I sykesengen hjemme. Med åtte uker ro er det fantastisk å kunne ha yndlingshesten Bork som selskap. Bork er en åtte år gammel tungdøl, og Anjas eget oppdrett. Foto: Dan Guerrera
Hest

En skikkelig tankevekker

Med mer enn 40 års erfaring i ryggen, skulle Anja Guerrera bare stige opp på en unghest. Det gikk plutselig veldig galt. Og til tross for at hun kommer til å bli helt frisk, er forholdet til hest endret for alltid.

- Jeg lå på sykehuset de første kveldene og nettene og grein. Jeg var så skremt. Og jeg sa at jeg aldri kom til å ri igjen, forteller Anja Guerrera.

Nå har hun kommet hjem, og bruker tiden på å la kroppen heles, gumle smertestillende og humpe rundt på krykker. Til daglig jobber Anja som redaktør i magasinet Hesteliv, men blir nok sykemeldt en lengre periode. Sykesenga er plassert ved vinduet, og Bork kommer stadig bort for å trøste henne litt.

Ponnien Prins var 9 mnd da Anja fikk den, og Anja var 5 år. Her starter de, flere år senere i en av de aller første Glava Cup som ble arranger. – Jeg tror det er ganske viktig å ha hesten helt fra den er svært ung, helst føll. Foto: pappa Ole

Vokst opp med hest

På gården i Korumdalen  har hun og mannen Dan seks egne hester, og tre oppstallører. Hest har vært en del av hverdagen til Anja så lenge hun kan huske.

- Jeg har alltid ridd mye, og hester har vært en naturlig del av hverdagen, sier hun.

I familien er det, og har alltid vært en stor forkjærlighet for hest, i alle grener og miljøer.

- Mamma kommer fra Tyskland og drev med dressurridning, og farmor og farfar hadde lang tradisjon med å bruke gårdshester.  Farmor kjørte sågar travløp på isen med arbeidshestene om vinteren. Jeg fikk min første egne hest da jeg var fem år, og pappa hjalp meg med innridning og innkjøring, forteller Anja.

Etter hvert ble hun aktiv sprangrytter, og med ponnien Prins startet og vant hun mange store stevner. Videre gikk hun over til hest, og hun trente nesten like mye selv om hun startet mindre. Så ble Anja eldre, fikk barn og måtte betale for moroa selv.

- Da begynte jeg å være sammen med hester på en annen måte. Jeg bodde blant annet noen år i fjellet hvor hestene gikk fritt på utsiden, og jeg hadde med meg hotellgjestene på ridetur. Jeg har jobbet på travstall og jeg har ridd galopphester i Danmark. I det hele tatt så har jeg vært innom mange miljøer og blitt mange erfaringer rikere, forteller hun.

Anjas pappa mente at en sikker hest var en som var allsidig trent og Prins måtte kjøres inn før det ble snakk om noe ridning. Her på kjøretur med venner. (Prins 2 år og Anja 7 år) Foto: pappa Ole.
Sammen i flokken. Anja med søster Siri og Prins bader i Øyeren.

Hjelper gjerne andre

Det er en av grunnene til at Anja stadig blir spurt om å hjelpe folk som har problemer med hestene sine, blant annet med hengerlasting. Da jobber hun hesten mye fra bakken.

- Jeg lever ikke av det, men jeg liker å hjelpe når folk spør. Og det er akkurat det som var tilfelle da det gikk galt. Jeg holdt på å jobbe med en halvblods på fem år som ikke ville gå på henger. Det problemet løste seg etter at jeg hadde trent den noen ganger, og da lurte eierne på om jeg ville forsøke å sitte litt på den, sier hun.

Hesten hadde hatt rytter på ryggen flere ganger tidligere, den er svært snill, men hadde lett for å bli ivrig og høyt oppe. Anja brukte derfor mye tid på bakkearbeid først, for at hesten skulle være mentalt klar for at hun steg på.

- Det innebærer blant annet at hesten skal være helt rolig og la seg lede til, fra og rundt, samt stoppe ved oppstigningskrakken, også mens jeg står på krakken. Derfra sikrer jeg at jeg kan flytte vekten dens uten at den flytter seg, og at den ikke reagerer med engstelse når jeg legger meg over, og heller ikke går av sted når jeg legger vekt i stigbøylen. Vi var på en innegjerdet ridebane, jeg hadde både hjelm og ridestøvler på. Heldigvis stod eierne og så på, forteller hun.

Anja og ulykkeshesten Joe.

Eksplosjon!

Anja brukte en krakk da hun skulle stige på, men akkurat idet hun skulle svinge seg over hesten eksploderte den og hoppet rett opp i lufta.

- Jeg fulgte jo med hesten et stykke opp før jeg ramla ned. De som så på sa at jeg var kanskje 2,5 meter oppe i lufta. Da jeg traff bakken registrerte jeg at det skjedde noe, og visste instinktivt at  nå var det noe som hadde gått galt. Det gjorde ikke så vondt med en gang, men jeg kunne ikke røre meg, forteller hun.

Hesten roet seg umiddelbart, og ble stående rolig rett bak henne og titte. Tilskuerne kom med en gang til unnsetning, og det ble ringt etter ambulanse da de innså at hun ikke kom seg på beina selv med god hjelp. Da ambulansen omsider kom hadde Anja så vondt at hun måtte få morfin før de i det hele tatt kunne flytte på henne.

- Jeg håpet i det lengste at det hadde gått bra, for jeg landa på høyre hofte og slo meg ikke noe annet sted. Men det var etter hvert noen voldsomme smerter. Etter flere undersøkelser på sykehuset viste det seg at det var bekkenbrudd med brudd på tre plasser, forteller hun.

Ville slutte å ri

Dermed ble det et ti dager langt sykehusopphold for Anja. Legene var redde for at det skulle oppstå alvorlige blødninger, ettersom flere viktige blodårer ligger i dette området. Det gikk heldigvis bra, og legene mener at skadene ikke vil gi varige mén. Likevel venter en lang restitusjonsperiode, det kommer til å ta minst tre måneder før hun er ordentlig på beina igjen.

- Både på sykehuset og nå etter jeg kom hjem har jeg fått tid til å reflektere en del over mitt forhold til hest, og ikke minst sikkerhet. Først sa jeg at jeg aldri kommer til å ri igjen, konsekvensene er for store. Jeg har så mange ting jeg har lyst til å gjøre, og jeg har et ansvar for å holde meg frisk, sier hun.

En sykepleier minnet henne imidlertid på at kroppen hennes ville ha godt av ridning under rehabiliteringen, og det fikk Anja til å bli litt mer åpen for en tur på hesteryggen igjen.

- Men det kommer kun til å bli på hester jeg kjenner veldig godt og som jeg føler meg trygg på, det får bli de jeg selv har fulgt siden de var føll. Likevel blir det nok store endringer her i huset når det gjelder rutiner for sikkerhet under trening og ridning.

Rubin, Anjas første store hest under nasjonalt stevne engang sent 70-tall.

Var kanskje litt for tøff

Som så mange andre som har drevet med hest i mange år, hadde Anja sine vante sikkerhetsrutiner. Hun red alltid med hjelm, sjekket at utstyret var brukbart, gjorde seg sikker på at hesten var klar for å bli ridd og gikk på med en stor indre ro.

- Det er vel litt typisk hestejenter at vi er litt tøffe. Vi vil gjerne klare den hesten ingen andre klarer, vi er ikke så veldig redde og tar etter hvert det som en selvfølge at det kommer til å gå bra. Slik har også jeg vært, hittil har jeg ikke brukket så mye som en lilletå på grunn av hestene. Jeg har alltid følt meg så trygg og hatt en indre sikkerhet, forteller Anja.

Men så gikk det plutselig veldig galt, og Anja innså at hun er mye mer sårbar enn det hun hadde trodd. Selv små ulykker kan få store konsekvenser.

- Vi bør kanskje jekke oss ned litt og bli mer ydmyke i forhold til den risikoen vi faktisk utsetter oss for. Jeg ser på meg selv som relativt erfaren hesteperson, men har fått lære en lekse jeg burde lært for 20 år siden. Ulykkene skjer gjerne når man minst venter det. Jeg vil på ingen måte slutte med hest, men kommer til å ta flere forhåndsregler.

Baby, Nora og Bork med hestehenger.

- Dette er virkelig en av mine kjepphester når det gjelder sikkerhet, sier Anja.

– Det er ikke alltid du har all verdens tid, tenk om hesten din en dag må på henger for å reise til dyrehospital og det kan bety liv eller død. For en syk hest er det en stor ekstra påkjenning dersom den er redd for henger, og det utgjør en ekstra risiko for både deg og hesten å være dårlig forberedt. Denne treningen foregår året rundt hos oss, forteller Anja. Foto: Anja Guererra.

Selv hestene du kjenner aller best kan finne på litt tull iblant. Her bukker Prins med Anja i salen.

Bør ikke være aleine

En av de nye rutinene som vil bli innført på gården til Anja, er at alle rideløypene i skogen kommer til å få et navn. De kommer til å måle hvor lang tid man vanligvis bruker på å ri de forskjellige løypene, og skal noen ut på tur så må de notere på stalldøra klokkeslett de rir ut og hvilken løype de rir.

- Man må minst være to sammen, eller det må være noen hjemme på gården. Er man helt aleine får man ikke lov til å ri i det hele tatt. Jeg tenker bare på meg selv, jeg jobber ofte med unghestene mine aleine. Mannen min er gjerne bortreist flere dager i strekk i forbindelse med jobb, og folk er vant til at jeg er vanskelig å nå på telefon. Da jeg skadet meg klarte jeg ikke å bevege meg, så om jeg hadde vært aleine i den situasjonen kunne jeg fort blitt liggende i flere dager uten at noen hadde savnet meg. Det er en skremmende tanke, sier Anja.

Og alt som var sløvt i forhold til sikkerhetsutstyr tidligere, er det slutt på nå.

- Vi har som regel alltid vært flinke til å bruke hjelm, men slurvet med sikkerhetsvest. Den hadde ikke hjulpet meg i mitt fall, men kan være livreddende i et annet. Derfor er det ikke verd å droppe den, sier hun.

Hvor langt skal man gå?

En annet sikkerhetsaspekt er selve hesten. Er det riktig å bruke masse tid på potensielt farlige hester, og har de som tar fatt på slike prosjekter alltid den kompetansen som skal til?

- Jeg tenker mye på hester som gis vekk. En del av disse ender opp som runddanshester, hester som gis bort uten returrett fordi det er en problemhest. Selv om hesten er aldri så snill vil problemer som kommer av feil grunntrening ofte gjøre hesten svært uforutsigbar, det er det som er skummelt. Og så klarer heller ikke den nye eieren å få skikk på hesten, og slik fortsetter det i en ond sirkel. Etter hvert ser vi hester i stor psykisk ubalanse, og de kan forårsake store skader. Jeg forstår at det handler om å være snill og ønske å hjelpe en hest, men å være snill er ikke nok. En bør spørre seg om det er verdt risikoen å beholde eller overta en slik hest, og om en har nok kunnskap og erfaring.

Anja kommer ikke lenger til å ri andres hester. For henne er ikke ridningen den største motivasjonen til å holde på med hest, hun trives vel så mye med å arbeide dem fra bakken. – Jeg mener i dag at det arbeidet som skjer fra bakken, i alle aldre, er like viktig som ridningen i seg selv. Så får de unge og balanserte ri, på trygge og balanserte hester, smiler hun.

- Mange synes det er gøyest å ri, og spesielt i arbeidet med unge hester er det da lett å forte seg litt for mye. Jeg kommer fortsatt til å jobbe like mye med våre egne føll og unghester, men etter den første innridningen her, som hittil har alltid har gått svært stille og rolig for seg, får noen andre ta seg av rideutdannelsen. 

Hjemme på gården jobber Anja med både unge og gamle hester.

- Arbeidet fra bakken er kjempeviktig for all videre sikker håndtering. Bare ved å kjenne hestens språk og signaler, og vice versa, kan en få optimal sikkerhetsfølelse. Hester er svært forskjellige individer og det er mer enn det nedarvede gemyttet som spiller inn. Ro, selvsikkerhet, timing og følelse er viktig for all sikker hestehåndtering, sier hun. Foto: Dan Guerrera

Hester kan gi så utrolig mye glede, Prins gledet Anja gjennom hele sitt liv. Her var han 25 år gammel. Samtidig må man respektere at det er store dyr med mye krefter, konsekvensene av en ulykke kan bli svært alvorlige.

Ønsker større fokus på sikkerhet

Eierne av hesten Anja falt av er fryktelig lei seg for hva som skjedde, men hun klandrer på ingen måte dem.

- Det var jeg som sa jeg ville hjelpe dem, og i ettertid har jeg lurt på om jeg gjorde en feilvurdering. Men alt var som jeg ville ha det, hesten var rolig, jeg var rolig, og jeg følte den var klar for det. Det fantes ikke noe vondt i hesten, og jeg vet ikke hvorfor den hoppet til. Kanskje skvatt den for noe, sier hun.

Lang erfaring til tross, ulykken og skaden ble et faktum. Dette har tent en kampgnist hos Anja i forhold til norske holdninger til sikkerhet.

- Skal sporten vokse, må det være større trygghet. Barn bør ikke bli skadet når de holder på med hest. Og selv små, nesten ubetydelige grep kan øke sikkerheten betraktelig. Dette er noe jeg brenner for, og kommer til å jobbe med fremover, avslutter hun.

Anja Guererra stilte til nettmøte her på hest.no torsdag 29. mars. HER kan du lese svarene hennes.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng