Emma rullerer på å trene de tre hestene på treninger og på egenhånd. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Portrett

– Jeg husker at jeg gråt på hver sprangtime, men jeg måtte

2021 har vært året der Emma Tallulah Behn (13) for alvor har hevdet seg på sprangbanen, både nasjonalt og internasjonalt. Det hadde hun ikke trodd for en del år tilbake, da tårene rant under treningene. Nå har de tre hestene hennes fått juleferie, og vi har besøkt Emma i stallen på Lierskogen.

Går det egentlig an å ikke være fan? Emma Tallulah Behn er bare 13 år, men hun har i 2021 fått sølv i Nordisk mesterskap sammen med det norske laget i Finland, og var den eneste ekvipasjen som kvalifiserte seg til children-finalen under EM i Portugal. Sammen med den elleve år gamle hoppa Fetoucha, har hun til og med tatt gull i innendørs NM, samt bronse i utendørs NM i sprangridning. 

Det er bare å se opp, for Emma har enda en ny stjerne på laget, og store ambisjoner også for den neste sesongen. Og med lidenskap, hardt arbeid og et enormt konkurranseinstinkt, finnes det ingen grenser for sprangtalentet:

– Hvis man tror på noe så mye, kan det alltid skje. 

– Hest er liksom ingen basic sport, det er ganske spesielt, sier Emma. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Da jeg var liten, var hest det verste jeg visste

Emma kommer rett fra skolen til Stall Farmen, slik hun pleier. Her er hun nesten hver dag, for alle de tre hestene må trenes. Om det blir tur eller banetrening, avhenger av hvordan stevnekalenderen ser ut. Akkurat nå har de juleferie, alle sammen. Velfortjent, etter en sesong med mange oppturer. 

– Det har vært veldig gøy. Det er den første sesongen der jeg har fått lov til å ri internasjonalt, og det er jo enda mer spennende. Det er fint å besøke nye steder og teste seg på andre baner mot nye konkurrenter, sier Emma. 

– Pleier du å få mye nerver?

– Nei, egentlig ikke. Jeg får aldri nerver når jeg går banen og sånt, men det hender jeg kjenner litt på det i det jeg rir inn på banen. Men så begynner jeg, og da forsvinner det.

Selv om Emma har vokst opp som en del av kongefamilien, opplever hun ikke å bli behandlet annerledes av den grunn. Når hun er ute og starter stevner, er det jo sprangrytter hun er. 

Og hestejente ble hun allerede før hun fylte tre år. Siden Märtha Louise har satset innen sprangridning tidligere, ville hun gjerne introdusere jentene sine for hest. Men de skulle selv få velge hvilken gren de ville holde på med. For Emmas del, var ikke noen grener særlig forlokkende i starten. 

– Da jeg var liten, var hest det verste jeg visste. Jeg syntes bare det var kjempeskummelt. Og da jeg skulle begynne å hoppe, syntes jeg ikke det var gøy i det hele tatt. Jeg husker at jeg gråt på hver sprangtime, men jeg måtte. Eller, mamma tvang meg litt da. Og det er jeg veldig glad for nå, for ellers hadde jeg ikke klart alt dette, sier Emma ganske alvorlig. 

Hvordan gikk det til at du valgte akkurat sprang da?

Jeg hadde egentlig lyst til å drive med western. Det gikk faktisk så langt at jeg skulle starte et stevne i Drammen, og sa til mamma at dersom det går dårlig nå, så slutter jeg og begynner med western i stedet. Men så kom jeg på andreplass, og etter det har jeg aldri gitt opp.

– Vi hadde blitt så lei av hverandre hver gang en av de andre vant

Emma drev også med voltige en periode, og deltok til og med på Oslo Horse Show. I tillegg har hun testet en håndfull idretter.

– Jeg drev med fotball, men det ble skikkelig kjedelig, og jeg kommer aldri til å spille det igjen. Så drev jeg med dans, og det likte jeg, men det fikk jeg ikke lenger tid til. En stund hadde jeg veldig lyst til å starte på volleyball, men det hadde jeg heller ikke tid til. Turn gikk jeg også på et års tid, til det ble for kjedelig. Hest er liksom ingen basic sport, det er ganske spesielt.

– Hvordan overkom du da frykten for å hoppe?

– Jeg måtte bare ikke gi meg, og så bedret det seg. På den tiden delte jeg hest med søstrene mine. Vi hadde en hest som het Wendy, og så en som het Wilma. Wilma var en fin kategori tre ponni fra Danmark, som hoppet høyt. Men jeg ble så redd at jeg svingte henne til siden foran hindrene, slik at hun begynte å vegre.

Emmas to eldre søstre, Maud Angelica og Leah Isadora, var også med i stallen en stund. Maud gikk bare i rideskolen, og ville ikke ha egen hest. 

– Hun synes fremdeles det er skummelt at jeg hopper så høyt.

Så det var Leah og Emma som for alvor gikk inn for hesteprosjektet. Likevel sluttet også Leah med hest etter hvert, og Emma fikk interessen, og hestene, helt alene. 

– Jeg liker det mye bedre. Da blir det mer oppmerksomhet på meg, og så trenger vi ikke konkurrere mot hverandre. Vi hadde blitt så lei av hverandre hver gang en av de andre vant. Og i stedet for én, kan jeg ha flere hester, siden jeg ikke trenger å dele dem med søstrene mine, sier Emma spøkefullt. 

Emma forteller at Fetoucha alltid gjør sitt beste for de menneskene hun elsker. De to har stor tillit til hverandre. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Selv om hun nå er den eneste hestejenta, føler hun aldri på et press om å prestere. Ikke en gang da Dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var med og så på under NM, var hun redd for å skuffe noen. Kanskje bortsett fra seg selv.

– Jeg blir jo lei meg dersom jeg ikke gjør det bra. 

– For du har mye konkurranseinstinkt?

– Ja, svarer Emma uten å nøle.

– Mest blant deg og søstrene dine?

– Ja, men så vinner jeg jo alltid da, svarer hun, og får Märtha til å le. 

For ikke bare på hesteryggen, mener Emma. Også i spill, og ja, på alt, faktisk. 

Emma Tallulah Behn gjør klar Fetoucha for en rideøkt. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Drømmehesten med stor D

Emma er ferdig med å pusse den nederlandske varmblodsen, hesten hun har tatt flest seire med i år, og legger på salen. Så går hun i gang med bandasjene - en oppgave hun fremdeles ikke har full kontroll på. Men hun er nøye, og hun får det til veldig bra.

 Hvordan ble det dere to?

Fetoucha møtte vi på en rideleir for veldig lenge siden. Det var en venninne av meg som sa at når hun var ferdig der, kunne jeg få kjøpe henne. Så gikk det rundt fire år, og så sendte hun oss en melding. Da var vi på utkikk etter en større hest, og valgte å prøve henne etter sommeren i fjor, sier Emma, og fortsetter:

– Allerede da jeg prøvered henne, tenkte jeg at dette var drømmehesten min. Hun prøver sitt beste med de hun elsker høyest, og gjør alltid jobben sin.

Fetoucha står helt rolig og tygger på litt høy. Emma har fått høre at de beste hestene også har sine utfordringer. Og det har virkelig Fetoucha, selv om det ikke ser slik ut nå.

– Vi må ha sparkeplater i boksen, for hun river ned vegger og sånt. På stevner må vi dekke til rundt boksen, dersom det kun er vegger og gitter mellom hestene. Men hun elsker å reise og konkurrere, det gjør henne veldig glad. 

Fetoucha har en tendens til å bli veldig sta når hun blir sliten. Emma forteller at hun kan være ganske frekk, og både steile, bukke og stoppe.

– Hvis vi rir dressur i ridehuset, kan hun finne på å gå helt amok og bite meg i beinet. Men jeg faller aldri av når hun bukker og sånt, og har bare falt av henne to ganger. Den første gangen var under EM i Portugal faktisk. Hun løp ut av banen da vi var ferdige, og kastet meg av rett på utsiden av utgangen. Da var jeg heldigvis ferdig og feilfri. Og så falt jeg av tidligere denne uka, sier hun og ler. 

– Men hva gjør henne til en god spranghest?

Jeg er veldig trygg sammen med henne. Og jeg vet at dersom jeg prøver på noe nytt, vil hun alltid gjøre sitt beste. I tillegg er hun en rask hest, som er kjapp på å svinge og forstå de små signalene mine. 

Emma håper at hun og Fetoucha vil komme til EM neste år også. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Målet er OL og VM i fremtiden

Det var i januar i fjor at Emma og Märtha flyttet til Stall Farmen på Lierskogen, like nedenfor Stall Gullik. Før det, stod de på Stall Eide i Lommedalen. 13 år gamle Lyncott Fancy Pants, eller bare Fancy, ble med. I løpet av året, ble også Fetoucha en del av familien, og for knapt to måneder siden, ble også Perle Van Doperheide en del av teamet. 

Seks år gamle Perle var ikke akkurat det de var ute etter da de reiste til Belgia for å prøve en eldre juniorhest. Men da de kom dit, var hesten solgt. 

– Det var Victoria Gulliksen som sa det var en ung hest på samme stall, som var veldig fin. Og så var det full match, og jeg likte Perle så godt, så da ble det henne. 

Emma hadde bare hatt Perle i et par uker da de startet sitt første stevne. Og de startet høyere klasser enn det hoppa hadde gått tidligere. Men Perle skal de bruke tid på å utvikle, og det tar alltid litt tid å bli kjent.

Hva er den største forskjellen på Perle og de andre?

– Perle er større, og har stor galopp. Det kjennes ut som det går veldig fort, men jeg får tidsfeil på Perle, og ikke på Fetoucha. 

– Hvis man ikke stoler på hesten, stoler ikke hesten på deg, sier Emma. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Emma bytter på å ri de tre hestene, og har én bomtrening, én sprangtrening og én dressurtrening hver uke. Det er Toril Hemmingby som står for sprangtreningene, og Marit Hemmingby Nielsen som trener dem i dressur.

– Hvilke kortsiktige og langsiktige mål har du satt deg?

– Neste år har jeg lyst til å komme til Nordisk og EM. Kanskje Nordisk med Perle, og EM med Fetoucha? Og langt frem i tid, har jeg lyst til å ri OL og VM. 

– Har du noen forbilder i sporten, og hva gjør dem til gode forbilder?

– Espen Johannessen, og Victoria og Geir Gulliksen. Det kommer av måten de behandler hestene, og hvordan de rir. Det viktigste er å ha et godt forhold til hesten. Hvis man ikke stoler på hesten, stoler ikke hesten på deg. Det har jeg lært veldig mye av, avslutter Emma. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng