Grå himmel, fargerik helg


Oslo Grand Prix er alltid stort. Det er årets høydepunkt i norsk trav. Likevel må det være lov å si at vi sjelden har sett et bedre felt enn det vi gjorde i år. Svenske spillere, trenere og kusker trodde alle på sagnomsuste Maharajah. Norsk travmiljø både håpet og trodde på halvnorske Beanie M. M. Den som krysset målstreken først, var en italiensk hoppe.

Lisa America var best
I løpet, som mange tross et veldig jevnt felt, trodde skulle handle om Maharajah og Beanie M.M., ble utfallet et annet.
Før Oslo Grand Prix kjøres, blir kuskene presentert. I år kjører de med motorsykkel i kolonne foran publikum. Den amerikanske kusken til verdens raskest hest: Enough Talk, kjører motorsykkelen selv, mens sjåføren får sitte bak og vifte med ”Stars and Stripes.” I defilering før løpet blir hver hest grundig presentert.
Høytidligheten senker seg. Pulsen stiger. Hvem får teten? Hvem utfordrer? Hvem angriper underveis? Kommer noen bakfra på oppløpet? Kan NORSKE Morten Waages hest vinne? Hvordan går det med Tinita Love? Vinner svenskens øyensten? Det dirrer i luften, som heldigvis har vært fri for regn hele løpsdagen. Startbilen slipper feltet....
Fra spor fem er Conrad Lugauers Copper Beech lynrask og tar teten før noen får trukket pusten… Åpningstiden er 1.10.7. Örjan Kihlström setter umiddelbart kursen framover med Maharajah og får overta teten. Med favoritten foran dempes det noe. Ingen utfordrer…en sving til. Der, på bortre langside, kommer Thorbjörn Jansson med Beanie M. M. i et angrep. Siste sving i det 2100 meter lange løpet; feltet er en klynge. På oppløpet avgjøres det. Maharajah fortsatt foran…en stund….Lisa America får åpning og viser hvorfor hun er verdens raskeste hoppe akkurat på denne distansen. Maharjah holder seg i trav, men sliter litt med aksjonen. Når målstreken kommer, vinner Lisa America 1,5 millioner norske kroner og tangerer banerekorden for eldre utenlandske hopper på 1.11.7a .
Lisa America er fem år, oppdrettet, registrert og trent i Italia. Eier og oppdretter er amerikanske Lou Guida. Trener er den italiensk-bosatte amerikaneren Jerry Riordan. Hoppa ble kjørt til seier av den rutinerte finsk-svenske kusken Jorma Kontio.

Flotte prestasjoner
En av de mest omtalte hestene denne søndagen var Nu Pagadi. Hesten trenes av legenden Stig H. Johansson og kuskes av sulkystjernen Erik Adielsson. Hesten er rask, og har imponert i løp. Men den får også mye omtale for sitt vakre utseende. Med grå himmel over Bjerkes store dag, kom den knallrøde hesten ikke like mye til sin rett som i solskinn, visuelt sett. Men i løpet imponerte han som forventet, og vant! Nu Pagadi er invitert til Elitloppet.
Vant gjorde også Trond Buller’n Andressen-trente Yarrah Boko, som Kai Johansen kjørte. Vi traff kusk og hest på stallsiden etter løpet, og stilte det klassiske spørsmålet:
- Hva føler du nå?
- Det er helt enormt! Det er bare å kjøre, han er vanvittig god, sier Kai Johansen
I Megaman Cup konkurrerer først ni hester (løp 2), deretter konkurrerer ni hester i neste løp (løp 3). De fire beste går til finale (løp 8). Norske Per Oleg Midtfjeld og svenskstasjonerte- norske Roger Walmann lykkes begge å få med to av sine stallhester til finalen. Begge hestene til Roger Walmann endte på trippelplass i finalen. Dust all Over og Colombian Necktie og tok henholdsvis annen og tredje. Vant gjorde Lutfi Kolgjini med Garland Kronos, som også vant sitt kvalifiseringsløp (løp 3).

Hestevelferdens vokter
Det er ikke bare hester og kusker som jobber når det er travløp. Ved hvert toto-arrangement, det vil si hesteløp man kan spille til, er det en stevneveterinær tilstede. Hest.no tok en prat med veterinær Svein Bakke, som er en av tre stevneveterinærer ved Bjerke travbane.
- Hva er dine oppgaver på travbanen?
- Jeg påser at forskrifter om dyrevelferd og velferd for hest oppfylles i forbindelse med løp, sier Bakke og presiserer at målet er å påse at dyr som konkurrerer ikke lider. I tillegg er vi ansvarlig for dopingkontrollen.
Svein Bakke forklarer at veterinærstudenter er engasjert som dopingassistenter. Deres oppgave er å skaffe selve prøven fra hester som velges ut tilfeldig.
- Hva ser dere etter?
- Kort fortalt ser vi etter haltheter, og generelt at hestene virker friske. Det er også viktig å ha oppsyn med at det ikke benyttes utstyr som ikke er tillatt.
- Hva kan du si om det å jobbe under Oslo Grand Prix?
- Først og fremt er det mange flotte hester, sier den rutinerte hesteveterinæren, som har stått ringside ved travbanen i 24 år.
Han forteller også at dopingreglementet i sør- og mellomeuropa og USA/ avviker fra det nordiske, og at det er viktig å vite ved internasjonale konkurranser.
- Alle konkurransehester er utsatt for slitasje, og er jevnlig under behandling. Det er det vi kaller ”wear and tear”, sier Bakke. Han fortsetter: De skal være friske når de kommer til start. Alle hestene iakttas og må gjøre prøvestart. Dersom stevneveterinær ikke er tilfreds og man ikke får en god forklaring, kan veterinæren stryke hesten fra løpet og nedlegge startforbud.
- Ingen kan overprøve mine beslutninger, avslutter Bakke, som tidligere har eid flere ridehester selv.

Ingen nevnt, ingen glemt….
...sies det ofte i takketaler. Vel vi har nevnt flere. Men det er mange vi ikke har nevnt også.
Lørdag vant montérytter Liv Pedersen et travritt med King of my Heart. Søndag kom hun på tredjeplass med mamma’n: Queen of my Heart.
Både lørdag og søndag ble det gjennomført ponniløp. Søndag også en ponnigalopp. Bjerkebanens Grand Prix ble vunnet av Nora Haglund Holm med Piggibank.
Resultatene fra søndagens alle 13 løp kan du se her:
Lørdag var det kun en vinner som klarte å finne alle vinnerne i V75. Den innleverte kupongen ga over 8 millioner kroner i utbetaling. Det siste løpet på lørdag ble vunnet av Bo Westergaard med I’m Simonis' Molar. Lørdagens resultater ser du her.
Oslo Grand Prix 2011 ser du best på Bjerke travbane i mai neste år….