Close

Logo

Det er 2525 brukere på siden. 0 brukere er logget inn. Tirsdag 23.01.2018 kl 04:27

Den gale veien blir ikke rett...

... bare fordi mange velger den. 

En blogg jeg har skrevet før, og som fortsatt, og dessverre, er akkurat like aktuell.

Jeg skriver ikke denne bloggen for å bane vei for hva som er riktig. Jeg mener ei heller ikke at jeg vet hva som er riktig, eller at jeg mener jeg er den eneste som sitter med fasiten.

Men la meg ta deg med på en liten tankerekke.

Har du en trener? Ja, mest sannsynlig. Har treneren din en trener? Ja, mest sannsynlig. Har din treners trener en trener? Ja, mest sannsynlig. Er du fornøyd med treneren din? Ja, mest sannsynlig, for hvis ikke hadde du neppe hatt dem som trenere.

Men hva om noen på dette trener-familietreet tok grådig feil i noe de sa, som i etterkant har blitt etablert som en sannhet?

Den originale bloggen min med den samme tittelen, ble i utgangspunktet skrevet etter at hest.no hadde laget en artikkel med referat fra en clinic (var det fra Oslo Horse Show, mon tro?) holdt av Edward Gal. Der skrev de greit i detalj om rideteknikken "LDR", som det så fint var benevnt. Som vi alle vet er Edward Gal den mannlige versjonen av Anky Von Grunsven når det kommer til Rollkur, så jeg leste nå denne artikkelen med stor skepsis. Det var forøvrig Mr. Gal sine ord også, og ikke hest.no sine, og det var i og for seg en skrullete måte å beskrive hestens anatomi og biomekanikk på, men for all del. Interessant å sette seg inn i Herr Gals hjerne.

Men den siste setningen, skrevet i sitt eget lille avsnitt, lød noe ala dette:

"Er LDR så galt? Det funker jo for Edward Gal."

Og da sprakk det litt i topplokket mitt. For JODA, Edward Gal vant en hel haug med fine priser og medaljer. Det funket dessverre litt mindre bra for hesten(e) hans, som måtte gjennomgå den dritten han holdt på med, og den sorte fine hingsten hans ble til slutt ridd ihjel. Funket dritbra altså.

Og hvor skal vi trekke grensen? Rollkur funket dritbra for Anky, og har i etterkant blitt stemplet som dyremishandling av alle som har et fnugg kunnskap om hest. Men hey, hun vant mye, sant? Er ikke det bra da? Det funker også KJEMPEBRA å mishandle Tennesee Walker-hestene til de forgår av smerter, sjokk og all mishandligen, fordi hey; de vinner jo priser. Og det er bra...?

Og du verden, det funker også kjempebra å terrorisere unghester når de løshoppes ved å putte skarpe fremmedlegemer i beleggene så de får ekstremt vondt om de slår beina borti en bom. Og du verden som det funker å blistre hestene til det punktet der de får kjøttsår på bena. Og i alle dager så bra det funker å lære alle dressurhestene hvor udugelige de er så de slutter å protestere når de blir voldtatt i kjeften av et par harde rytterhender og får sporesår over ribbeina.

Det funker jo kjempefint, for man vinner jo medaljer når man holder på slik.

Det er også helt ok å ri inn dressurhestene når de er to år gamle, for da vinner man alle unghestchampionatene. Funker dritbra det, selv om hesten må slaktes når den er 7.

Er det så galt da? Det funker jo for dem?

Du ser; bare fordi en stor gruppe mennesker velger en retning, betyr det ikke at det er rett. Og dette gjelder ikke nødvendigvis kun de ekstreme og "åpenbare" tilfellene av dyremishandling som mange velger seg, det kan også vise seg i mer hverdagslige situasjoner.

Som å snurpe igjen en nesereim. "Alle" gjør det, men har du ikke plass til to fingre i høyden mellom nesereima og neseryggen, er den for stram. Punktum. Men da gaper ikke hesten, så det funker jo. Funker kjempebra til å kamuflere det egentlige problemet.

"Alle" haler og drar og sager hesten i munnen, noe som naturligvis gir den vondt, men ingen innrømmer eller tror de rir slik selv. De gjør jo ikke sånn? Neinei, og det de gjør funker jo.

72.5% av oss rir på halte hester, og 1) tror ikke hesten er halt og 2) rir den daglig som om den var frisk.

Men er det riktig bare fordi at alle gjør det?

Nei. Og jeg regner ikke med at du hadde svart 'ja', i og med at jeg har lagt opp avsnittene her slik jeg har gjort. Men hvordan vet du at du ikke sager hesten i munnen, overstrammer nesereimen og rir på halt hest? "Bare fordi", eller har du faktisk stoppet opp og sett/kjent etter?

Det er en egen generasjon med folk som følger en ridestil, der de fleste hestene går og henger med ryggen, knekker i nakken, går langt bak sjenkel og alt for stutt i steget, og ender opp med ryggvondt og kneproblemer. Men når selv den store mesteren markedsfører seg med bilder der han rir hesten sin med hengerygg og knekk i nakken; hvordan skal hans følgere selv se når de gjør riktig? Jeg har sett én hest som følger den ridestilen som går over ryggen. Én. Og ridestilen er utbredt for å være mild, snill, pedagogisk ovenfor hesten og en fin måte å ri på for å få en sunn og frisk hest.

Jeg synes dette er feil, fordi det ikke kommer noe positivt ut av å ri hesten med senket brystkasse over en lengre tidsperiode, og ri den likesidet ved å gjøre den svak på den sterke siden, fremfor å styrke den svake. Selv om mange følger denne veien og noen er fanatisk opptatt av at det er riktig, så er jeg uenig. Er det jeg eller de som tar feil? Det skal jeg ikke diskutere i denne bloggen.

En svensk studie konkluderte nettopp med at hester ikke bryr seg om de har bitt i munnen eller blir ridd med bittløst hodelag; ved statisk press blir de stresset uansett hvilken type bittløst de går med. Den etablerte sannheten om at bittløst = bra er visst ikke like korrekt likevel. Bra ridning er bra ridning. Det andre bryr hesten seg mindre om.

Tar du valg basert på hva andre gjør? Ja, eller nei?

Og hvis nei; tar du ikke valgene dine basert på hva en trener sier til deg? Eller hva din treners trener sier til vedkommende? Hva det står skrevet i en bok? Isåfall må du si ja til at du tar valg basert på hva andre gjør. Jeg skal ikke frata din unikhet som et tenkende, reflekterende vesen, men vi blir ofte mer påvirket av andres meninger enn vi liker å tro.

Kan du skille velformulerte og karismatiske meninger fra fakta?

Hva hvis forfatteren av boken du leser tar feil? Eller hva om du leser boken og misforstår budskapet?

Jeg skriver ikke denne bloggen for å fortelle deg at alt du gjør er feil, eller sammenligne dine veivalg med rollkur.

Men vi har alle godt av å stille spørsmål til hvor kompetansen vår kommer fra. Hvem vi ser opp til. Hvem vi fronter med utstyret vi bruker og hva hesten vår får ut av det vi gjør. 

For hva om alt du har lært at er riktig, er feil?

Hva om du ser på hesten din og tenker "han har det fint!", og så er alle tegnene du har lært deg å se etter, feil?

Hvorfor er du så selvsikker på at alt du har lært til nå er riktig, og at du ikke har sett deg blind på egen hest og/eller egne/andres metoder?

For når alt kommer til alt, blir ikke den gale veien rett, bare fordi mange velger den.

Ei heller fordi du velger den.

Aldri vær redd for å se deg selv i speilet. Ser du noe du ikke liker, gir det deg en fantastisk sjanse til å gjøre noe med det du ser. Aldri vær redd for å spørre om hjelp, eller stille en trener til veggs med å spørre HVORFOR og be om kildehenvisning til påstanden som legges frem.

Bloggen er på facebook!
Dagens tankespinn...
Emma, Diego og Brego

Kilde:
Statistikk på halthet
 
Bitt VS Bittløst (selv om studien i seg selv
er noe man kan stille seg kritisk til, er det
likevel et poeng man kan ta med seg videre.)

0.0015
6 personer liker dette bloginnlegget!
0.0027
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • MissVeronicaS

  11:56 - 14.01.18
  WOW, mye å tenke etter men for en herlig blogg.
  Jeg føler jeg har funnet en trener, en dressurtrener som virkelig ser hesten. Jeg var vitne til at hun sendte bort en fra timen sin. Jeg hadde time og en kom inn for å varme opp til sin time. To minutter inn i oppvarmningen får hun beskjed om å gå av hesten og leie den inn igjen. De skulle ikke ha time fordi hesten var halt.

  Jeg har kommet på en time der hun har sagt: ser vi skal kun skritte og kanskje trave lett i dag om hesten blir bløtere i bakparten. Ser hun er litt stiv. Men vi holder ikke på i 45 min. Osv..hun ser hesten. Hun "kjefter" om hånden er for hard og hun pirker på en hver minste ting. Ikke på hesten, men for at jeg skal ri hesten riktig. Ri slik at hesten jeg sitter på skal føle det behagelig. Skal ikke bruke "makt" for at den skal gjøre det den blir bedt om, den skal ville gjøre det den blir bedt om, vi skal være på lag. Er vi ikke det så finner hun øvelser som hesten liker..som kanskje lokker den på en fin måte inn i det vi egentlig skulle gjøre. Slik at hesten forsiktig kan styres med bare en liten bevegelse fra salen.

  Jeg har og latt være å ri noen ganger fordi jeg kjenner at i dag... i dag er vi to ikke på lag..da lar vi være. I dag kan du få springe bananas i ridebanen, for i dag vil du faktisk være hest, og du skal få lov.

  Men, sier ikke at jeg gjør alt riktig, for jeg er sikker på jeg kan lære enda mer og har så mye mer å lære og jeg er så åpen.

  Og, det river meg i hjertet til tider å se på mye av det som foregår av trenings metoder. Men den rytteren jeg har reagert mest på som rir.. han så jeg i action i Oslo Horse Show og skjønner ikke hvorfor han sitter på en hesterygg. Han burde gå back to basic før han setter seg å rir sprang igjen. Han er norsk.. og jeg ble ikke imponert over ridestilen hans.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Tuva&Diva

  02:38 - 13.01.18
  Så utrolig enig med deg! Nå skal jeg ikke si at måten jeg rir på er riktig heller, men Diva ble sprøytet et år etter vi kjøpte hun, og skjønte ikke hvorfor hun ble halt, eller var så «vanskelig» å ri gjennom. Etter mange år med prøving og feiling fant vi ut at vi rett og slett red feil, og etter mange kurs med Trollspeilet og andre dyktige trenere er nå den slappe, fremtunge hesten som ikke hoppet et hinder, tidenes mest positive og lette hest dersom hun blir ridd mer med setet, og mer bakfra.
  Syntes undersøkelse/kildene var utrolig interessante, svenskene er utrolig gode på generell ridning og hestevelferd!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • inacharlie

  22:27 - 12.01.18
  Takk! Vi trenger sårt sånne blogger som du har skrevet her i hesteverdenen. Personlig har jeg beveget meg gradvis over til at det er hesten som lærer meg noe. Og biomekanikken som jeg anser som fakta. Trenere hjelper meg i gang med tankekjøret, men jeg svelger aldri noe helt lengre. For meg er det en bekreftelse når jeg kan ri med letthet, når jeg har hester som møter meg når jeg skal hente inn, når jeg opplever gnist i form av f.eks. at hesten ønsker å «kjekke seg» både på bakken og på ryggen, når puslebitene rundt biomekanikk gir mer og mer mening i «virkeligheten» når jeg trener... Listen er lang, men jeg har stor tro på at det å bare ta seg tid til å lytte til hesten kan bekrefte eller avkrefte mange sannheter. Hester som ikke svarer, som løper i fra en, som er motvillige, som bukker, som glefser.... Fryktelig lett å se forbi (også for svært mange trenere har jeg opplevd). Men for hesten er det alltid noe som ligger bak atferden. Skulle ønske jeg kunne se flere som tok slikt på alvor.

  Jeg er faktisk ikke overrasket av prosenten rundt halthet som du nevner. Jeg ser skremmende mye ren halthet, taktfeil og generelt ujevn gange. Og mye «skritt» som er pass og ikke firtaktig. Det ser man heeeele veien opp til OL, og det er rett og slett kjempetrist.

  Igjen, takk! Fantastisk blogg.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • Embla&Knerten

  17:55 - 12.01.18
  Hurra, Emma! Takk for at du tør sette ord på tanker og mest sansynlig får mange til å gå inn i seg selv og reflektere over egne valg :) Meg inkludert. For er det en ting jeg stadig lærer viktigheten av, er det å analysere og tenke igjennom sine valg, verdier og treningsmetoder. Hva synes jeg er greit, hva synes hesten er greit, funker det jeg gjør (hvorfor ikke?), hva burde jeg forbedre, hva er naturlig osv osv..
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Connemaraponni

  16:28 - 12.01.18
  Sykt bra blogg, veldig godt skrevet! Kunne ikke vært mer enig! Har ofte tenkt på det der med bitt/bittløst når mange mener bittløst er så mye "snillere" og bedre (selv rir jeg med bitt..) og så bra at du bruker forskning som kilde;) Fantastisk (og modig egentlig også) at du tar opp dette temaet da mange blir litt hårsåre. Det er for hestenes ve og vel i aller høyeste grad! Man skal ikke gjøre noe bare fordi kjendisene gjør det. Kjempebra blogg!☆☆☆
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Vrengtpolvott

  13:26 - 12.01.18
  Du setter liksom bra med ord på ting du :) Jeg har også prøvd å skrive noe om dette temaet tidligere, men ender alltid opp med så mye vekting at det blir bare rot. Du skjønner, på den ene siden vil jeg løfte alt som heter REFLEKSJON opp, høyt opp i luften, og jeg mener vi hestefolk på generell basis gjør alt for lite av det. Studere egen ridning, andres ridning, trenerens ridning, lese om hest, anatomi, ridning, treningslære osv, og deretter diskutere det igjen. For hvem gjør man det med? Mange av oss er opptatt av det, og da snakker vi gjerne med en nær medsammensvoren, gjerne en som er ganske enig med deg, og da får man verken tenkt over hvorfor man gjør ting som man gjør, hvorfor man mener det er riktig, ei heller sett ting fra andre synsvinkler. Jeg har en del punkter jeg er ganske steil på, men jeg er definitivt åpen for diskusjon, om ikke annet for å få et litt bredere perspektiv på ting. Samtidig: Noen ganger har man godt av å få banket litt vett inn i hodet av en som kan noe bedre enn den, si for eksempel en trener. Det er definitivt ikke det samme som å være ureflektert. Og jeg tror mange er veldig egosentriske når det kommer til å møte opp på trening! Treneren (bør) har forberedt seg for å møte nettopp deg, den står gjerne på banen evig lenge, på ugunstige tider av døgnet, det er kaldt og fuktig, og hjelper folk som er i alle verdens kategorier: redde folk, overivrige folk, superambisiøse folk, folk som ikke tar noe seriøst, folk med utrente hester, folk som sjøl er utrente... Man skal ha litt respekt der også. Dog - mange trenere mangler litt på pedagogikkfronten (ser jeg som lærer...), og jeg er evig takknemlig for min trener, som ser på "refleksjonspauser" som en intergrert del av en treningsøkt, der vi snakker om hva, hvordan og hvorfor, og kan snu og vende på ting vi begge ikke forstår at den andre ikke forstår. Det har kanskje lært meg mer enn noe annet i hesteverdenen.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Safira

  13:24 - 12.01.18
  Alle blogger du skriver er så velformulert og reflektert, at man sitter å gaper etter siste setning. Og denne var intet unntak. Jeg liker så godt hvordan du tar opp tabu temaer, ting de aller fleste ikke snakker noe særlig om.
  Jeg tror det er viktig at man stoler litt på seg selv, og ikke alt man hører fra andre hele tiden. Se hva som fungerer for din hest, ved å se på tegnene den gir. Lære å kjenne hesten som det individet den er og være åpen for svar når man stiller den et spørsmål. Denne bloggen syntes jeg også er svært relevant for unge og uerfarne ryttere. For da er det lett å bare høre på hva alle andre sier, og dermed tro at det er rett. Da jeg begynte hos Fant fikk jeg alltid høre hvordan bittløst var det eneste riktige og at bitt var urettferdig mot hestene. Jeg var ung og uvitende, så trodde jo såklart på det. Frem til jeg begynte å lese litt, komme i kontakt med andre hestemennesker og høre forskjellige synspunkter. For bittløst kan jo være like ille som bitt, som du også sier, hvis man ikke bruker det med måte. Eller hvis hesten ikke liker det.
  Denne kommentaren ble litt i det lengste langet, men jeg blir så innmari engasjert :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • LilleC

  13:23 - 12.01.18
  Utrolig bra skrevet. Skulle ønske jeg kunne uttrykke meg like bra. Jeg er stadig på søk etter hva som er bra for hestene mine. Jeg prøver å lytte til dem, og lese deres reaksjoner. Ofte kommer nok mitt ego i veien, mine ønsker og drømmer.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • Morix

  13:21 - 12.01.18
  Yaaay! Som jeg skreiv i forrige bloggen min - jeg liker forskning, jeg. Også er jeg fryktelig skeptisk til meninger, for det er så altfor ofte basert på "men sånn har det blitt gjort i x år, selvfølgelig stemmer det!". Nei, nei, nei! Sjekk kildene dine, og vær ekstremt kritisk når noen virker bare litt FOR engasjert om en metode, sier nå bare jeg. Veldig viktig tema - også skriver du sånn at det er vanskelig å slutte å lese før man er gjennom hele teksten!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Odus123

  12:52 - 12.01.18
  AMEN! *Bøyer meg i støvet samtidig som jeg applauderer* Selv om kunnskap føres videre gjennom flere ledd, betyr dette ikke at det er riktig! Nå er det maange ulike måter å både ri og håndtere hest på, og alle har sin egen måte som funker for seg og sin hest, men innimellom går det faktisk an å åpne seg litt for å få inn ny kunnskap og bruke andre metoder. Tidene går fremover og vi utvikler oss i takt med dette, så ny kunnskap vil alltid komme, og det er greit å være litt åpen for å lære nye ting og! Veldig rotete kommentar, men det keg mener er; jeg er så enig!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • HannaMattis

  12:45 - 12.01.18
  Fyfader for en fantastisk velskreven blogg! Er så utrolig enig med deg her, selv om noen fører kunnskap videre gjennom trener til trener og til elev så kan det oppstå noe feil et sted, kanskje trenger man ny kunnskap isteden for å ta med seg alt man har lært videre og videre, for ting går fremover og vi lærer alltid nye metoder og lærer mer og mer om hvordan hesten og trening av hest skal fungere på best mulig måte. Jeg er veldig nøye på å vurdere det jeg lærer, jeg er jo svært opptatt av hestens beste så jeg har opplevd å lært mye som skurrer, som jeg ikke kunne tenkt meg å gjort selv. Men AMEN altså, knall blogg!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • xKristinex

  11:55 - 12.01.18

  Wow, Emma! Jeg fikk frysninger av setningen «Kan du skille velformulerte og karismatiske meninger fra fakta?»

  Dette er et så kritisk viktig budskap! Vi må ALDRI ta til takke med hva en trener sier, uten å ha gjort hjemmeleksene våre og lest oss opp på egenhånd. Jeg har gjort så mye feil mot meg selv og hesten min på grunn av saueflokkmentalitet. Heldigvis kom jeg over en trener som oppfordret til tenking og ønsket at jeg skulle stille spørsmål til det vi gjorde. Dette ble redningen.
  Å være ukritisk til treneren sin er å la seg hjernevaske -oftest på hestens bekostning. Og dette temaet mister aldri sin aktualitet! Elsker at du er så direkte i formuleringen din. Dette får kanskje mennesker til å åpne øynene sine litt mer.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • kjerstiou

  11:00 - 12.01.18
  Flott skrevet! ♥ og ja, det er dessverre realiteten i ryttersporten. Hvis man skal studere noe bør man prøve å komme så nærme kilden som mulig, som i vårt tilfelle er hesten. De fleste tingene vi ser som idealer er ting hestene helt fint har gjort uten oss i mange år før vi bestemte oss for å trekke fram this and that... I Norge er ikke instruktør tittelen en gang en beskyttet tittel, som gjør at hvem som helst kan gå ut å lære fra seg ridning. Det hele blir som en viskelek hvor detaljene og de første metodene sakte blir visket ut og glemt bort. Det er jo forståelig nok at folk som synes de får det godt til vil lære fra seg det de gan, og selvfølgelig det som funker for dem.. :) men det er definitivt en ting å tenke på. Som sagt GODT skrevet!! ♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
0.0400

 • MariHeleneM

  Var så heldig at jeg fikk bli med mor på jobb Fredag 15 november. sjekk linken for å se litt om hva som skjedde http://www.hestoghelse.no/index.php?op

 • IngridogMitra

  Tuuusen takk for hele 10 000 besøkende!!! (snart 11 000) Veldig takknemlig! <3

 • Ingfroy

  Tusen takk for tittelen som månedens blogger for mars! :D

 • Fancygirl

  Tusen takk for 10 000 besøk! :D

 • FridaUna

  Så..jeg har skrevet et blogg innlegg(!!). Det tok meg tross alt bare 2 år..

 • happytears2

  Sykeste dressurhæstn min idag ja!<3 imårra blir det løshopping<3

 • maritpia

  Stevne på lørdagen igjen etter en lang ferie, håper han er like fin da som på treningen i dag!

 • flyingdaisy

  Stallen i morgen, tenker å ta med kameraet og prøve å filme litt når jeg rir (om jeg gidder) :D

 • Marianne3

  SNØ, Endelig!!

 • PonniJenta02

  Siste Nytt Med Lille My&#9829; 1.9.13 Første gang jeg red på tur med My. 2.9.19 Hoppet for første gang med Lille My&#9829;

 • DelantraSunniva

  Selger salen min! http://www.finn.no/finn/torget/annonse?editAd=true&finnkode=57872352 ta kontakt om du er interessert! :-)

 • tinaoglively

  Se min nyeste blogg, og abboner på EquestrianGirls, videobloggkanalen til meg og Andrine på youtube! http://www.youtube.com/channel/UCVLXJOPOTcgNJWCJYjjBcCw?feature=watch

 • LeneHenriksen

  På tide og tørke litt støv fra bloggen :)

 • Aramis

  Og hvis noen har lyst til å lage en header til meg - bare skrik ut!!!! Trenger virkelig ny header og blir bare supertakknemlig om noen har lyst;D

 • bmercedesz

  Når livet er over..... ;( Blogg kommer... FORFERDELIG TRIST...

 • allroundMari

  Nå har jeg to BB og en FB som snart blir publisert!

 • -FL-

  Nytt innlegg ute nå!

 • Dreamer-

  Ny blogg kommer snart :D

 • Bustetrollet

  Ny bildeblogg fra denne kanten! Titt gjerne :)

 • MeganeBirkely

  Megane sovnet stille inn 21.08-2015. Takk for alt du var, og alt du ga meg. Til vi møtes igjen &#9829;

 • hesteline

  lite tips til dere som ønsker å følge meg og vandaal litt mer en kun stevner og treninger, følg Vandaal.line på insta for daglige oppdateringer.

 • sommerbakken

  kommer en bildeblogg senere der jeg presenterer for dere stallen min! stay tuned!

 • SuperUne

  Klar for adjektivfortelling? Legg igjen en kommentar i siste bloggen, og plutselig vil adjektivfortellinga publiseres ;)

 • Maisen

  Jäger begynner virkelig å komme igang! Vi har startet å gallopere!

 • Stormgutten

  I morgen reiser vi med Rognfaks til Bjerke, håper det går like bra som de 3 siste startene som har vært 1 plass til Rognfaks, ønsk oss lykke til! :D

 • TurboGull

  Hvis du har fått kommentar på et innlegg av denne brukeren så er det egentlig Turbis jeg bruker. Logger bare noen ganger inn på feil bruker haha :))

 • Maariit

  Hva fader skal jeg gjøre med hestelivet når jeg ikke får hest nå heller.. Kom tilbake til jorden lilleponnis:c

 • bingsing

  Husk å tipse hest.no hvis dere finner gull-blogger!Mange gjemte perler her inne som fortjener oppmerksomhetVi må løfte hverandre opp&frem.HORSEPOWER!!

 • Hestehviskeren

  Holder på med innridning av Billy Boy :)

 • Bamo

  Har tenkt å oppta bloggingen igjen. Muligens det kommer ut et innlegg i kveld. :)

 • littlelinn

  Har lagt ut en bildeblogg av den pene 4 år gamle dølahesten jeg holder på med, Ta gjerne en titt innom :)

 • MartineVH

  Har kommet hjem fra en fantastisk måned på Island!! Kommer nok en del blogge rom Island fremover. Mer bilder og oppdateringer på martinevh.blogg.no

 • xBorkenx

  Har endelig blogget igjen! Kommer ikke til å blogge jevnlig som jeg gjorde før, men kommer nok med et innlegg i ny og ne. Ha en fortsatt fin sommer!:)

 • alicia95

  Gutten er fortsatt tilsalgs http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=45040410&editAd=true

 • WanPharao

  Grisen skal gå prøveløp i dag! Wooho :)

 • bollemalin

  Gratulerer med dagen, Arnie <3

 • Hestebloggen123

  Gratulerer med dagen alle sammen!!!!!!<3

 • Hestevenn1

  Etter en lengre pause fra blogg og hest.no, er jeg nå i gang igjen med blogging:). Mye som har skjedd siden sist...

 • Sussam

  Dreki blir flyttet til ny stall på søndag, og på mandag begynner eventyret vårt sammen! :D Et år uten hest har ikke vært enkelt :O

 • BettyLove

  Det blir en bloggpause fremmover, tiden strekker ikke til.. Men følg gjerne med på ingridhest på instagram i mellomtiden.

 • BirgittMinette

  da var jeg og corda på plass i den nye stallen! :D stortrives allerede! <3

 • HeartBelong42

  Da har min nye stjerne tråkket av transporten! Dere kan møte vidunderet i mitt nyeste innlegg :D

 • kristines1990

  Da har jeg endelig surra meg til å komme med litt oppdateringer igjen =)

 • EftelandFestus

  Da har jeg begynt i ny jobb, og det er en drømmejobb! Jeg skal begynne å jobbe på Horze Drammen fra neste uke for fult, så dette skal bli spennende :D

 • sal

  Blogg om stevnet i går ligger ute! Ta gjerne en titt og se hvordan det gikk med Athena og meg :-)

 • mariannen

  Blogg fra helgas stevne er ute. Film kommer når jeg får satt meg ned med redigering! :)

 • Lykkee

  Blogg fra distanseritt i spania ligger ute! :D

 • ludo

  Beklager for lite oppdatering. Vært på 10 klasse tur. Men pc'en må fikses litt på. Så kan ta litt tid før blogginga er helt på plass igjen :D

 • Celsius

  <3

 • mysann

  5 av 12 cellegiftkurer gjennomført <3 Vi nærmer oss halvveis!

 • Butur

  2015 - Nytt år, nye muligheter! Alle mine blogginnlegg fra årene 2010-2014 er nå borte fra arkivet. Men hvem vet, kanskje dukker det opp nye i år?

 • kvix

  12 år med vennskap, er nå over. Min vakre og aller kjæreste edelsten er borte. Vil savne deg for alltid, prinsen min. Du var alt. Hvil i fred <3<3<3<3

 • Marita-Dakar

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Toothpaste

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Inkipinki

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • J0hanne

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Blixten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Johanne-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Bonnie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AtinaHesteGal

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Equestrian-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • iina94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Trolla1998

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Nikolinee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • emmma97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ponnimikke

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • UrsinaogTiril

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Martheee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Nille

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Limar

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarieART

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hestejenta-Kaja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hannafh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Juuliiee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SiriEmilie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hesteelsker1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Thea-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • jmii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Elizzabethh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Moblu

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Mille

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hetii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • OliverTwisted

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IngvildE

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Magni

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MalHa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Rembla

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ponnirytteren13

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SLG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • PernilleWikki

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • isabelogamigo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KineG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarieogTufte

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TheaaN

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ida-Fjording

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • shetta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • christineh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malla97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • finniz

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Iselin-93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • PiaSchoyen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SkyDiaz

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • GryCat

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • DinaHest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • rinabugge

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • XxMariaXx

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariOgPiltur

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Emilie-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • emipemi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • marie-jenta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Blods

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • NLaika

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mayalogvilde

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kristinalland

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SigridogUffrei

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tressa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MiroAndrea

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LavaSofie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Indomitus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Effi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Maritaaa94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lunsepuns

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Maestro

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HeaderDesign

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Naco

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IrishDream

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Shmee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jadelover

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Natti97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -SuWi-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LillePolaris

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • nl-Boysen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sondrels

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • BellaAmanda

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Macleeee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tino

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • siljeaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marteogponnien

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TornadoKaj

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Cancara

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • harryog

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IERH

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sprangponnien

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Suzanne-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Cocktail

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • johannad

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HeleneOgGaia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TuvaogIngrid

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Quinsiglavy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hestejinta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • naturlighest93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KajaElla

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Gullighakke

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • julie95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarieogBuck

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sandrra

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AnelovePedro

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Aneee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tello

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -MM-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jahoie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EirinOgTilla

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Piragirl

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Idaa-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Match

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MartineHest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SiljeHK

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lina98

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Dressurfolk

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • FannyMelody

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Talee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Redneck

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Celiin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • gwenno

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariogBastian1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Destroy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MinDunya

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Appelsinene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Annalussi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.0944

0.0471

0.0089
i 0.0541
a 0.0934