Kjøring & Arbeid

En konges siste reis

Høsten er en farlig tid for skogens konge. Mange må bøte med livet etter treff av en jegeres kuler. Ikke alle faller nær en vei. Transport med hest kan da være et godt alternativ.
Nokså tilfeldig fikk jeg i sommer en forespørsel om jeg kunne påta meg et oppdrag med to hester i oktober. Jobben gikk ut på å kløve ut elgkjøtt for et jaktlag i Setesdal vesthei. Det hørtes spennende ut og jeg tok jobben. I løpet av uka i fjellet tenkte jeg mer enn en gang på om det var en riktig avgjørelse. Nå i etterkant tenker jeg at det var en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

Tungt arbeid og lange dager

Jeg hadde fått med meg en tysk fjordhestmann som hadde lyst til å oppleve norsk natur og hester som gjorde noe annet enn å gå på flatmark. ”Kløvkompaniet” jeg var sjef for bestod derfor av to mann og to fjordhester. Når det vi gjorde i løpet av ei uke skal måles, blir det snakk om mil å gå og tonn å bære. Fra der en bilvei sluttet, gikk det en sti videre innover i terrenget. I løpet av uka ble det mange turer innover langs stien så langt det var hensiktsmessig. Så var det å forlate stien og orientere seg fram mot stedet der elgen var felt.

”Det er felt en okse”

Vi var på vei ut av terrenget med et lass elgkjøtt. Klokka var fem om ettermiddagen og snart var det dusj og middag. Jaktradioen skurret da en eller annen meldte seg. Det tydet på at den som snakket var langt borte. Tross skurringen var ikke vanskelig å oppfatte hva som ble sagt. En fornøyd jeger beskrev byttet sitt, en stor elgokse. Så ble vi altså ikke arbeidsledige dagen etter heller. Senere på kvelden var det å finne fram kartet, få en nøyaktig beskrivelse av hvor elgen lå og så planlegge ruta. Som ”fryktet” hadde elgen falt langt inne i terrenget og siden den var beskrevet som stor, var det usikkert om vi kunne få alt med på en tur. Var det mulig å lesse på litt ekstra for å slippe med en tur ville jeg velge det. Jeg innbilte meg at hestene ville vært enige i den vurderingen om de hadde skjønt problemstillingen.
Å få tatt en matbit kan være like meningsfylt som å se etter nøkken

Korteste vei er ikke alltid det beste valg

Disen lå tett nede på småvannene langs stien da vi neste morgen startet arbeidsdagen. På toppene skinte sola og det ville ikke være lenge før disen ville måtte gi tapt for dens varme stråler. Men før det skjedde passerte vi enda vann innhyllet i morgendis, og det forundret meg ikke at en i slik en slik atmosfære kunne se både nøkken og andre vesener. Hestene virket upåvirket av den trolske stemningen, de hadde gått denne veien mange ganger nå og visste hvor de skulle. Det var bare å sende de av sted og så rusle etter selv.
Det går framover også på gjengrodde stier, men det tar tid.
Etter en times gange virket det fornuftig å forlate stien for å kunne gå i en rett linje mot målet. I praksis var det ikke så enkelt. Blautmyrer, tettvokste lier, skrenter og annet hinder som ikke kommer så godt fram på et kart i målestokk 1:50 000 måtte vi gå utenom. Det ble noen svinger hit og dit og veien ble lengre enn antatt.

Endelig framme

Orienteringsløpere speider etter det oransje og hvite flagget når de nærmer seg posten. For oss var ”postflagget” på denne turen ei presenning som var spent over den parterte elgen. Etter å ha gått i 3 timer og 20 minutter var det en god følelse å se få øye på den grønne presenningen i den rødbrune lyngen. Jeg var så sulten at jeg sikkert kunne spist elgen som lå der, men nøyde meg med å fortære min solide nistepakke.
Skogens konge som dagen før løp i denne lyngen, er ferdig pakket og klar for siste reis.

Kunsten å pakke en kløvsal

Jeg hadde kløvet en del før denne turen, men ikke så tunge bører som dette ble. Jeg erfarte fort at det var viktig å ta seg tid med pakkingen. Det å få ca like mye vekt på begge sider er en absolutt nødvendighet. Men en elg var det faktisk ganske greit, den er jo ganske symmetriske fra naturens side. En vanlig fordelig på de to hestene var at den ene bar et lår og et sidestykke på hver side. Den andre bar bøgene(forbeina), nakke og rygg. Det andre viktige punktet er å få surret lasten godt fast. Når hestene går i terrenget blir det mye rykk og napp, og blir det først litt slakk i surringene kan en like godt først som sist stoppe og laste om. Gjør en ikke det, er sannsynligheten stor for at neste gang hesten gjør et byks for å komme over en bekk eller setter farten opp for å klyve opp en skrent så løsner hele oppakningen.
Det er bare å la seg imponere. Med over 100 kilo på ryggen tar en liten fjording kommet seg trygt over ei steinur.

Med 212 kilo over myr og hei

Når vi startet på tilbaketuren stod oktobersola høyt på himmelen. Det var vanskelig å forestille seg, der jeg gikk i bare t-skorta, at noen timer tidligere var det nattefrosten som satt sitt preg på landskapet. Hesten svettet også. Sola var nok en medvirkende årsak men det var nok børene på ryggen som hovedårsaken til svetten. Jeg kunne ikke annet enn å gå og nyte synet. Der var hester og bar tungt, men samtidig var det tydelig å se at dette var noe de hadde kapasitet til. De arbeidet, men det var ikke noe blodslit. En kunne høre det på pusten deres når de måtte ta i ekstra for å stolpe over ei myr eller forserte en bratt bakke. Men så når de igjen på underlag som bar godt eller fikk puste litt på toppen av den ”leie bakken” tok de seg fort inn igjen. Det var imponerende å se hvor kontrollert de slapp seg ned små skrenter og balanserte på steiner i urer. De første dagene leide vi hestene for å vise de vi trodde var den beste veien. Etter hvert lot vi dem gå mye løse, spesielt der hvor det var vanskelig. De fant selv ut hvor det var enklest å gå.. Kjøttet hestene hadde båret over myr og hei ble ved ankomst behørig veid. 212 kg viste slaktevekta på elgoksens seg å være. Inkludert vekta av kløvsalene hadde hver hest båret mellom 120 og 130 kg.
Jobben er gjort, og det føles nok nesten som å sveve når vekta av lasten er borte.
Nede i dalen venter grønt gress og hvile når arbeidsdagen er slutt.

Nyttig påminnelse

Ved siden av mye trim og frisk luft, bød uka i fjellet på flotte naturopplevelser og en mulighet til å friske opp skoletysken min i samtalene med min tyske assistent, Frank. Det nyttigste var kanskje likevel påminnelsen jeg fikk om hva slags arbeidskapasitet og læringsevne en hest har. Det er vel slik med andre som med meg at har vi fått brukt hesten en time en dag er vi fornøyde. For ikke å snakke om når vi har hatt de i aktivitet et par timer. Da er det vel nesten slik at vi føler at de fortjener helt fri neste dag. Hestene jeg hadde med er ikke i spesielt god form. Likevel tålte de godt arbeidsdager på 8-10 timer. Hver kveld fikk de gå på godt beite og neste morgen var det ingen ting som tydet på at de ikke var klare for en ny arbeidsdag. De knegget når jeg nærmet meg og så friske og opplagte ut. Hvor lettlært en hest er, var det andre som slo meg. Etter et par dager viste de hva arbeidet gikk ut på. De sto stille og ventet mens kløven ble lagt på, og etterpå var det bare å sende de av sted, de fant tilbake selv, gikk til stoppestedet og ventet der til vi kom for å lesse av. Frank som har fjordinger i Tyskland kommenterte flere ganger noe hestene gjorde eller steder de gikk og sa at det hadde ikke hans hester klart. Jeg måtte da si at før vi begynte ville jeg ikke trodd mine kunne det heller.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng