En OGP-helg uten like


Deilig å være dansk i Norge
Danske Bo Westergaard er i ferd med å nå trenertoppen i Norge. Med sine 30 år, fersk norsk lisens og ny stall i Mandal, er han nå etablert både i Danmark og Norge. I påsken var Westergaard var på plass både i Karlstad og i Skien. Mens svenske toppkusker gjerne ligger på en seiersprosent på ca 18-22 %, ligger de beste norske kuskene på 10-13 %. Bo Westergaard har i skrivende stund en seiersprosent på 27,5% på ca 83 starter. Med 1,6 millioner kroner innkjørt i premier i samme periode ligger han i toppen av den norske trenerstatistikken. Med hesten Frisk’Em tok han en fin andreplass i ”Hertigen av Värmlands Pokallopp.” I tillegg styrte han Junior Vang inn til en andreplass, to plasseringer som innbragte 175.000 svenske kroner til hans hesteeiere.
- Hva er hemmeligheten bak din suksess?
- Det er vel ingen hemmelighet, men jeg har et litt annerledes treningsopplegg og veldig gode medarbeidere. Det er grunnleggende for min virksomhet at jeg har gode folk ansatt.
De omlag 70 hestene, som er fordelt på Westergaards norske og danske stall, trenes blant annet i sandløyper. Styrke- og intervalltrening er viktige ingredienser i den vellykkede oppskriften. I tillegg ris hestene i dressur for å styrke muskulaturen.
- Når hadde du sist ferie?
- Ferie!? Dansken ler. Jeg føler jo jeg har ferie når jeg reiser på trav. Men om du mener ferie i tradisjonell forstand, så er det vel noen år siden, sier han.
- Jeg liker jo å være på travbanen.
Langfredag var han i Karlstad, dagen etter i Skien. Søndag jobbet han i stallen i Mandal, tirsdag var han på Forus travbane i Stavanger og onsdag var han ”hjemme” i Danmark…
- Hvordan går det med deg og hesten Navy Seal U.S. etter kollisjonen på Klosterskogen?
- Det går bra med meg, men hesten har jo fått seg en smell. Han er til veterinærbehandling og vil få tid på seg, men han kommer igjen sier Bo Westergaard, om Varenne-sønnen som blant annet vant et løp under Oslo Grand Prix-lørdagen i 2009.
Lørdag stiller Bo Westergaard med Løjtens Q. C. , Arctic Bear og I'm Simonis Molar. Søndag deltar han med hesten fra langfredagstravet: Frisk'Em.

Norsk suksess i Sverige
Den norske travtreneren Roger Walmann (57) flyttet til Sverige i 1991. På en idyllisk øy i Mälaren har han bygget opp en formidabel suksesstall med cirka 150 hester og 25 ansatte. Walmann har vært blant Sveriges største trenere i en årrekke, med en innkjørt premiesum for hesteeiere på cirka 25 millioner kroner i året. Stallen har trent en rekke storløpsvinnere og en verdensrekordholder. Hoppa Giant Diablo satte absolutt verdensrekord på amerikansk mile-bane i USA i 2007. Team Walmanns førstestallmann Johan Untersteiner satt i sulkyen og kilometertiden var 1 minutt, 8 sekunder og 5 tideler!
Hest.no er midt i en serie om travets storløpssesong. Vi traff Roger Walmann på Färjestads påsketrav, der han blant annet hadde med topphoppene Calamara Donna, som har vunnet hoppederby og Stochampionatet på Axevalla, og Swept to Victory som løp inn over en million kroner i 2008. Langfredastravet i Karlstad var en passende stopp på veien til Walmanns gamle hjemmebane Klosterskogen. Der stilte han påskeaften med Svensk Derby-vinner Colombian Necktie.
- Hvorfor er påsketrav bedre enn skitur?
- Spenningen! Dette er forsesong for travet, og det er spennende å være med på det, sier Roger Walmann.
- Hvor lang arbeidsuke har du vanligvis?
- Jeg jobber seks dager i uken. Den syvende går gjerne med til trav den også, forklarer Walmann. Tre til fire dager i uken er jeg med på løp, og da er jeg ikke hjemme før sent på kvelden.
Når arbeidsdagen begynner kvart over seks, blir det med andre ord lange arbeidsuker for suksesstreneren. Walmann er nå i en situasjon hvor han kan ta ferie når han vil, men han forteller at han i sine yngre dager som trener i etableringsfasen, hadde lite tid til ferie.
- Hva betyr storløpene for travsporten?
- Mange hesteeiere drømmer om storløp og for dem er deltakelse i det en viktig ”gulrot” i hesteholdet. For å få sporten til å være levedyktig, er det imidlertid viktig at hverdagstravet også er godt betalt, mener Walmann. Publikumsmessig spiller storløpene en viktig rolle.
Roger Walmann kommer til Bjerke med en bil full av topphester: Dust all Over, Prada Hall, Fancy Vacation og Colombian Necktie. De kuskes av Örjan Kihlström og Johan Untersteiner.

Stjernespekket helg
I tillegg til hestene vi skrev om på mandag, kan du blant annet se disse.....
Har du noensinne sett en flottere hest enn Nu Pagadi? Han kjøres av trenes av Stig H Johansson, kjøres av Erik Adielsson og stiller mot Westergaards Frisk'Em, norske Mysterious og Yankee Rapida. Vi snakker om løp nr. 6 søndag.
I Megaman Cups kvalifiseringsløp, hvor de fire beste fra søndagens løp nr 2 og løp nr 3 stiller til finale, kan du finne blant annet Megaman Neo, Maid for Tag, Cromwell, Enzo og utenlandske hester kjørt av Lutfi Kolgjini, Bjørn Goop, Jean Michel Bazire. To hester fra Roger Walmanns stall deltar i disse to meget spennende startfeltene.
Vår norske montédronning Liv Pedersen rir Queen og my Heart i travritt søndag. Lørdag rir hun superhoppas sønn: King of my Heart.
Etter at Järvsöfaks pensjonerte seg og Moe Odin ikke lenger går så mange løp, er kaldblodsløp på elitenivå en mer åpen affære en før. I Alm Svartens æresløp møtes blant andre Moe Brage, Mørtvedt Jerkeld, Tangen Scott og Hallstad Lotus.

Hvem starter, hvem vinner?
Jo større løp, dess mer omtale. Med jevnere felt, mer spekulasjon. I Norge har norske Morten Waage og verdensrekordholder Beanie M. M. fått mye oppmerksomhet i travpressen. Conrad Lugauers hest Copper Beech vant over Beanie M. M. i Olympiatravet. Til oss sa Lugauer: Hesten min ble glemt...Onsdag kveld er den rangert som nummer fem av ti. For norsk travpublikum er spørsmålet hva Tinita Love kan utrette fra sitt kjedelige utgangsspor 8, ytterst bak vingen. I 2006 vant den franske hoppa Mara Borboun uventet fra nettopp dette sporet. Tinita Love er per onsdag kveld rangert som nummer syv av ti.
På rikstoto.no kan du se hva norske spillere tror om de ulike hestenes vinnersjanser. Klikk på "odds/markeringer."
Selve programmet for lørdag kan du finne her, mens søndagens program kan lastes ned her.
Mer om søndagens ponniløp kan du lese her.
Hestefolk er vel vant til at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Hvordan været blir til helgen er uvisst, men at det blir flotte hester og toppidrett er ganske så visst.


