Close

Logo

Det er 991 brukere på siden. 27 brukere er logget inn. Mandag 30.11.2015 kl 23:25

TB: Tilvenning før beite!


Det er viktig med gradvis tilvenning før du slipper hesten din på beite, slik at hesten ikke skal få en for brå overgang. Dette har jeg valgt å skrive en liten blogg om, der jeg har pakket sammen noen av mine tanker om dette temaet. //Arkivbilde - lykkelige hester på beite!

Nå er det snart sommerferie for oss mennesker, og mange velger å gi hesten sin en liten ferie om sommeren også. Men før du setter hesten på beite, er det viktig at den er vandt med grønt gress som er mye kraftigere kost enn høy/ensilage. Jeg skal ta for meg hvordan jeg har valgt å tilvenne hesten min dette, og hvorfor. 

For litt over 2 uker siden ble jeg hesteeier til nydelige Eddie, og med en gang jeg hadde fått han hjem, startet jeg å tilvenne han gress. Jeg har valgt å dele det opp i forskjellige faser. 

1. fase - Leide han ute og gresset han i 10 min i 5 dager
2. fase - Leide han ute og gresset han i 20 min i 5 dager
3. fase - Leide han ute og gresset han i 30 min i 5 dager. 
4. fase - Satte han ute på beite i 1 time 1 dag. (det er hit jeg har kommet nå, og dette kommer jeg til å gjøre resten av uken) : 
5. fase - Satte han ute på beite i 2 timer 1 dag.
6. fase - Satte han ute på beite i 3 timer 1 dag. 
7. fase - Satte han ute på beite i 4 timer 1 dag. 
8. fase - Satte han ute på beite i 5 timer 1 dag. 
9. fase - Satte han ute på beite i 6 timer 1 dag. 
10. fase - Nå får Eddie gå ute på beite fra morgenen til han bli tatt inn om kvelden. 

Gressing, Eddie koser seg! :)

Grunnen for at jeg gjør det slik, er rett og slett fordi jeg ønsker at han ikke skal bli dårlig i magen av en brå overgang, slik at han kan få kolikk eller lignende. Mange av dere synes kanskje at jeg er forsiktig, og noen synes kanskje at jeg er for brå. Men det er slik jeg ser på saken, og synes det er fornuftig. 

Det er også viktig å tenke på at hesten ikke trenger like mye av det foret den får daglig. Pr. dag dato forer jeg Eddie på ensilage, og han får 3 kg til morgen, 4 kg til middag og 6 kg til kvelds. Jeg kommer til å sette ned morgenen til 2 kg, middagen skal kuttes helt ut og kveldsen til 4 kg. Dette kan man selvfølgelig se an, om det er nok mat på beitet, eller om det er lite. Da kan man evt slenge inn litt mat nå og da, om det er nødvendig.  

En ting til som også er veldig viktig å tenke på, er omebehandling av hesten din før og etter beiteperioden. Eddie har nettopp fått ormekur, altså rett før beiteslipp. Han ska også få midt i beitesesongen, og dobbel dose når han taes inn fra beite for å ta eventuell bendelorm. Resten av året foregår som normalt.  

Jeg tenker å gi Eddie ferie i ca 1 uke - 10 dager, der han bare rett og slett skal stå å være litt "hest" og bare beite. Etter det, skal jeg begynne å trene han opp, samtidig som han står på beite. Dette er fordi vi skal på stevner i sommer, men at jeg fortsatt ønsker at hesten min skal få stå på beite å ha litt fri. Det fortjener han.  


 

//Arkivbilde


Vi snakkes!
- Maren og Edison!

0.0115
4 personer liker dette bloginnlegget!
0.0124
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • ACL

  11:25 - 09.06.14
  Bra blogg, og jeg synes absolutt du har en god tilvenning til beitesesongen😀 jeg har selv brukt nesten en hel måned på tilvenning før zunica fikk stå ute hele dagen. Hun får enilasje til frokost og kveld 😀 lykke til videre
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0054
 • teamssy

  07:49 - 08.06.14
  Utrolig bra blogg! Det er et viktig tema! :) Gratulerer med forsideblogg, det fortjente du virkelig! :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0023
 • Kjelis

  12:06 - 07.06.14
  Kjempe bra blogg! :) Tilvenning før beitesesongen er kjempe viktig! Var ikke nødvendig å gjøre det med hesten vi hadde før da hun var vandt med det fra før (gikk på et gressebeite her hjemme, som vi kaller det), men om vi måtte ha gjort det ville jeg nok gjort det på samme måte som deg.

  Gratulerer med forsideblogg! Velfortjent!

  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0047
 • Muffins

  21:44 - 06.06.14
  Tommel opp! Kjempeviktig med tilvenning i en god del uker før beitesesongen er igang for fullt. Gratulerer med forsideblogg!

  En hest her på stallen ble sluppet rett ut på beitet, og fikk forfangenhet. Kan aldri stå på beite mer.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0023
 • Gipsy

  13:53 - 06.07.12
  Viktig å tilvenne hestene gras,det samme gjelder nytt kr.for og grovfor ;) flott blogg =)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0071
 • Kristiin

  13:10 - 06.07.12
  Tilvenning er viktig, men jeg ser ikke heeelt poenget med å øke på 10 min og holde på slik i flere dager. Ikke at det er negativt på noen måte, skjønner jo det om hesten er veeeldig ømfintlig. Her begynner vi iallfall med 20 min i 2 dager, deretter tre kvarter-1 time og etter det får de stå på beitet halve dagen også tar vi de tilbake til paddockene og etter noen dager får de beite 24/7. Fungerer helt supert her iallfall. Ved siden av det får iallfall mine gresse litt på tur o.l. :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • penky

  12:36 - 06.07.12
  Bra blogg. Viktig med tilvenning! ☺ Vi har såppas stort "gjerde" hestene står på i vinterhalvåret, med masse gress, så de står der og gresser samtidlig som de får høy, etterhvert får de mindre og mindre grovfor, i tillegg til at de etterhvert får stå ute om natta ☺ Når alt er klart, slippes de på beitet.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • -Sandra-

  11:36 - 06.07.12
  Kjempebra blogg! Vi har også gjort nesten slik som deg, leid hesten ut på gress i 5-10 minutter, og annen hver dag litt høyere. Han har også sttt noen ganger på gress 1time om dagen, og bli satt ut på beitet til skolehestene noen ganger, og det er greit å tilvenne gress ja! Da er det mye mere sannsynelighet at hesten ikke får kolikk eller lignende! Så jeg gjør det nesten samme som deg med Nico ;) Klem Sandra & Nico ^^
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0052
 • Hiawathaaa

  03:48 - 06.07.12
  Bra temablogg! Du har samme rutine som meg x) samtidig som at jeg klipper litt gress som hesten min også får inne. Hesten min sto på beite i to mnd, han hvor jeg red han på tur litt nå og da når jeg følte for det x) også flyttet vi til ny stall og dro rett til stine gøtesen og hesten min var like fin og sprek som alltid x) så er virkelig ikke dumt og gi dem litt fri :D gratulerer med Eddy! :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0056
 • ampiall

  01:17 - 06.07.12
  Det er viktig med tilvenning ja, jeg leier dem litt de første dagene før jeg setter dem ut 15 min første dagen, 30 min andre dagen 1, time tredje dagen, 2 timer fjerde dage, 4 timer femte dagen, 8 timer sjette dagen 16 timer sjuende så kan de stå ute dag å natt etter det, vi dobler det altså for hver gang, det funker veldig bra hestene våre her aldri blidt syke eller noe! :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0160
 • Elinzen

  01:16 - 06.07.12
  Jeg var veldig slapp i år... Vanligvis lar jeg hestene spise opp gresset rundt paddocken, så gresser jeg de en halvtime hver dag et par uker - og så går de på beite hele dagen en uke, og så hele døgnet. Som regel - og det funker fint for mine to. ☺ En hannoveraner og en fjording ;-) Ser ikke helt poenget i å øke med 10 minutter per dag, men dersom du har en hest som er ømfintlig er det jo viktig å være forsiktig.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0177
 • Odefazz

  22:29 - 05.07.12
  Det samme gjør vi med alle skolehestene våre, så de får bli litt venner. og det er så moro og se på de løpe rundt på beitet vi har laget:)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0137
 • ranita

  18:41 - 05.07.12
  Veldig flott blogg! Gratulerer med forsideblogg! Vel fortjent!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0435
 • Tinapijah

  18:26 - 05.07.12
  Høres ut som en bra tilvenning :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0217
 • Carmensita

  18:14 - 05.07.12
  Gratulere Maren, med forsideblogg!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0171
0.1757

 • Linoo

  Tusen takk for noen fantastiske år! Bloggen slettes ikke, men jeg sier takk for meg :-)

 • MayVeronica

  Så satt man på sykehuset i bodø og kikka. Jaja, sånt går nå dagene

 • Gunnar-og-Hanna

  skal faktisk på stevne i helgen, så skal faktisk mest sansynlig blogge! haha, så stay turned

 • Carmensita

  Oppussing pågår! Ny header og forside :)

 • Korea

  Ny header, ponni på bedingens vei etter kne problemer og lang helg :D

 • Hanne-R

  Ny blogg ute!

 • helenpiah

  Mye som skjer fremmover - Spennende, men kjedelig å vente:) heldigvis er har jeg tid til å lage videoer om hester:D hehe

 • -Sandra-

  Molly har mistet begge fremskoene og har rolige dager fremover siden hun er så sårbeint. Håper hovslageren kommer så fort som mulig :-)

 • MatildeBrandt

  MIN HESTEBLOGG: www.matildebrandt.no

 • ampiall

  jjjbj

 • andrealien

  Jeg og Dahib ridde vårt første dressurprogram i går, fikk 60% prosent i lc:1 :-)

 • elsaBB

  Jeg har fått fôrhest, endelig :)

 • Maxsi

  Idag blir Max 16 år! Gratulerer med dagen Max <3

 • bingsing

  Husk å tipse hest.no hvis dere finner gull-blogger!Mange gjemte perler her inne som fortjener oppmerksomhetVi må løfte hverandre opp&frem.HORSEPOWER!!

 • Carolinewh

  Har visst glemt å informere om at jeg har bloggpause på ubestemt tid... Om jeg kommer helt tilbake er usikkert, men små oppdateringer legges nok ut!

 • IdaHexe

  Har oppdatert profilen min.. Kommer kanskje en blogg snart. :)

 • Sultan

  Får ikke til med denne nye blogg greierne , tror jeg gir opp :p

 • -horsepower-

  Er på KOHS og jobber under presse, og knipser og redigerer i vei. Blogger kommer etterhvert :-)

 • Nistugas-Rosita

  Da skal vi begynne å fjerne beitemagen til Rosita, vi må trene fram stevneformen! Prøver å legge ut en video hver uke! Følg med! <3

 • Elja-min

  Bloggpause nå annsett som over; Ny blogg snart å finne!

 • fosli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ann-sens

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ginavero

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • gurooo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lisamt

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TheaOgRonja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Topp

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ToneAnita

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Veronicah

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lonejaman

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Suzanne-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SamsonLove

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sandraogtrollet

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mhh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • eliinmariie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Veronik93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Dumbledore

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ArjoSvarten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HildeChristine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sanna

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lisadahle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IrishMiss

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • linnhegeaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mariapedersen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hannaar

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • jmii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • eemilieelisee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • odasivertsen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • DarkChianti

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lovekapten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Annabell

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Saram

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Andrines

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • k

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hegesto95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sondrels

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marti95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lisa-geysir

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • windy27

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LeneogNevada

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ivana

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hannamilan

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Johannebn

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Koheila

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KaFe

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Maren94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Mismo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • gunti

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • annbam

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Smarno

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • bekka25

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • OdaMartine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Fluffi-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • stineogtamar

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • superfrukten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Mari-Horzes

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SigridogUffrei

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • minsantori

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LeoMin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hildehest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Emiloo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StallAndsjoen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • rakelkveinaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Beatrice

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sirkka-lisa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Mariaforaas

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hmork

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Irrja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • BirgitteTomine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Heste-RIkke

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • issevaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AdrianShadow

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MelanieK

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EmilAS

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • isef

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • marrne95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Stjarna

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarieKulseng

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Liinikko

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.1104

0.0140

7.2947
i 0.3412
a 0.5680