Brannmann Frode Amundstad sjekker stroppene før Trinity skal trekkes opp av bekken. I bakgrunnen holder Ingrid Sæther Houge hodet til Trinity.
Hest

Da Trinity satt bomfast i bekken

Under en ridetur i Frognmarka falt araberen Trinity ned i en bunnløs bekk. Etter fem lange timer fikk brannvesenet og naboer endelig hesten opp på trygg grunn. Her deler de sine erfaringer.

Undertegnede var på ridetur med min gode venn Niels Tellerup og hans sønn Johannes + de to Jack Russel-valpene Yin og Yang. Vi red sydover fra Skuterud gård og inn i marka i Nordre Frogn.

I ettertid ser jeg at noen av erfaringene vi gjorde oss, kan komme andre til gode hvis de havner i en tilsvarende kritisk situasjon. Her kommer en beskrivelse av hva som skjedde fra A til Å, og hva som kan være lurt å gjøre hvis hesten din setter seg fast i en myr eller bekk.

Historien er basert på egen hukommelse og intervju med veterinær Niels Tellerup og underbrannmester Peter Kristensen, som deltok i aksjonen.

Bildene i artikkelen er tatt med et enkelt mobilkamera i dårlige lysforhold.

Trinity har falt i bekken. Rytter Niels Tellerup forsøker å ta seg frem til hesten. Til høyre står Yin på broen Trinity ikke ville gå over.

Hoppet ikke langt nok

Etter drøye fire kilometers ridetur på en sti i tett skogsterreng med en og annen grøft eller bekk som vi måtte hoppe over, kom vi til en liten bro som gikk over en tilsynelatende uskyldig bekk.

Undertegnede tenkte et lite øyeblikk på om broen kanskje var for glatt, og at jeg isteden skulle finne et smalere sted å hoppe over bekken. – Skitt, dette klarer Sivert, tenkte jeg og red over den lille broen. Deretter fulgte Johannes på sin ponni.

Niels, som red sist og satt på araberen Trinity, styrte hesten mot broen. Trinity satte forbeina så vidt ut på broen. Deretter tok han sats og hoppet til siden for broen. Han kom 10 centimeter for kort. Forbeina kom inn på land, mens bakparten kom for kort. Dermed skled Trinity og Niels ned i bekken, som viste seg å være dyp.

Trinity synker dypere og dypere hver gang han forsøker å kaste seg fremover. På dette tidspunktet var vi redd han skulle drukne.

Trodde det ville være en enkel sak

Undertegnede har opplevd at hester har satt seg fast i myr tidligere – både på fjellet og i skogen. Jeg har da fått hestene opp ved å bruke meget hardt press, det vil si pisk. Jeg tenkte derfor dette ville gå greit også denne gangen.

Bekken Trinity falt ned i hadde dype kanter fra begge sider, og det lå flere nedfallstrær på kryss og tvers over bekken. Trinity forsøkte flere ganger å bykse opp på siden, men sank bare dypere og dypere ned i bekken for hver gang. Til slutt reagerte hesten ganske apatisk, også på harde piskeslag.

En stund var jeg redd den ville synke så dypt at den ville drukne. For å gjøre vekten mindre for hesten løsnet Niels gjorden på salen og trakk denne opp. Vi innså etter hvert at vi ikke ville klare å få Trinity opp av bekken uten hjelp.

Jeg ringte derfor min kone som var hjemme på gården og ba henne ta med lastestropper, tau, ullteppe og boltepistol og patroner i verste tilfelle. Niels som er veterinær hadde medisiner i bilen sin som sto på gården, så Kirsten fikk også beskjed om å ta med diverse medisiner og sprøyter.

For å finne noe som Trinity kunne tråkke på uten å risikere å sette fast gikk jeg videre på stien og fant ved en koie en bred og lang planke. Vi fikk ført denne ned i bekken og foran hesten, men hesten gjorde ingen forsøk på å tråkke opp på denne.

For å få ro til å jobbe med å få Trinity opp av bekken bandt vi de to andre hestene vi hadde med fast til noen trær og ba Johannes (6) passe på valpene Yin og Yang,

Sofie Sæther Houge forsøker å berolige Trinity. Hun har lagt et ullteppe over hesten i håp om å redusere varmetapet.

Ga hesten bedøvelse

Etter tre lange kvarter kom endelig Kirsten og min datter Sofie med utstyr. Trinity lå da mer eller mindre på venstre side. Den skalv og var ganske rolig.

- Tiden er nå kritisk, sa Niels. – Den vil få krysslammelse.

Niels satte en sprøyte i en blodåre i halsen til Trinity. Sprøyten var fylt med Meloxicam, som er en betennelseshemmende medisin (NSAIDS) som også lindrer smerte. Blant medisinene Kirsten hadde plukket med seg fra Niels sin bil var også Detomidin, som er et bedøvende middel. Dette ville han gitt hesten hvis den ikke hadde slappet av.

- En hest som ligger lenge og kaver i en bekk eller myr går raskt i sjokk. Hvis jeg hadde visst at den skulle ligge så lenge som den gjorde hadde jeg satt et dropp på den mens halsen var over overflaten. Sjokk betyr at hesten omfordeler sitt blod til de indre organer hvilket gjør sirkulasjonen dårlig, forklarer Niels i ettertid.

Plasserte tau rundt hesten

Vi forsøkte å få et tau under buken på hesten. Dette var en risikabel operasjon, særlig når vi måtte jobbe foran beina dens. For å få tauet rundt buken måtte jeg dukke ned i massen med myrvann og myrjord. Etter flere forsøk med pinner som førte tauet under buken lykkes vi endelig.

Med et tau under buken kunne vi dra lastestropper under. Vi festet lastestroppene og tauene til et tre på hver side av bekken, men det viste seg å være altfor tungt å dra opp hesten.

Vi bandt også et tau rundt hestens halerot og forsøkte å dra hesten opp på den ene siden med lastestropp rundt buken og tau i halen. Men med fire mennesker var dette en umulig oppgave. Niels forteller at man ofte flytter på en hest som ligger forkjært på operasjonsbordet ved å dra den i halen.

Naboer og turgåere fjerner trær og busker fra kanten av bekken. Niels Tellerup (i blå jakke) følger med på tilstanden til Trinity.

Ringte 110

Min kone forsøkte å ringe bekjente som bodde i nærheten, og hun fikk napp hos Arnor Bødtker. Han kastet seg rundt og kom raskt til med lastestropper.

Imens hadde flere turgåere kommet til og begynt å hjelpe. Selv med åtte personer var vi for få.

Da var det bare èn ting å gjøre: Jeg slo tre siffer på min mobiltelefon - 1 - 1 - 0 - og kom til brannvakten. Mannen i den andre enden var hjelpsomheten selv. Han spurte hvor vi var og sa at de skulle ringe oss tilbake snart.

Etter få minutter fikk jeg en oppringning fra Søndre Follo Brannvesen. De spurte meg om hva som var nærmeste vei inn til der vi var og jeg ba dem ta med brede rep, taljer og utstyr til å trekke hesten opp av bekken.

Da det var klart at de var på vei, begynte vi som var på skadestedet å rydde sidene rundt bekken. Min nabo Arnor hadde med seg motorsag og kappet kjapt ned trær, busker og røtter som stakk opp på siden.

Vi oppdaget at tauet rundt buken på Trinity hadde forsvunnet bak hesten i et av dens forsøk på å bykse fremover. Dermed gikk en av turgåerne fryktløst i gang med å trekke et nytt tau rundt buken på Trinity. Han måtte dykke dypt nede i gjørma for å få tauet rundt.

Brannmennene får oversikt over situasjonen og legger en plan.

Beinet i klem

Under det meste av redningsoperasjonen satt min datter Sofie nær hodet til Trinity og holdt et ullteppe over kroppen, og passet på at hodet var over gjørma.

På et tidspunkt oppdaget hun at hestens venstre forbein satt i klem mellom planken vi hadde satt ned i bekken foran hesten. Dermed måtte vi dra planken forsiktig bort.

Veterinær Niels fryktet nå at hesten kunne ha pådradd seg et brudd i beinet. Han strakk seg derfor ned mot hestens hov og kjente etter om det var et brudd i beinet.

- Jeg kunne ikke kjenne at det var en fraktur, men jeg kunne heller ikke garantere at det ikke var en fraktur. Hadde jeg kjent at det var en fraktur hadde jeg avlivet hesten nede i bekken, så fikk vi heller heise opp kadaveret, sier Niels i ettertid.

Brannmennene Runar Nicolaisen og Frode Amundstad har festet et segl rundt Trinity. Til høyre: nabo Arnor Bødtker.

Redningen kommer

Det var en god følelse da jeg endelig skimtet en skikkelse med gul brannmannuniform mellom trærne. Etter noen minutter kunne vi også høre lyden fra en ATV.

Med fire brannmenn på plass var det bare å krysse fingrene for at dette skulle gå bra. Hesten hadde nå lagt mer enn fire timer nede i bekken. Brannmennene - Eirik Sandberg, Peter Kristensen, Runar Nicolaisen og Frode Amundstad – orienterte seg raskt på skadestedet og la en plan.

De plasserte den kraftige ATVen på den ene siden av bekken. På den andre siden av bekken festet de en solid talje rundt et kraftig grantre. Deretter trakk de en line fra vinsjen på ATVen inn i taljen og bort til bekken. Samtidig trakk de – med tauet vi hadde fått rundt Trinity - et stort hvitt segl under buken på hesten. De la også en gummimatte mellom kanten av bekken og ryggen på hesten, slik at ujevnheter ikke skulle skade hesten når den ble dradd opp.

Deretter festet de lastestropper til kroken på linen. Da vinsjen begynte å dra revnet seglet. Dermed var gode råd dyre…

Trinity vendes rundt fordi den er lammet på venstre side.

Brannslanger gjorde susen

Brannmennene trakk opp flere brannslanger fra lasterommet på ATVen og bandt et par spesielle knuter på disse. Deretter festet de brannslangene på det ødelagte seglet og dro dem rundt buken på Trinity. De ba også oss som var der om å dra i den ene lastestoppen slik at vi supplerte kraften fra vinsjen.

Mens slangene satte seg i bevegelse hørte jeg at pusten til Trinity endret seg. Etter et langt minutt var Trinity oppe av bekken. Hesten lå livløs på kanten.

- Ta tak i beina og dra de over på den andre siden, beordret Niels.

To mann tok tak i forbeina og to tok tak i bakbeina. Det føltes som å dra i en livløs kropp. Men da Trinity ble snudd kom det plutselig liv i kroppen. Den forsøkte å reise seg og klarte det. Da slapp folk jubelen løs.

- Hvorfor ba du folk vende hesten?

- Trinity hadde ligget på venstre side i lang tid. Dermed var kroppen litt lammet på denne siden. Derfor ville jeg at hesten skulle vendes til den siden som hadde hatt minst belastning. En hest som kan stå vil stå. Jeg regnet med at den ville reise seg hvis den kunne, sier Niels Tellerup i ettertid.

Trinity reiser seg; til høyre Niels Tellerup, i midten Ingrid Sæther Houge og til venstre Knut Houge.

Gikk hjem på egne bein

Klokken var cirka 13.30 da Trinity falt i bekken. Nå var klokken 18.30 og det begynte å mørkne. Niels ga Trinity en ny sprøyte, denne gangen med Butorphanol (morfin).

Vi ville ut av skogen før det ble mørkt. Vi satte oss derfor på de to andre hestene, mens Niels leide Trinity. Turen hjem gikk greit, selv om Trinity to steder måtte hoppe over dype, men smale bekker. Han var tilsynelatende ikke halt, men virket støl.

Vel hjemme satte vi Trinity i stallen og tilbød han en bøtte med vann og elektrolytter. Trinity viste ingen interesse for dette. Dermed stakk Niels en sonde inn i neseboret og ned i spiserøret hans og ba meg pumpe vannet fra bøtta. Da bøtta var tom hadde hesten fått i seg cirka 10 liter med veske.

- Denne blandingen får hestens tarmsystem til å begynne å fungere. Dessuten bidrar elektrolyttene til at hesten blir tørst og begynner å drikke selv, sier Niels.

Veterinæren: - Sjokkerende

Niels Tellerup er selv en aktiv feltrittrytter. Som veterinær har han opplevd mange dramatiske situasjoner med hest.

- Jeg er veldig lettet over at det gikk så bra. Jeg syntes det var sjokkerende å se at hesten bare sank dypere og dypere ned i gjørmen. Jeg er dypt takknemlig for naboen og turgjengernes assistanse. Deres uselviske bidrag var med på å redde Trinity. En stor ros til "kavaleriet" som ankom i 11'te time. Brannfolkene var kompetente, ressurssterke og autoritære og samtidig flinke å samarbeide med. For hvert steg tenkte de både på det fysiske oppdraget, samtidig som de konfererte med meg om hestens beste. Dermed ble det en trygg redning.

- Hva synes du var det mest kritiske ved denne redningsoperasjonen?

- At skadestedet var så utilgjengelig og at hesten lå så lenge nede i bekken.

- Var det noe vi burde gjort annerledes?

- Jeg burde ha festet et tau til gjorden før jeg åpnet denne for å ta vekk salen. Da hadde vi sluppet å gjøre det risikable arbeidet med å få et tau under buken på hesten

- Du var lenge usikker på om hesten ville overleve:

- Ja, men det faktum at Trinity overlevde selv om den hadde det meste av kroppen nede i kald gjørme i mer enn fem timer, bør inspirere ryttere som kommer opp i en slik situasjon til ikke å gi opp.

 

Brannmannen: - Ikke vent med å ringe 110

Underbrannmester Peter Kristensen var en av de fire brannmennene som deltok i aksjonen. Han forteller at de tok med taljer, løftestropper, segl, brannslanger, tauverk, motorsag og en gummimatte da de dro innover i skogen for å redde hesten. Seglet som ble lagt under buken på hesten var egentlig beregnet på ekstra kraftige mennesker som skal løftes.

Kristensen sier at vinsjen på ATVen skal kunne trekke opp til 1000 kilo, men i denne situasjonen slet vinsjen.

- Er det noe vi som sto på skadestedet kunne gjort annerledes?

- Dere kunne tipset oss om å gå inn fra en sti der avstanden er kortere og så kunne dere ha sendt en kjentmann ut til veien for å geleide oss innover. Dere burde også ha kontaktet nødsentralen tidligere. Det er ikke alltid så lurt å prøve og redde seg selv ut av situasjonen. Det gjør ikke noe om vi kommer på veien og så får beskjed om at hesten er trukket opp.

- Hva er den største utfordringen med å få opp en hest fra en myr eller en bekk?

- Den skumleste delen av jobben er å få stropper og utstyr under og rundt dyret. Vi skal helst bare holde oss bak hesten. Jeg må innrømme at jeg også stusset på at veterinæren skrevet over dyret. Det var ikke helt i henhold til hva vi har lært på kurs.

- Hva er din vurdering av denne aksjonen?

- Med de forutsetningene og den løypa vi kom var det en veldig vellykket aksjon. Hesten kom jo opp. Dere hadde gjort en god jobb i forkant med å rydde i terrenget og gjøre det klart for oss, sier Kristensen.

Lykkelig eier sammen med Trinity tre dager etter ulykken.

Trinity skal på tur igjen

I skrivende stund går Trinity i en stor innhegning sammen med flokken sin. Veterinær Niels har gitt beskjed om at han skal ha fri i to uker. Etter disse vil han undersøke Trinity nærmere, før han eventuelt friskmeldes.

- Trinity har litegranne krysslammelse, en tanke nervelammelse og siden det ene frembeinet satt fast har den også fått en vridning i venstre fremkne, sier veterinær Niels.

Eieren til Trinity, altså undertegnede, opplever Trinity som ganske pigg om enn en smule mer kontaktsøkende enn han pleier å være. Trinity skal helt klart bli med på nye turer i skogen og på fjellet når anledningen byr seg. Han er en "geit" i fjellet etter mange turer på Hardangervidda og i Skarvheimen.

- Jeg har flere ganger på tur sett at Trinity velger å hoppe over bekker og små elver istedenfor å gå rolig over. Dette har stort sett gått greit, men denne gangen gikk det altså helt galt. Når Trinity blir friskmeldt må vi øve på å gå over små broer og gå ned i små elver og bekker med trygg grunn.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng