Logo

Det er 872 brukere på siden. 18 brukere er logget inn. Onsdag 25.11.2015 kl 09:08

Du må logge inn for å like
0.0087

En sommer full av mysterier

Blod, gørr, syke hester, bygdetullinger og merkelige hendelser. Boka Elise og mysteriet med dei døde hestane beskriver en vestlandssommer som ble alt annet enn kjedelig.

Elise er tretten år, og har reist fra byen for å være med onkelen Kalle som veterinærassistent i den bortgjemte Tordenbygda en sommer. Det blir en sommerjobb med langt flere utfordringer enn hun hadde forestilt seg, og heldigvis vet ikke foreldrene stort om alle de farlige situasjonene som oppstår. Elise hadde nok ikke helt sett for seg at hun kom til å snike seg inn i huset til en av bøndene eller bortføre en hest.

Det er ikke vanskelig å leve seg inn i historien om Elise. Boken har gitt plass til et oppkom av karakterer, som på ingen måte kan omtales som helt vanlige. De heller litt mer til det ekstreme. Som den gamle, flintskalla presten som bor sammen med den pensjonerte dyrlegen i bygda og får pipestemme om han oppdager kirkevandaler, eller bonden som ikke ser ut til å ha styr på verken seg selv eller gården sin. Og det er nettopp alle disse karakterene som gir historien det lille ekstra, spesielt for lesere som er litt eldre enn målgruppa på ni til tretten år.

Forfatter Anne Viken er veterinær, og har brukt sine faglige kunnskaper som en del av historien.

Forfatteren Anne Viken er utdannet veterinær, og har praktisert i yrket. I boken kommer vi borti flere syke dyr med mystiske sykdommer. Viken har tidligere uttalt i et intervju at alle tilfellene av sykdommer er hentet fra virkeligheten, og det gir selvfølgelig boken en ekstra faglig tyngde. Her kan man faktisk lære ett og annet om kuer som dør og hester som plutselig blir aggressive. Det faglige om de syke dyrene er for øvrig flettet godt inn i historien slik at det blir en del av den.

Boken er skrevet på nynorsk, men forfatteren har brukt et veldig muntlig språk. Undertegnede synes vanligvis nynorsk kan være litt tungt å lese, men det gjelder ikke denne boken. Det ble slik at man ikke legger merke til at det er nynorsk man leser. Videre er boken delt inn i nokså korte kapitler, noe som er gunstig for den yngre lesegruppen. Det er mange sitater som bryter teksten, og sammen med gode skildringer er det en tekst som er svært behagelig å lese.

Barn, hest og spenning har i mange år vært nesten som en egen sjanger å regne. Pennyklubben har gitt ut en rekke bøker i denne kategorien, som etter hvert har blitt litt klisjeaktige og forutsigbare. Viken har lyktes med å skape en hovedperson som på mange måter skiller seg fra de typiske pennyjentene. Elise kan riktignok være tøffere enn toget, men viser også en sårbar og usikker side. Og selv om historien til tider blir litt overdreven, fungerer det.

Elise og mysteriet med dei døde hestane er både underholdende og spennende, og ikke minst lærerik i forhold til veterinærfaglig innhold. Det er godt å lese en slik type bok uten masse faktafeil. Man trenger for øvrig ikke å være under tretten år for å la seg underholde av denne historien. Dette er første boken i noe som kommer til å bli en serie på flere, vi gleder oss til fortsettelsen!

Tittel: Elise og mysteriet med dei døde hestane

Forfatter: Anne viken

Antall sider: 289

Utgitt: Samlaget 2012

Eventuelle kommentarer til artikkelen kan du lese under annonsen.
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • ponni-jenta99

  20:13 - 07.09.13
  Har lest 2'ern Elise og mysteriet på heste klinikken 😉 sykt bra, har bestilt eneren så den kommer snart 😊
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • AnineLien

  19:17 - 06.09.13
  Den må jeg bare lese!!
  Du må logge inn for å like
  0.0024