Mål: Global markedsleder
Per dags dato har den velkjente norsk/finske utstyrskjeden Horze distribusjon av rideutstyr i hele verden utenom Sør Amerika. 8. mars startet de salget i USA, og med det kommer de stadig nærmere sitt mål. Bli med bak kulissene i den store kjeden hvor produksjon, logistikk og salg er tre nøkkelord.
Historie
For de som ikke kjenner historien til Horze, så startet den med travutstyr i Finland i 1982, og da snakker vi om det velkjente merket Finn Tack. I 2003 utvidet de horisonten og startet også med rideutstyr. Da de startet hadde det et beskjedent mål om å bli den største forhandleren av hesteutstyr i Europa. Nå har de nettbutikken på 11 forskjellige språk og de har omtrent 2000 utsalgsbutikker spredt rundt i verden, hvorav cirka 30 er rene Horze-butikker. Selskapet har to norske og en finsk hovedeier, og har et sted mellom 550 og 600 ansatte på verdensbasis. Omfanget bare øker, og det lille norsk/finske selskapet hevder seg på verdensmarkedet.

Produksjon
Horze produserer de aller fleste produktene sine selv. Med rundt 5000 produkter i sortimentet er det mye som skal lages for at kundene skal få hva de ønsker. Det har resultert i en egen fabrikk i Kina.
- Vi arbeider hele tiden med å forebygge, slik at vi ikke blir hengende etter etterspørselen. Samtidig gjør en egen fabrikk at vi får prisene ned, forklarer salgs og markedsdirektør i Horze, Rune Stadven. Dette forklares med at antall ledd i produksjonen minsker, og det er dermed færre ledd som skal tjene penger før produktet når sluttbrukeren.
Det at Horze har egen produksjon gjør også at de trenger egne folk som designer og utvikler det de produserer. På kontoret i Norge sitter det til sammen 25 stykker som arbeider for Horze, mens i Finland er det omtrent 75. Noen jobber med design og produktutvikling, andre med reklame og markedsføring. Kjeden har valgt å ha alt av fagfolk selv, slik at de ikke må leie inn noen ved for eksempel produksjon av kataloger og reklamekampanjer.
- Vi har tre folk som kun arbeider med å lage filmer for Horze, og vi har egne folk som driver med foto til katalogene og nettisdene våre, forklarer Stadven og viser oss filmen som selskapet har laget i forbindelse med lanseringen i USA.
Ved lanseringen i USA har selskapet opplevd en naturlig økt etterspørsel etter deres produkter og Stadven tror de tjener mye på å være i forkant av slike nysatsinger. Produksjonsfabrikken i Kina er et eksempel på langsiktig tenking, for nå har de kapasitet til å ta i mot den økte etterspørselen.

Kvalitet
Da de startet var det trav som var selskapets sterkeste kort. Finn Tack har i følge Stadven omtrent 65 prosent markedsandel innen travmiljøet, og der har de lang og bred erfaring. Da de satset på ridesporten i 2003 hadde de ikke stor erfaring innen det miljøet, noe som til tider gjenspeilet seg i produktene. Selv om Stadven kun har arbeidet for Horze i underkant av tre år har han sett hvordan kolleksjonene var da, og hvordan de er nå, ni år senere.
- Vi forsøker å treffe de menneskene som er glade i hest, og skal du ha de målene vi har om å bli global markedsleder så er du nødt til å ha kvalitet på produktene du lager, sier Stadven og sammenligner Horze med moteverdenes Hennes & Mauritz.
- Vi ønsker en bred kjøpegruppe hvor vi kan gi et godt tilbud til alle de som driver med hest, men vi føler at vi har flyttet oss fra å ha det negative “billig”-stempelet, til å ha litt mer moteriktig kvalitetskolleksjon som fortsatt er billig og passer for vanlige hestemennesker, konstanterer Stadven.
I tillegg til Horze-merket har kjeden også satset på et nytt merke, B Vertigo. Internasjonal salgsmanager i Horze, Ole-André Risnes forteller at dette er et mer eksklusivt merke som dekker ønskene til de på som ønsker det lille ekstra.


Logistikk
Når varene er ferdigproduserte blir de sendt til et lager. Horze har nå tre store lager i verden. Et i Holland som sender til Europa, et i Russland som sender til Russland og et i Connecticut som står for USA. Som en ny forberedelse på den stadig økede etterspørselen er Horze i gang med å bygge et nytt og større lager i Holland. Samlet har de nå lagringsplass på 15.000 kvadratmeter, hvor Holland står for 6500 av dem. Det nye lageret i Holland blir på 12.900 kvadratmeter, med mulighet for å utvide til det dobbelte.
- Det er viktig å bygge opp logistikken. Alt skal fungere 100 prosent og vi garanterer at kunden får den bestilte varen innen fem virkedager. Som regel sendes den innen 24 timer, forklarer Risnes.
Det er også viktig for Horze at samme service blir gitt til alle de forhandlerne som selger Horzeproduktene i sine butikker, som for eksempel Felleskjøpet. Det krever en enorm, velfungerende logistikk.
- Vi skal være tilgjengelige. Har du lyst på et produkt skal du både finne produktet hos oss, og du skal få det på kort tid, konstanterer Stadven.

Gøy å lykkes
Stadven forstår at det tar tid å bygge opp det han ønsker, men han har tiltro til at Horze kan nå målet, og han mener det ikke er lenge til de kommer dit.
- Når vi først skal drive med noe så er det gøy å lykkes. Vi har gjennomføringskraften vi trenger for å kunne nå målet vårt, sier Stadven før han avslører en av hans hemmelige ingredienser for suksess.
- Den tidligere landslagstreneren i håndball, Gunnar Pettersen lærte meg en gang min beste lærdom, og det er at du må orke å repetere, og du må orke og gjenta. Det høres kanskje kjedelig ut, men hvis du har en suksess så vil det aldri bli en suksess om det ikke repeteres av nye suksesser, sier Stadven som stadig ønsker forbedring. Han sier at de godt kunne hatt et lavere mål og vært veldig fornøyd med det, men det ønsker de ikke.
- Vi ønsker hele tiden å ta det hakket videre, avslutter den tydelig engasjerte markedsdirektøren som ønsker å løfte det norsk/finske selskapet Horze frem i hele verden.
