiktsmessig om man tar den utenpå jakken i forhold til inni.
- Vesten skal helst være så nærme kroppen som mulig. Over et tynt plagg er det beste. Kroppsvarme gjør at den blir mykere og at den blir mer behagelig å ha på seg, forklarer Bitte som heller anbefaler folk å kjøpe en størrelse større i ridejakke for å få plass til vesten under, fremfor en størrelse større vest for å få plass til ridejakken under.

Sko og stigbøyler
Også disse to faktorene er viktige sikkerhetsmomenter. Å sitte fast i stigbøylen kan raskt blir meget skummelt, men med hæl på skoen kan dette unngåes. Også sikkerhetsstigbøyler kan være gull verdt i en situasjon hvor man helst ikke bør henge fast i hesten. Ved hjelp av bøyler som enten har strikk eller som utløser seg vil man kunne unngå store skader.
Andre sikkerhetsmomenter?
I en slik artikkel kommer man ikke unna bruken av refleks. Nå i de lyse sommermåneder er det ikke like nødvendig som når mørket faller på, men det er alltid bedre med en for mye enn en for lite.- Det er viktig at man er godt synlig fra alle sider, både foran, bak og fra siden, oppfordrer utstyrsforhandleren som også kan fortelle litt om kvalitet på de ulike refleksene.
- Ikke alle reflekser lyser like bra. En refleks merket 3M er den som reflekterer best. Det koster ofte litt mer, men det får man igjen med holdbarheten på produktet, og ikke minst synligheten på refleksen, forklarer Bitte.

Lærbehandling
En ting er når du har alt sikkerhetsutstyr på plass, men hva om du er ute på galopptur og plutselig ryker stigbøylereima, eller enda verre gjordreima? Eller hva om tøylen plutselig slites i to, hva gjør du da?- Jevn behandling av lær er å anbefale. Gjør det som en del av hverdagen å gå over sømmer og se over læret. Behandle det gjerne ukentlig og bruk produkter som er anbefalt til lærpleie. Såpe med glyserin og lærolje, forklarer Bitte som også understreker at regn er lærets verste fiende. Etter en regnfull tur kan det være lurt å pusse over utstyret slik at det ikke tørker inn og sprekker opp.

Lær deg å kjenne hesten
Men selv med all verden med sikkerhetsutstyr kommer man ikke langt om man ikke føler seg sikker på hesten man omgåes. Det aller viktigste tipset Bitte kommer med er at hesten er store dyr og for å unngå skader, uavhengig om du har på deg all verden med sikkerhetsutstyr eller ikke, så er kommunikasjon, og det å forstå hesten alfa omega.- Jeg husker jeg leste en undersøkelse for en del år tilbake hvor det stod at de som fikk mest skader i omgang med hest var jenter mellom 12 og 16 år som dessverre overvurderte evnene sine og la ut på tur med hester som egentlig ikke var trygge på tur, forteller Bitte før hun kommer med en oppfordring:
- Få hjelp, henvend deg til fagpersonell og lær deg å tolke signalene til hesten din. Spør om råd og søk kunnskap, oppfordrer Bitte som sitt beste sikkerhetstips.
Følg med i dagene fremover for kåringen av vinneren i vår sikkerhetskonkurranse!