Hest

Et mekka for hestefolk

I Australia er holdning generelt positiv til hest. Ridning er her ikke noe som bare er forbeholdt de rike.
AUSTRALIA! Det urgamle og solbrente kontinentet i Stillehavet som tiden glemte. Et mystisk land av rare dyr og magiske steder: Ayers Rock, the Olgas, Nullarbor, Snowy Mountains, Kakadu og The Great Barrier Reef. Sandstorm, flommer, krattskogbrann, og orkaner. Namatjiras land, samt det til Mel Gibson og the Man from Snowy River. Fabelaktige hvite strender, viner og arkitektur i verdensklasse, rare dyr, tankevekkende filmer --- og millioner av sauer og kveg.
Til tross for det varme klimaet og faktum at mye av landet er ørken og ufruktbar, er kveg-og sauedrift blant Australias viktigste virksomheter. Landet eksporterer levende kveg til sørøst Asia og til kjøttmarkedene i Japan, Europa og Nord Amerika, og ullet fra Australias Merino sauer er ettertraktet over hele verden. Det er også et land hvor hesten har satt sitt tydelig preg. Bli nå med meg på en liten oppdagelsesreise.

Australske hesteraser
Australiere betrakter hesten som en viktig del av nasjonalarvet. Fullblods er den mest utbredte rasen, og det finnes mange Arabere og Standardbredhester, men landet har også utviklet to egne hesteraser, nemlig den Australian Pony og Australian Stock Horse.
Førstnevnte er en edel og sterk ponni fra 122-142 cm som ble alet opp fra Welsh ponnien og Araberen. Australian Stock Horse er etterkommeren av den gamle Australian Waler hestetypen. Waleren var en hardfør blandingsrase som ble stiftet på importerte fullblodshingster og hardføre lokale blandingshopper. Den hadde gode sterke bein og evne til å bære 108 kg i hele dagen. De ble eksportert til den britiske hæren i India og Sør Afrika i det sene 1800-tallet der de utmerket seg som kavalerihester. Over 121 000 australske hester var med under ørkenkampanjene i Egypt hvor waleren ble sagt å være mer utholden og raskere enn selv kamelen.
Australian Stock Horse er Walerens etterfølger, og er stambokført i dag av den Australian Stock Horse Society. Rasen kan nærmest beskrives som en sterkere, noe tyngre og mer robust versjon av fullblodsen, fra 147-163 cm med sterk rygg og bakpart, lett forpart og stor utholdenhet i alle slags forhold. I tillegg til campdrafting og stock horse grenene utgjør australske kveghester suverene poloponnier og sportshester, slik som f. eks Lucinda Greens feltritt hest Regal Realm.
Trav og galopp er også stort i Australia, og landet aler opp gode galoppshester såvel som varmblodstravere. De fleste banene kan anvendes til både trav og galopp. Quarter horse har også kommet for å bli, og rasen blir ofte krysset med Australian Stock Horse for å få til gode emner til campdrafting og annet arbeid med kveg.

Hesten en del av nasjonalarvet
Hele Australias holdning er generelt positiv til hest, og der er ikke ridning noe som er bare forbeholdt de rike. Det finnes lokale avdelinger av Pony Club overalt - mange en god australsk rytter fikk sin start i både instruksjon og konkurranse ved sin lokal Pony Club. Hesten blir ansett som en naturlig del av nasjonal-og kulturarvet. Hver delstat har sin Royal Show, en enorm utstilling av jordbruk og husdyr som varer i flere dager. Horse show / hesteutstillingen er desidert blant de største og aller mest populære innslagene. De såkalte “Royals” blir så verdsatt at man får en offentlig fridag for å kunne være med. Galopp-og travsporten er også stor i Australia, og landet har blitt beskrevet som et land full av spillere. Melbourne Cup, en av de største begivenhetene på den australske sosietets- og galoppskalenderen, skjer den første tirsdagen i November, og alt stopper opp i tre minutter mens løpet er underveis. Australiere både hjemme og i utlandet er med i å tippe på vinnerne.
Australiere har alltid gjort bra i de klassiske ridegrenene, spesielt feltritt og sprang, men de har også utviklet sine egne unike former for hestesport, bl.a. campdrafting, polocrosse og stock horse grenene. Disse har vokst ut av landets egne unike tilstander og skal presenteres og profileres for verden av Unique Australian Horsesports (UAH) initiativet. Dette er et samarbeid mellom Australian Stock Horse Society, Polocrosse Society of Australia og Australian Bushmens and Rodeo Cowboys Association stiftet for å presentere australske hester og ridegrener for verden ved diverse arrangementer i år 2000 og under sommerens OL).

Heritage Horse Ride
I 2000 feirer Australia 100 år som føderasjon (Centenary of Federation) og i denne sammenhengen arrangerte UAH også den såkalte Heritage Horse Ride - et stort ritt over Australia fra Broome i West Australia til Sydney i østen. Den 14. april startet to lag av ryttere på australske kveghester fra Broome og red i motsatte reninger med mål om å treffes i Sydney 120 dager og over 14000 km senere. Rittet samlet australiere i en feiring, forståelse og gjenopplevelse av landets historie, og både delstatenes hovedstader, regionale byer og tettsteder, så vel som små bosetninger og landsbyer ble knyttet sammen da rittet passerte gjennom deres sted. Den nordlige ruten gikk over blant annet Darwin, Katherine, Cloncurry, Longreach, Rockhampton, Toowoomba, Brisbane, Guyra, og Scone mens den sørlige ruten gikk over Geraldton, Perth, Esperance, Adelaide, Naracoorte, Ballarat, Albury, Wagga Wagga, og Canberra. UAH stod også for National Championships i Australias egne unike grener innen hestesport, dvs. Campdrafting, Stock Horse konkurranser og Polocrosse som fant sted like før OS.

Campdrafting
Campdrafting er Australias svar til cutting. Konkurransen setter treningen og evnene til en australsk kveghest på prøve og har vokst ut av oppgavene som en god australsk kveghest utfører som en naturlig del av hans arbeidsdag. Ekvipasjen starter ved å “skille ut” et dyr fra en flokk av ti kuer i et større innhegning. Hesten driver kua fram og vekk fra flokken og holder henne vekk fra dem. Deretter ber han om at banemannskapet åpner porten, og alle tre blir sluppet ut i et mye større område. Her driver ekvipasjen kua rundt to kvister slått ned i bakken (“pegs”) i et åttetallsmønster og deretter gjennom to kvister som utgjør “porten”.
Hesten blir dømt på evnen til å skille ut, holde og styre en ku samt hvor rask og dyktig den er til å utføre oppgaven. Det hele skjer ved stor hastighet, og en god hest er driver kua av seg selv, modig nok til å styre henne og lene inntil henne med skulderen for å hindre at hun snur seg og rømmer tilbake til de andre. Hovedorganisasjonen for campdrafting er Australian Bushmens and Rodeo Cowboys Association, og det finnes ingen høyere ære inen campdrafting enn å vinne den berømte Warwick Gold Cup som holdes hvert år i Warwick i Queensland.

Stock Horse klasser
Australian Stock Horse Society tilbyr flere spennende klasser for kveghester, hvorav Time Trials, Station Horse og Working Stock Horse er blant de mest krevende og spennende. Time trials kunne nesten beskrives som en trail klasse som går på tid. Det bygges det en bane av typiske hindrer og oppgaver som en australsk arbeidshest kunne forvente i løpet av en vanlig arbeidsdag, f. eks en grind, bære ting, hopping, manøvrering gjennom tettsteder, gå sidelengs osv. Ekvipasjen som utfører alle oppgavene riktig og nøyaktig i kortest tid med laveste antall feilpoeng vinner.
Også i station/utility horse klassen bygges det en bane hvor hesten beviser at den kan hoppe, drive kveg og tillate rytteren å bære regnfrakk, åpne en port og smelle en oksepisk blir hesten, men her går det ikke på tid. Hestene blir bedømt etter hvor god arbeidshest den er. I tillegg blir den bedømt på gemytt og gangarter.
Working stock horse klassen minner litt om westernridningens reining med visse vesentlige forskjell. Denne klassen er den australske kveghestens “dressurgren”, og mønstrene som blir satt opp setter på prøve hvor velskolert, myk og løsgjort hesten er, om det er lydig og kald i hodet med evne til å arbeide tempovekslinger og flere changes of direction i kort mellomrom uten å eksplodere – for sånn er det å jobbe med kveg.
En god australsk kveghest må kunne gå lett, samlet, utføre fordelsvendinger og galoppbytter så vel som arbeidsbevegelsebe basert på bakdelsvendinger (både rollbacks hvor hesten stopper før den vendes over hassene i 180°; og “haunch turn” hvor hesten vendes over hassene i galopp uten å stoppe framdriften (without stopping forward motion). Sistnevnte er spektakulære øvelser å se på, enten hesten utfører den under arbeidsforhold slik som f. eks under campdrafting mens den jobber med en ku, eller i en oppvisnings situasjon slik som working stock horse klassen. Noen av mønstrene krever i tillegg at rytteren skal smelle oksepisken som han alltid skal ha med seg.

Polocrosse
Polocrosse er også kjent som “fattigmannens polo” og “king of the one horse sports”. Spillet ble utviklet i Australia av ekteparet Hirst i 1939 og er en kombinasjon av polo, lacrosse og kurvball. Spillet er så populær at det har spredt til USA, New Zealand, Sør Afrika, Kanada – t.o.m lille Norge har fått sine polocrosse entusiaster ved en lokale rideklubb i Telemark! Polocrosse banen er 1465 m X 55 m og er delt opp i tre seksjoner. Spillet har fire 8-minutter lange “chukkas”. Det er seks spillere på hvert lag; disse deles opp igjen i to lag av tre mennesker som spiller skifteveis mot motparten på banen. På denne måten får hestene til den ene gruppen hvile mens den andre spiller og omvendt. Spillerne bærer en racket med et lite trådkurv på enden; hensikten er å kaste en gummiball frem og tilbake til hverandre for å så score mål ved å sprette ballen gjennom motpartens målpillarer.
Tempoet er meget raskt og hestene må være kvikke med evne til å starte, stoppe, snu og unnvike raskt. Rytterne er rene gymnaster og balansekunstner som slår til gode slag og utføre utrolige redninger fra de mest prekære posisjoner på salen. Australias egen hesterase, den australske kveghesten viser seg å være helt suveren til denne sporten, men også fullblods og quarterhester hevder seg bra her.

Australsk kvegdrift
Australsk kvegdrift skjer under helt forskjellige forhold til f. eks USA. Mye av Australia er tørr og øde, og temperaturene er blant de varmeste på kloden. En australsk drover jobber lange timer i temperaturer fra 30 til 35 *C. "Bushfires" (brann i småskogen) oppstår lett i sommermånedene og legger øde hele kvadratkilometer jord. Hvis ikke en australsk gård eller "station" befinner seg i de fruktbare kystområdene og litt innenlands er det nødvendig med enorme beiteområder for at kvegflokkene skal kunne klare seg, og dette har påvirket måten at man oppdretter og driver kveg i Australia.

Må bruke helikopter
I New South Wales i kystområdene og litt innenlands holder det med 20-40 beitemål pr dyr mens vestfor fjellkjeden Great Dividing Range blir terrenget spesielt tørt, og kravene til areal blir tilsvarende mye større. I Northern Territory er det snakk om hele kvadrat kilometer pr dyr mens noen av de største privateide kveggårdene ("cattle stations") i Western Australia er over 5000 kvadratkilometer i størrelse. Det er økonomisk helt urealistisk å inngjerde såpass store arealer og dette har også påvirket måten at australiere driver kveg. På grunn av de store avstandene har man brukt helikopterer, firehjulstrekkere og motorsykler når kvegflokkene skulle samles inn og drives inn i innhegninger ("mustering" og "yarding"), særlig når kvegflokkene befant seg veldig langt unna leiren. Men denne "mekaniske musteringen" er nokså stressende for kveget, spesielt avlsdyrene. Når tusenvis av kveg skal drives så fort som mulig inn i “yards” eller "pens" skal det ikke mye til for at kalver kommer vekk fra sine mødre og unge dyr mister fotfeste og blir trampet ned i sølet. Hesten har derfor gjort et "comeback", under arbeid som må utføres på nært hold. Med hester blir mustering roligere, mer avslappet og naturlig. Et langsommere tempo gjør det mye lettere å holde kalvene sammen med sine mødre under sorteringen. Videre beholder dyrene mer vekt og bedre kondisjon, og færre av dem blir skadet eller dør.
I motsetning til USA blir lassoet ikke brukt for å fange kveg i Australia. Den australske stockman velger heller å drive dyrene dit han vil fra hesteryggen med hjelp av hunder og pisk. (Australia er blant de siste kulturer som bruker pisk, og den australske "stock whip" er et meget effektivt redskap for å drive kveg. Dyrene blir aldri slått med pisken; de reagerer heller for lyden, og hundene hjelper å holde dem samlet hvis noen skulle prøve å stikke av.)

Rideutstyr preget av landets forutsetninger
Australia har også utviklet sitt eget hesteutstyr, nemlig australske stocksaler, hodelag av typen "barcoo", "extended head" og australske "halter bridles" (en slags grime/hodelag kombinasjon). Utstyret er tilpasset de tøffe arbeidsforholdene, terreng og temperaturekstremene at australske kveggjetere (også kjent som “ringers”, “drovers”, “jackaroos”, og (kvinnelige) “jillaroos”) må jobbe under, og her er det komfort og sikkerhet som gjelder. Den tradisjonelle australske stocksalen ligner på en stor, tung modifisert engelsk sal, men i senere år er det kommet mer moderne utgaver med fleece underlag som er en krysning av australske og westernsaler (såkalte “fender saler”). Disse skal ha de beste egenskapene til begge såvel som australske saler utstyrt med salhorn.
Den typisk australske stocksalen har et dypt bredt seter og utstoppete selv-justerende sergeputer som over tid blir nøyaktig tilpasset til hesten. Såkalte “kneputer" (“kneepads” or “poleys”) er sydd høyt på hver sin side av forsvisselen og støtter opp rytterens lår. Salkappene er usedvanlige lange i forhold til engelske saler for å beskytte rytterens bein fra svette. Stigbøyleremmene er formet og er mye bredere enn vanlige remmer (2") for å unngå kniping og gnaging, og den brede australske "four bar" stigbøylen støtter beina under lange timer i salen. Stigbøylene henger fra en spesiell krok i stedet for "låsen" som finnes på vanlige klassiske saler. Skulle rytteren rytteren dette av med en fot fortsatt hengende i stigbøylen, blir stigbøylreimen dratt automatisk over kroken og det hengende beinet dermed befriet. På gammeldagse “buckjumping” saler har man også "lårputer", små lærputer sydd øverst på salkappene like bak rytterens lår for å gi ekstra støtte. Australske stocksaler har også et ekstra gjortsystem (den såkalte “overgirth”), en slags reservegjort i tilfellet hovedgjorten ryker. Salene er også rikelig utstyrt med D-ringer og festemidler for soveposer ("swags"), salvesker, vannkanner, og andre nyttig ting under lange ferder.
Hestelandet Australia – langt unna og et ork å reise til, men et rent mekka for heste elskeren!

Interessante websider:
Australian Bushmens and Rodeo Cowboys Association www.abcra.com.au
Australian Stock Horse Society www.ashs.com.au
Unique Australian Horse Sports www.uah.asn.com
“horses Australia” www.mediaworx.com.au/horsesaustralia

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng