Action på sporveien
Actionfilm for barn
Familiefilmen Trigger hadde premiere 11. august 2006, og innspillingen foregikk i september og oktober i Oslo-området i fjor. Hovedrolleinnhaveren er en flott, spansk PRE. I filmen heter han Trigger og er en slakteklar spranghest, i virkeligheten heter han Capoti og har vært med i mange filmer. En ettermiddag i oktober fikk hest.no kikke i kulissene under innspillingen.
Første film
- Trigger har rømt fra slakteriet, og har nå løpt inn i denne tunnelen. Alise, som hovedrollefiguren heter, må fange hesten før T-banetoget kommer. Hun begynner å få dårlig tid, forteller pressekontakt Svanhild Sørensen.
Vi slo av mobiltelefonene og fikk på oss refleksvester før vi gikk inn i den mørke tunnelen. Nå er vi omringet av kameraer, mikrofoner, ledninger, små TV-skjermer og folk. De har alle hver sin lille oppgave som er viktig for at puslespillet skal gå opp. Ann-Kristin Sømme (11) har hovedrollen som Alise, og er nettopp ferdig med opptak av en scene. Det blir mye venting og lange dager for den unge skuespilleren.
- Jeg har aldri vært med i verken film eller teater tidligere. Men da jeg gikk i barnehagen mente flere jeg burde bli skuespiller, smiler Ann-Kristin.
Tar ventingen som pauser
Hester hadde hun heller ikke mye erfaring med før hun fikk hoverollen. Ridekarrieren startet bare noen uker før innspillingen.
- Det er veldig gøy, og jeg har en flink instruktør. Nå har jeg til og med lært å galoppere, forteller hun.
Under innspillingen får Ann-Kristin hele tiden beskjed av regissør Gunnar Vikene om hva hun skal gjøre. Han har tidligere regissert filmen Himmelfall, og vunnet gullruteprisen etter hans arbeid med TV-serien Ran. Vikene er svært fornøyd med innsatsen til Ann-Kristin, og til tross for lange arbeidsdager holder hun både energien og humøret oppe.
- Det går veldig bra. Ventingen tar jeg som pauser, og ettersom jeg ikke er på skolen må jeg lese lekser i helgene. Men jeg liker å ha noe å gjøre hele tiden, så det går bra, sier Ann-Kristin.
Tålmodig vallak
Litt lenger inne i tunnelen står en annen tålmodig sjel. Capoti har stått stille på jernbanesporet i flere timer nå uten å klage. Rundt magen og hodet har han en tynn, hvit tråd. To mørkkledde menn sitter inntil hver sin tunnelvegg og holder i trådene, som ikke kommer til å synes i selve filmen. Der vil hesten være løs.
- Av sikkerhetsmessige årsaker må vi ha disse trådene på hesten ettersom vi ikke er på et innegjerdet område, forteller Tony Smart. Det er han som har ansvar for at hesten gjør som den skal i filmen, og det er ikke første gang engelskmannen er med på et slikt oppdrag. På merittlista står blant annet storfilmer som Braveheart, Robin Hood, Harry Potter og TV-serien Black Beauty.
Skumle togskinner
- Walk forward, stop, kommanderer Tony.
Capoti må stå midt under en av lampene som henger i taket på tunnelen. Både Tony, sønnen Tony Smart jr. og Roy Richards er kledd i mørke klær slik at de ikke skal synes på skjermen når de huker seg ned et par meter fra hesten.
- Kamera klar! Klart for opptak, stille rundt. Kjør video, kommanderer en mann med myndig stemme.
En farkost på skinner med to lyskastere, som skal forestille T-banetoget dyttes mot hesten og kamera. De to personene som står for farten har fått klar beskjed om at de må kunne stoppe farkosten på kort varsel dersom hesten blir skremt. Åpningen på tunnelen er dekket med strømtråd, men Capoti kan lett skade beina på skinnene som stikker opp av bakken dersom han blir urolig. Men det blir ikke nødvendig å bråstoppe. Capoti står som en statue helt til kamera har fanget opp det historien krever.
Sminket hest
- Vi måtte farge manen hans svart, forteller Tony mens han leier hesten ut fra tunnelen og binder den fast i hestetransporten som står på utsiden.
- Jeg fikk beskjed om å skaffe en hvit hest med svart man og hale, men jeg har bare helt hvite hester, sier han.
På beinet har Capoti fått påsminket et stygt kutt. Nå stuper han ned i kraftfórbøtten som blir plassert foran nesen hans, et dekken varmer ryggen i den kalde oktoberluften. Nå er det bare noen uker før han skal hjem til England.
- Jeg reiser mye rundt som hesteansvarlig på filmer, men det varierer litt hvor mange oppdrag jeg har. Noen ganger er jeg nesten ikke hjemme på et helt år, mens andre ganger er det kanskje bare 4-5 oppdrag i løpet av året.
Utfører stuntene selv
Hjemme på gården utenfor London har han mellom 15 og 18 hester. Disse brukes også til oppdragskjøring og show.
- Jeg kommer fra en sirkusfamilie, så jeg har også jobbet som stuntmann i en del filmer. Men jeg holder for det meste på med hest, og trener dem til nesten hva som helst. Alt fra å få dem til å hoppe gjennom glass til å falle død om i galopp.
Jeg har brukket beinet mitt noen ganger i slike fall, forteller Tony.
- Hvordan lærer du hesten slike vanskelige triks?
- Man begynner i det små med å gå forbi vaiende flagg og ballonger, for å vise dem at ingenting kommer til å skade dem. Det kan imidlertid bli litt farlig for hesten dersom den kommer i feil hender, man vet aldri hva folk kan finne på å gjøre med dem senere. I filmen Braveheart kjøpte de inn tre mekaniske hester til 100 000 pund som kunne utføre fallene fra galopp, og da sparer man hestene fra de mest risikofylte øvelsene, sier han.
Nok en lang dag er over..
Skumringen er i ferd med å spise opp dagslyset idet filmsettet pakker sammen og kommer ut fra tunnelen. Det diskuteres overtid, ikke alle scenene som stod på dagsplanen har blitt festet til film. Blant annet skulle Trigger løpe inn i tunnelen, men nå er det for mørkt. Det opptaket må gjøres en annen dag. Refleksvester leveres tilbake, og folk takker hverandre for god innsats. I morgen venter nok en travel dag.